2021. Január 18. | Piroska
Előző

Lamborghini Huracán STO, a szuperautó...

Következő

Arséne Lupin is vinné...

MINImalizált autózás

A forradalmi Urbanaut koncepció a lehető legapróbb alapterületen kínálható maximális utastér és abszolút sokoldalúság vadonatúj értelmezését váltja valóra.

 

A tanulmányautó három MINI pillanat – a „Chill”, a „Wanderlust” és a „Vibe” – képében mutatja be a modell végtelenül széles alkalmazási területeit, amelyek messze túlmutatnak a vezetés élményén. A MINI Vision Urbanaut utastere mindehhez a legideálisabb környezetet kínálja fel, legyen szó akár utazásról, akár a végállomásról. A koncepció arra is lehetőséget biztosít, hogy a kiválasztott úti célba érkezve a brit prémiummárka ügyfele nappalivá varázsolja az utasteret, néhány egyszerű mozdulattal.

 

Álló helyzetben az utastér kormány mögötti része kényelmes olvasósarokká változik. A műszerfal mélyebbre süllyeszthető és „nyugágyként” használható, a szélvédő felnyitásával pedig az utastér egyfajta „utcára nyíló teraszként” gondolható újra, amely közvetlenebbé teszi az autó környezetében tartózkodó emberekkel kialakított interakciót és minden korábbinál nagyobb térérzetet garantál. Az utastér hátsó felében kialakított „Cosy Corner” az autó csendes része. A hátsó ülőpad fölött textil-bevonatú fényfüzér húzódik végig, amelybe a mérnökök LED-es háttérvilágítást álmodtak.

 

Az autó központi része nyitott térként funkcionál, ahonnan bármelyik ülőhely könnyedén elérhető, álló helyzetben azonban önálló ülőhelyként is használható. Az ajtóval szembeni oldalon egy növénnyel kiegészített kisebb asztal található, amely megadja az utastér nappali-hangulatát. A jól ismert, kör alakú MINI műszeregység az autó közepére helyezett asztalban kapott helyet, ezáltal minden információt a közösségi tér közepén jelenít meg, minden utas számára látható módon.

 

A MINI Vision Urbanaut frontrésze a két klasszikus MINI-stílusjegy, az első fényszórók és a hűtőrács fejlődéstörténetét tükrözi. Az első fényszórók és a hátsó lámpák többszínű, dinamikus mátrix-grafikája az egyes MINI pillanatokhoz igazodik, és mint ilyen, az autó és a külvilág közötti kommunikáció új formáját váltja valóra.

 

A tanulmányautó „gördeszka-kerekei” – amelyek Ocean Wave árnyalatban ragyognak – ugyancsak az autó és a külvilág közötti kommunikáció merőben új formáját testesítik meg. Az átlátszó, belülről világító kerekek az egyes MINI pillanatokhoz igazodva változtatják megjelenésüket.

 

A MINI Vision Urbanaut vezetőoldali „C-oszlopa” a meglátogatott úti céloknak, fesztiváloknak és együtt töltött pillanatoknak állít emléket. A fényképek vitrinszerűen, egy üvegfelület mögött fokozzák a koncepció egyediségét. Az üvegfelület mögötti egyik hely a #NEXTGen kommunikációs stílusnak állít emléket, amely a tanulmányautó digitális világpremierjének is teret enged. Egy másik egy QR kódot rejt, amely beolvasva azt mutatja be, hogy az analóg és a digitális világ miként válik eggyé a modell karosszériáján.

 

 

A tanulmányautó lényegében egy forradalmi okoseszközként használható, amely jövőbe mutató mobilitási opcióként a családtagok és barátok meghatározott körének is elérhető szolgáltatásokat kínál. A zenerendszer lejátszási listái, a hangoskönyvek és a podcastok egytől egyig személyre szabhatók, a személyes preferenciák szerint dolgozó útvonaltervező funkció pedig személyre szabott úti tippeket, látnivalókat és érdekességeket kínál.

 

A MINI Vision Urbanaut a felelős erőforrás-felhasználást élteti. Az újrahasznosított anyagok széleskörű alkalmazása mellett ez króm- és bőrmentes kialakítást is jelent. Az utastér leginkább meghatározó anyaga a kötött textil. (A digitális formában, teljes egészében online megrendezésre kerülő #NEXTGen 2020 a továbbiakban is látványos, informatív videókban mutatja be a BMW Group kutatás-fejlesztési tevékenységeit.

Tóth Gábor Ákos

 

Előző

Lamborghini Huracán STO, a szuperautó...

Következő

Arséne Lupin is vinné...

Kövess minket!