2022. Augusztus 11. | Zsuzsanna, Tiborc
Előző

Röviden… a szerencséről...

Következő

Röviden… a végrehajtóról...

Röviden… az együttlétről

Újságíróként számos olyan helyre, eseményre meghívnak, ahová egyébként nem jutnék el. Ezeken a partikon rendre azt tapasztalom, hogy a meghívottak nem azért vesznek részt, mert ott valóban jól akarják érezni magukat, hanem mert úgy érzik, ez jár nekik.

 

Ezek semmitmondó, unalmas programok, noha a szervezők mindent megtesznek, hogy a légkör kellemes és izgalmas legyen. Csakhogy a kívülről hozott értékek rendre nem a jelenlévők kohéziójából erednek. Ennél fogva a résztvevők nem is értékelik, szinte másnapra nyomtalanul el is tűnik az emlékezetükből. Magyarán, ha nem teszünk mi magunk is valamit hozzá ezeknek az együttléteknek a minőségéhez, akkor azok épp a lényegüket vesztik el.

 

Kiporlanak a kezünkből, az agyunkból. A fiatalok nem azért nem kedvelik az ünnepeket, szertartásokat, rituálékat, mert ab ovo lázadnak a mi hagyományaink ellen, hanem mert átlátják, hogy sokszor a feltupírozott semmit próbáljuk nekik valamiként eladni, ráadásul kötelező jelleggel. Végülis ez rém egyszerű: ha a kivételes, egyedi dolgokat lerántjuk a mindennapok szintjére, éppen a lényegüket fogják elveszteni.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Röviden… a szerencséről...

Következő

Röviden… a végrehajtóról...

Kövess minket!