Röviden… a borról

Szüret idején mindig eszembe jutnak a lényegében absztinens Hankiss Elemér gondolatai, amiket egy interjúban osztott meg velem. Szerinte „az ember talán az egyetlen élőlény, aki képes az adott világon belül kis külön világokat fölépíteni magának, ahol igazán otthon és jól érzi magát. Mert ezek a külön világok – szemben a valós világgal – már-már tökéletesek.

 

Ilyen zárt világ a zene, az irodalom, a sport, és ilyen a borkultúra világa is. Míg a valóságos világban sok a zavar, a rendetlenség, a kuszaság, a nemes borok világában harmónia és rend uralkodik. A valóságos világ szürke, zavaros, homályos. A nemes bor ellenben áttetsző, csillogó, aranysárga vagy rubinvörös a ragyogása.

 

A valóságban mások által meghatározott szabályoknak kell engedelmeskednünk. A borkultúra világának szabályait mi határozzuk meg, vagy önként fogadjuk el őket: szabadok vagyunk. A nemes borok legyőzik a romlás, a múlandóság erőit. Szinte megállítják, magukba sűrítik az időt. Az idő múlásával nem hanyatlanak – mint mi, emberek -, hanem épp ellenkezőleg: egyre gazdagodnak”.

 

Ja, hogy a bor kapcsán a szabadságról beszélt? Annak is most van itt az ideje.

Tóth Gábor Ákos