2021. Szeptember 26. | Jusztina
Előző

MINI „kifestő” felnőtteknek...

Következő

Autó, hajó, vagy mindkettő?...

Miért szeretem az autómat?

Jól szerepelnek a japán márkák a minden év elején szakértőkkel és a vásárlókkal megszavaztatott díjak odaítélésén.

 

A tavaly ősztől már Magyarországon is rendelhető, és most tavasszal a hazai márkakereskedésekbe is megérkező Lexus LC 500 Convertible nyerte el a 2021-es év legjobb luxusautója címet a Világ Női Autója (WWCOTY) szavazásán. A Lexus első vászontetős modellje a kilenc kategóriagyőztes autó egyike, amelyeknek biztonságát, komfortját, technológiáját és ár-érték arányát a legjobbnak ítélték az adott szegmensben.

 

A Legjobb luxusautó kategória győzteseként a a Lexus LC Convertible kabrió is részt vesz az Év Legjobb Autója megmérettetésen, aminek abszolút győztesét március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon teszi közzé a szervezet. A WWCOTY zsűrije 50 tagú, és az autós újságíró hölgyek öt kontinens 38 országát képviselik. Ez az autós világ egyetlen olyan zsűrije, amely kizárólag nőkből áll, az idei évtől pedig magyar tagja is van az MTI-s Kurcz Erzsébet személyében.

 

Az LC kabrió 2019-ben állt először reflektorfénybe a Detroiti Autókiállításon; ekkor mutatta be a Lexus egy tanulmányautóval, hogyan sikerült Tadao Mori vezető dizájnernek és csapatának a kupé díjnyertes formavilágából egy stílusos, vászontetős kabriót készíteni. A tanulmányhoz képest már csak minimális változtatásokat kellett végrehajtani a sorozatgyártású változaton, ami 2020-ban lépett piacra világszerte.

A tízfokozatú Direct Shift automata sebességváltóval összekapcsolt 5,0 literes V8-as motor 270 km/órás (elektronikusan korlátozott) végsebességet kínál. A gyorsulás álló helyből 100 km/órára mindössze 5 másodpercig tart, és precíz aerodinamikai megoldások gondoskodnak arról, hogy az utasokat még lendületes autózás közben se zavarják a légörvények. A gyönyörűen kialakított, kiváló minőségű anyagokkal burkolt kabin tökéletesen példázza a Lexus emberközpontú szemléletét.

 

Szintén friss hír, hogy a Mazda első lett az amerikai Consumer Reports legfrissebb „Melyik márka gyártja a legjobb autókat?” rangsorában. Az általános összpontszám meghatározásakor a lista számos vizsgálati feltételt figyelembe vesz: a közúti tesztek tapasztalatait, a biztonságot, a „várható” megbízhatóságot, illetve a vásárlók elégedettségét. Az idei listán a Mazda 3 helyet javított, és 80%-os eredménnyel megszerezte a listavezető helyet a BMW, a Subaru, a Porsche és a Honda előtt.

 

A Consumer Reports minősítése mindig az egyes gyártók modelljeinek valós teljesítményén alapul, melyekből átlagot számítanak. A minősítés négy fő eleme:

1.)    Közúti teszt: Érdekesség, hogy a szervezet nem sajtóautókat tesztel, hanem bemutatóteremben vesznek autót, ahogy azt a vásárlók teszik. 2020-ban több mint 2 millió dollárért vásároltak autókat.

2.)    Biztonság: a töréstesztek eredményei mellett további pontokat adnak az alapfelszereltség részeként nyújtott biztonsági rendszerekért.

3.)    Megbízhatóság: az autótulajdonosok 17 kulcsfontosságú területet értékelnek az éves felmérésben. Tavaly a Mazda a megbízhatósági rangsor élén állt, összesen 300 ezer értékelés alapján – ez a legszélesebb körű felmérés az USA-ban.

4.)    A tulajdonos elégedettsége: megkérdezik a tulajdonost, hogy megvásárolná-e újra az adott modellt. Minél magasabb az újravásárlási hajlandóság, annál magasabb ez a pontszám.

 

A Consumer Reports 1936 óta működik az amerikai piacon. Nemcsak autókat, hanem  háztartási készülékeket, szórakoztató elektronikát, gyermek kiegészítőket és orvostechnikai eszközöket is értékel.

Tóth Gábor Ákos

Előző

MINI „kifestő” felnőtteknek...

Következő

Autó, hajó, vagy mindkettő?...

Kövess minket!