2022. Július 04. | Ulrik
Előző

Gyerek, autó, sokszáz km...

Következő

Mi van, ha lemerül az e-autónk?...

Tanulékony okosautók

Applikáció vezérelt elektromos töltés otthon, riasztómentes lopás gátló, kameraképet közvetítő „okostükör” – újdonságok a biztonságos és kényelmes autózásért.

 

Tavasszal már több mint 14 ezer tisztán elektromos autó volt forgalomban Magyarországon, mindössze egy év alatt csaknem 65 százalékkal bővült a piac. A zöld rendszámos autók számának ilyen mértékű növekedése az infrastruktúra fejlesztése nélkül nem fenntartható, hiszen a nyilvános töltőhálózat fejlesztése mellett egyre nagyobb az igény arra, hogy az autókat otthon is biztonságosan, kényelmesen lehessen tölteni.

 

Pontosan ezt a biztonságot és kényelmet nyújtja az E.ON új otthontöltési szolgáltatása, amely a garázsba vagy saját használatú parkolóhelyre telepíthető. A 11 vagy 22 kilowattos okos AC fali töltőre épülő innovatív és modern rendszer okosotthon-kompatibilis, Wi-Fi funkcióval rendelkezik és telefonos applikációval is vezérelhető.  Az ügyfelek rugalmas fizetési lehetőségek közül választhatnak és akár 11 havi részletfizetést is igénybe vehetnek.

 

 Az autóriasztók segíthetnek ugyan elriasztani a tolvajokat, de a nagyvárosokban, ahol az utcák éjjel tele vannak leparkolt járművekkel, sokan már nem foglalkoznak a riasztásokkal, hiszen azt sem tudják, hogy kinek az autójáról van szó. Éppen ezért a Ford fejlesztette az okostelefon-kapcsolattal működő SecuriAlert riasztórendszert, ami értesítést küld a felhasználó okostelefonjára, ha bármilyen aktivitást érzékel az autóval kapcsolatban, például ha kinyitották az ajtót, vagy ha valaki (akár kulccsal is) bejutott a járműbe. Így a tulajdonos akkor is nyugodt lehet, ha éppen nem lát rá az autójára, vagy ha azt hallótávolságon kívül parkolta le. A FordPass Pro alkalmazás jelzi, hogy mikor és milyen okból kapcsolt be a riasztó, és a rendszer hol észlelte utoljára a jármű jelenlétét.

 

Szintén a Ford mutatta be nemrég az „okostükröt”, ami ránézésre pontosan ugyanolyan, mint egy szokványos belső visszapillantó, ám valójában egy nagy felbontású kijelző, ami panorámaképet ad az áruszállító mögötti területről. A vezető így azonnal kiszúrhatja az autója mögött felbukkanó kerékpárosokat, gyalogosokat vagy járműveket, még akkor is, ha az áruszállítót ablak nélküli hátsó ajtókkal vagy térelválasztó rekeszfallal szerelték fel. A belső kijelző az áruszállító hátsó részén elhelyezett kamera élő képét közvetíti, az okostükör látómezeje kétszer szélesebb, mint a hagyományos visszapillantóké, így az autós jobban átlátja a jármű környezetét, ami jól jöhet, amikor egy kereszteződéshez közelít, sávot vált, vagy befordul egy mellékutcába.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Gyerek, autó, sokszáz km...

Következő

Mi van, ha lemerül az e-autónk?...

Kövess minket!