2021. Szeptember 26. | Jusztina

Segítő járművek: mobilitást mindenkinek

Az Egyesült Királyság legnagyobb vakvezető kutya képzési szervezete a Peugeot-hoz fordult, hogy speciálisan kialakított ebszállító járművekkel tehesse jobbá szolgáltatásait.

 

A biztonság alapja a tudatosság: legyen szó a biztonsági öv használatáról, a sebességkorlátozásokról vagy a modern elektronikus segédrendszerek alkalmazásáról, minden technológia csak annyit ér, amennyire a felhasználók fontosnak érzik azok használatát. Ugyanez igaz a négylábú kedvencek, vagy éppen a Tokió Olimpia és Paralimpia résztvevőinek szállítására.

 

Míg néhány évvel ezelőtt Európa-szerte általános volt a kalaptartón utazó, ablakban lihegő kutyák látványa, az ilyen irányú kutatások eredményeinek nyilvánosságra hozatala elérte a kívánt eredményt: ma már mind több autós számára magától értetődő, hogy minden utasa biztonságáról gondoskodnia kell, legyen szó emberről vagy állatról.

 

Fokozottan érvényes ez a szemlélet a kutyákkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberekre, akik ma már a lehető legjobb megoldásokkal igyekeznek gondoskodni a gondjaikra bízott ebek védelméről. Amikor tehát a vakok és látássérültek vezetőkutyáinak tenyésztésével, képzésével és gondozásával foglalkozó brit jótékonysági szervezet, a Guide Dogs úgy döntött, vadonatúj járművekkel egészíti ki flottáját, a Peugeot-hoz fordultak segítségért. A megtisztelő felkérésnek eleget téve a francia márka a következő három év leforgása alatt összesen nyolcvan, speciálisan átalakított gépkocsit ad át a közel kilencven éves múltra visszatekintő szervezetnek.

 

Ennek fele, negyven darab nyújtott tengelytávú Expert furgon máris szolgálatba állt. Többségük, összesen huszonkilenc jármű kölyökkutyák szállítására szolgál, fedélzetükön nyolc darab biztonságos kennelt alakítottak ki. A fennmaradó tizenegy autóban (ezek több üléssoros, üveges kivitelű modellek) pedig négy-négy kutya fér el, oktatójukkal egyetemben: a betanítási program során ezekkel a járművekkel szállítják a képzés helyszínére a kutyatanoncokat.

 

A Peugeot Experteket a különleges átalakítások specialistája, a James Alpe Ltd. módosította a szervezet igényei szerint. A rendőrségi, tűzoltó és hegyimentő szolgálatoknak, valamint privát ügyfeleknek gyártott kutyaszállító megoldásaival komoly tapasztalatra szert tett vállalat különleges kenneleket épít be az autókba. Ezeket nem csak kamerával, de saját hőmérővel is felszerelték (emberektől eltérő hőháztartásuk miatt a kutyák különösen érzékenyek a járművek túlmelegedő utasterére), így a vezető menet közben is felügyelheti, hogy minden rendben van-e a „szállítmánnyal.”

A kétszárnyú hátsó ajtó helyett az Experteket felfelé nyíló hátfallal szerelték fel, amely be- és kiszállás közben óvja az esőtől, tűző napsütéstől az állatokat, míg az oktatókat is szállító kivitelek hátsó üléssora ledönthető, így az utasok elölről is hozzáférhetnek a ketrecekhez.

 

Kicsit hosszabb távú koncepció, amit a Toyota a minap jelentett be: ennek értelmében a cég az Olimpiai és Paralimpiai Játékok világszintű partnereként a 2020-as Tokiói Olimpia támogatására kifejleszt egy különleges új járművet, az akkumulátoros elektromos APM mobilitási eszközt.

 

A Toyota önmaga számára megfogalmazott küldetése, hogy mindenki számára biztosítsa a mobilitás szabadságát, amelyet a vállalat: „Mobilitást mindenkinek!” üzenetben foglalt össze. Az APM új szintre emeli ennek megvalósítását, hiszen a lehető legtöbb ember (sportolók, szervezők vagy éppen látogatók, akik idős koruk, mozgáskorlátozottságuk, terhességük, kicsi gyermekük stb. miatt nehezebben mozognak) számára jelent majd hasznos segítséget.

 

Már most látható, hogy az APM-flotta egy része még idén nyáron szolgálatba áll az előkészítő munkálatok segítésére. A Játékok idején a Toyota körülbelül 200 APM-mel támogatja majd a látogatók és szervezők közlekedését a különféle létesítmények környékén, illetve az egyes rendezvények helyszínein, sőt az olyan helyeken is, mint például az Olimpiai Falu.

A jármű legfontosabb jellemzői:

  • Kis sebességű, rövid távolságokra tervezett akkumulátoros elektromos hajtású jármű (BEV) a látogatók és a rendezők szállítására a nagy kiterjedésű rendezvényterületeken.
  • A Játékok minden résztvevője használhatja, legyenek bár sportolók, szervezők vagy éppen látogatók, akik idős koruk, mozgáskorlátozottságuk, terhességük, kicsi gyermekük stb. miatt nehezebben mozognak.
  • Az APM három üléssoros kialakítású. Az első sorban található a vezetőülés, a második sor háromszemélyes, a harmadik sorban pedig ketten ülhetnek, így a jármű a vezetőn kívül öt személyt szállíthat. A második üléssor összecsukható, így itt a kerekesszékkel közlekedők is helyet kaphatnak.
  • Biztonsági okokból a vezetőülés magasabban és középen van, hogy a vezető jól láthassa az utasokat, és ha szükséges, könnyen segíthessen nekik, amikor ki- vagy beszállnak.
  • Az utasülések a jármű mindkét oldaláról megközelíthetők, és kialakításuk során figyelembe vették a felhasználók sokféle lehetséges igényét. A mindkét oldalon megtalálható biztonsági kapaszkodók segítséget jelentenek a ki- és beszállásnál, és a járműben kerekesszék-rögzítő pontokat helyeztek el, valamint rámpák segítik a kerekesszékes utasok könnyebb beszállását és közlekedését.
  • Az alapmodellből kialakított „Segítő” változatban a második és a harmadik üléssort hordágy elhelyezésére alakították át.
  • A járműben kétfős ápolószemélyzet is helyet kap, akik közvetlenül a hordágy mellé tudnak leülni.

Tóth Gábor Ákos

Kövess minket!