2022. Május 21. | Konstantin
Előző

A közúti magánrepülőgép...

Következő

Limitált múltidézés a Fordtól...

Új Astra - made in Germany

Új fejezetet nyílt a modell 30 éves sikertörténetében: a rüsselsheimi kompakt története során most először villamosított hajtással is elérhető.

 

Az újdonság látványos formákkal érkezik, kívül az Opel Vizorral, belül a teljesen digitális Pure Panel-lel, és olyan csúcsszínvonalú technológiákkal, mint az adaptív IntelliLux LED Pixel fényszórók legújabb változata. Az új Astrával a német márka új fejezetet nyit a modell 30 éves sikertörténetében: a gyártó plug-in hibridként kétféle teljesítmény-változatban kínálja az új Astrát.

 

Egy évvel az új sorozat bemutatója után az Astra tisztán akkumulátoros-elektromos hajtású Astra-e változatban is piacra lép. A villamosított hajtásláncok mellett az új modell magas hatásfokú benzin-, és dízelmotorokkal is elérhető lesz, alacsony belső ellenállású hatfokozatú kézi sebességváltóval, és nyolcfokozatú automatával.

 

Az Opel a vezetés élményét kiemelkedő hatékonysággal és környezettudatossággal kombinálja kompakt kategóriás sikermodelljének legújabb generációjában.

Az új Opel Astra dinamikusabb, mint valaha, tiszta, feszes felületekkel, felesleges formaelemek nélkül, az Opel új márkaarcával, az Opel Vizorral. A külső semmi karaktert nem hagyott meg az előző Astrából, ellenben a márka múltjából sokat merített. Az orrát nagyon direkten az ős-Manta ihlette, az efféle kerékjáratokig pedig szintén messzire kell menni: az első Corsán volt hasonlóan rajzolva.

 

 Az újdonság számos, korábban csak a drágább modellekre jellemző újdonságot is hoz a kompakt kategóriába. Az Astra nappallá tudja változtatni az éjszakát: az adaptív IntelliLux LED Pixel fényszórók egyenesen az Opel zászlóshajójából, az Insigniából érkeztek, és összesen 168 LED szegmenssel világítanak. Ez a megoldás utat mutat nem csak a kompakt méretosztályban, de a középkategóriában is.

 

Az utastér változása időugrásszerű az Astra új generációjában. Az új, és teljesen digitális  Pure Panel vezetőtérrel az analóg műszerfal immár a múlté: új, modern grafikájú, letisztult és intuitívan kezelhető ember-gép interfész váltotta le. Az új Astra fedélzeti rendszerei a nagyméretű érintőképernyőkön keresztül gyorsan és intuitívan kezelhetők, olyan egyszerűen akár egy okostelefon. Az Opel tervezői és mérnökgárdája különös figyelmet fordítottak arra, hogy a vezetőhöz az összes fontos információ anélkül jusson el, hogy túlterhelnék őt felesleges adatokkal vagy funkciókkal. Mindemellett a legfontosabb funkciók (mint például a fűtés-szellőzés kezelése) változatlanul fizikai gombokkal és kapcsolókkal működtethetők.

 

Az új kompakt modell tipikusan opeles jellemzője a kiváló üléskomfort. A vezető munkáját csúcstechnológiás asszisztens rendszerek segítik a head-up kijelzőtől a félautomata sávváltást is kínáló sávközéptartó rendszerig. Utóbbi az autó valamennyi kamerájának és érzékelőjének munkáját összehangolva képviseli az Opel vezetéstámogató rendszereinek következő generációját, a 360 fokos kamerát is beleértve.

 

Az új Astra 4,374 mm hosszú, 1,860 mm széles, és mindössze 4.0 mm-rel hosszabb elődjénél. A tengelytáv viszont 13 milimétert nyúlt, így 2,675 mm-es. Izmos, határozott kiállása ellenére az új Astra állítható padlómagasságú csomagtere ledöntött hátsó ülésekkel akár 1,250 liternyi teret is kínálhat.

Az új modell már idén ősztől megrendelhető, az első vásárlók 2022 elején vehetik át autóikat. A kupés vonalú, sportos ötajtós karosszériaváltozat jelenik meg először, de hamarosan az elegáns Astra Sports Tourer kombi is bemutatkozik. Egy évvel az új generáció bemutatkozása után az akkumulátoros-elektromos hajtású Astra-e is csatlakozik a palettához. Az új Astrát az Opel főhadiszállásán, a németországi Rüsselsheim városában tervezték, fejlesztették, és ott is készül – made in Germany.

Tóth Gábor Ákos

Előző

A közúti magánrepülőgép...

Következő

Limitált múltidézés a Fordtól...

Kövess minket!