2021. Szeptember 17. | Zsófia
Előző

Hétvége külföldön – Velence...

Következő

Hétvége külföldön – Amsterdam...

Hétvége külföldön – Brüsszel

A sajátos belga humor mintha Brüsszelben összpontosulna: vicces szobrok és múzeumok egymás hegyén-hátán, így például a nemrégiben megnyílt „pisilős kisfiú múzeum”, mindez megfejelve a legfinomabb waffellel, a csodás sörökkel, és persze a világ legjobb elektronikus zenei fesztiváljával.

 

Brüsszel olyan, mintha egy laza, hosszú hétvégére találták volna ki. Könnyen elérhető Budapestről, ráadásul a reptérről 18 perc alatt vonattal vagy ugyanennyi idő alatt busszal is bejuthatunk a belvárosba. De mit érdemes kipróbálni a belga fővárosban és környékén?

 

Grand Place

Kezdjük Brüsszel főterével, ahol gazdagon díszített barokk házakban gyönyörködhetünk. A tér az Unesco világörökségének része. A téren elhelyezkedő épületeknek saját nevük van, mint például: Kenyérház, Hattyú, Táborhegy, Tengeri Farkas, Róka. Az épületeket a 18. században emelték, mivel 1695-ben XIV. Lajos szinte a földdel tette egyenlővé a város központját. A főtér talán legszebb épülete a Maison du Rois (A király háza), ahol jelenleg helytörténeti múzeumot találunk.

 

Manneken Pis

A 60 cm magas pisilő kisfiút ábrázoló szobor szinten minden úti beszámolóban helyet kap, és a főtérről egy könnyű sétával elérhető. Azonban azt kevesebben tudják, hogy nemrégiben egy saját múzeumot nyitottak a kis szobornak, a Maison du Roisban, ahol többek között bemutatják vicces alak nagyjából 700 darabból álló gardróbját. A Manneken Pis felöltöztetése a város hagyományainak kiemelkedő része, és évente átlagban 130-szor kerül rá sor. De nem ő az egyetlen vicces szobor Brüsszelben. Ma már pisilő kislány (Janneken Pis), sőt pisilő kiskutya (Zinneke) is van a városban, az egyenjogúság nevében.

           

Képregény Múzeum

A belga rajzolók sok kedvenc mesehőst adtak a világnak. A brüsszeli Képregény Múzeumban mindent megtudhatunk a képregények készítéséről és „élőben” találkozhatunk Lucky Luke-kal, Asterixszel, vagy éppen a törpökkel. A kis kék hősöknek van egy saját múzeuma is, az Eredeti Karakterek Múzeuma, ahol a világ egyetlen törpszaküzlete várja a vendégeket.

 

Hangszermuzeum

Szintén érdekes a Hangszermúzeum, mely a világon a legnagyobb, mintegy 6000 darabos készlettel büszkélkedhet. A hangszerek hangját fülhallgatón keresztül mi is megismerhetjük, sőt csütörtök esténként élőben is bemutatják a legérdekesebb zeneszerszámokat. A múzeum az Old England pláza egykori épületében található, ahol valaha a városi gazdagok vásároltak szabadidejükben.

 

Tomorrowland         

Ha pedig a zenéről beszélünk, akkor ne menjünk el szó nélkül a világ – hivatalosan is –, legjobb elektronikus zenei fesztiválja, a Tomorrowland mellett. A fesztiválok leginkább egy pszichedelikus mesevilágnak tűnik, és sok ma már szupersztárnak minősülő DJ alapozta meg az ismertségét egy itteni fellépéssel. Bár a fesztivál csak július végén lesz, jó előre gondoskodni kell a belépésről és az utazásról.

 

Waffel és sültkrumpli

Több olyan étel is létezik, melyben Belgium elismerten vagy vitatva, de világelső. Az egyik legismertebb a brüsszeli waffel, mely a világ első gofrija volt. Az 1958-as Világkiállításra feltalált finomság 1962-ben New Yorkban is bemutatkozott, és annyira népszerű lett, hogy a félreértések elkerülése végett Brüsszeli Waffelre keresztelték át a belgák a saját variációjukat.

Szintén világelső a belga sültkrumpli, melyet jóval vastagabbra vágnak, mint az általunk ismert verziót, és kétszer is megsütik. A helyiek a más vidékekről származó variánsokat lekicsinylően cérnakrumpliként emlegetik a vékonysága miatt. Legendásak a kiváló belga sörök is, melyekből a város legkisebb bárjában is legalább húsz félét találunk az itallapon.

 

Brugge és Gent

Ha Brüsszelbe utazunk, akkor érdemes két közeli flamand várost is felvenni a bakancslistánkra, hiszen mindkettő könnyedén elérhető a fővárosból vonattal vagy busszal is. Brugge vagy Bruges, a csatornák által közrefogott meseváros szinte érintetlenül vészelte át az évszázadokat. Kicsit olyan élmény, mintha egy film díszletei között barangolnánk és – a főtér kivételével – komolyabb turistaözönre sem kell felkészülnünk. Ha gyalogosan már bebarangoltuk a várost, akkor érdemes egy csónaktúrára is befizetni, hiszen a csatornák jóvoltából olyan helyeket is megcsodálhatunk, ahová a szárazföldön el sem lehet jutni.

Szintén megér egy kirándulást Észak Firenzéje, Gent. Nem is olyan meredek a párhuzam az olasz város és Gent között, mint amilyennek elsőre gondolnánk. A Brüsszel és Brugge között fél úton elhelyezkedő település látványa valóban Firenzét juttatja az odalátogatók eszébe.

Előző

Hétvége külföldön – Velence...

Következő

Hétvége külföldön – Amsterdam...

Kövess minket!