2022. Szeptember 25. | Eufrozina, Kende
Előző

Röviden… a „hanyatló” Nyugatról...

Következő

Röviden… a balatoni strandról...

Röviden… a semmiről

Nyugi, nem filozofálunk, vagy mégis? Mindenki találkozott már olyan, általában a Távol-Keletről érkező termékkel, amely egy idő után egyszerűen porrá omlott.

 

A kínaiak például nagy mesterei a semmivel – helyesebben levegővel – történő anyagpótlásnak, aminek révén naná, hogy olcsóbbak a hagyományos anyagokkal dolgozó konkurenciánál. Az inflációs árharcban mostanra ez az eszköz itthon is előkerült – aki nem akar árat emelni, az a termék mennyiségével spórol.

 

Megjelentek a 80 grammos csomagolt felvágottak, a 850 grammos „kilós” kávék, stb. Az apró betűs információt, mely a valódi kilós árról tájékoztat, senki nem olvassa el. Persze, ha úgy vesszük, ez is a kisebb fogyasztásra szoktató módszerek egyike: igen, ki fog derülni, hogy kevesebbel is beérjük.

 

Amiről csak azok a kiüresedő emberi kapcsolatok jutnak eszembe, amik kifelé még dekoratívak, noha egyre csökken a „valóságtartalmuk”. A helyébe lépő semmit magyarázó szakértők viszont legalább olyan jól keresnek, mint az egy idő után atomjaira hulló strandpapucsok gyártói. Mondhatni, ők valamennyien a hétköznapok filozófusai, elvégre a „semmiből-valami” gondolata már a taoban és a zenben is megjelent…

Tóth Gábor Ákos 

Előző

Röviden… a „hanyatló” Nyugatról...

Következő

Röviden… a balatoni strandról...

Kövess minket!