2021. Szeptember 25. | Eufrozina, Kende

Lexus dizájn Milánótól Detroitig

A Rhizomatiks dizájn-stúdió a Lexussal együttműködve fényhatásokkal alkotott interaktív élményt kínál a a Milánói Dizájn Hét látogatói számára.

 

A környezetbarát hibrid elektromos autóiról és azok lenyűgöző, futurisztikus formavilágáról ismert Lexus bejelentette, milyen kiállítással jelenik meg immár 12. alkalommal a világ első számú dizájn-rendezvényén, a Milánói Dizájn Héten. Az elmúlt több mint egy évtized során a Lexus Dizájn Rendezvény újra meg újra különleges élményekkel nyűgözte le a látogatókat, és a világ legnevesebb tervezőivel szorosan együttműködve mutatta be a Lexus formatervezési filozófiáját.

 

Az idei „Fényvezetés” című installáció elkészítéséhez a Lexus a világhírű Rhizomatiks  dizájn-céget kérte fel partnernek. A Rhizomatiks közismert erőssége, hogy a technológia képzeletgazdag alkalmazásával ragadja meg az emberek figyelmét; a cég már korábban, 2014-ben is együttműködött a Lexussal a Media Ambition Tokyo művészeti és technológiai kiállításon.

 

A Lexus jövőbeli világítási technológiájára alapozva a „Fényvezetés” egy interaktív kijelzőként működik. A játékos és dinamikus fényhatásokat látszólag végtelen számú fénysugár adja, amelyek az emberi testtel interakcióba lépve változnak. Az intelligens mobil fények szinte ösztönösen vezetik a látogatókat egy nyitott portál felé, ami a határtalan képzelet és innováció jövőjét jelképezi. A látogatóknak arra is alkalmuk nyílik, hogy megtekintsék a 2019-es Lexus Design Award hat döntősének pályamunkáit. Az immár hetedik éve megrendezett verseny a világ feltörekvő kreatív tehetségei számára kínál egyedülálló lehetőségeket. A Nagydíj idei győztesének nevét – akit egy világhírű tervezőkből és szakírókból álló zsűri választott ki – április 8-án jelentik be a világsajtó képviselői előtt.

 

A történet persze régebbről datálódik. Három évvel ezelőtt az LC kupé tanulmány detroiti bemutatásával a Lexus valósággal sokkolta az autós világot. Az új dizájn hatásosan testesítette meg mindazt, ahogyan a márka újraértelmezte a kreatív ambíciót – ám mindez csupán a kezdet volt. Az azóta eltelt időben a Lexus sorozatgyártott formában is bemutatta a modellt, amely az elmúlt évtized egyik legnagyobb autóipari sikertörténetének bizonyult. A márka formatervezői csapata ugyanakkor sikeresen továbbfejlesztette a márka dizájn-szemléletét, és e munka eredményét a 2019-es Észak-Amerikai Nemzetközi Autókiállításon, a Lexus LC Convertible tanulmányautó világpremierjén csodálhatta meg a nagyközönség.

 

 Az LC kupé dizájnját művészien felidéző, nyitott tetős roadster tervezői azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy megalkossák a „tökéletes szépséget”. A szélvédő dőlésszögétől kezdve az összehajtott tetőt elnyelő csomagtér lágyan ívelt fedeléig az LC Convertible minden vonalát úgy rajzolták meg, hogy azok erős érzelmeket ébresszenek a szemlélőben. Az LC Convertible tanulmány hosszan elnyúló, alacsonyra húzott és karcsú karosszériája megőrizte az LC kupé atlétikus karakterét. Az új forma szinte organikusan fejlődött ki az eredeti LC-dizájnból, mégis erős, önálló egyéniséget sugall.

A látványban hatásosan keveredik a japán esztétika és az a semmivel nem összehasonlítható életöröm, ami a kabriók sajátja. Ám a tanulmányautónak nem csupán a külső megjelenése lenyűgöző, hanem az utastere is minden igényt kielégít. Legyen szó akár az egyedi ülések kényelméről vagy a kapcsolók és kezelőszervek kifinomultságáról, az LC kabrió legapróbb részlete is azt a célt szolgálja, hogy még a leghétköznapibb utazás is valódi élménnyé váljon. A fehér bőrkárpitozást izgalmasan felpörgeti a sárga színű varrás, ám a vibráló látvány mégsem zavarja meg az autó egészének kifinomult eleganciáját. Az LC Convertible azonban nem csupán egy gyönyörű túraautó, hanem élvezetesen nagy teljesítményű gép is, amit egyértelműen jelez a karosszéria erőteljes vonalvezetése, a rövid túlnyúlások, a 22 colos kerekek és a széles nyomtáv.

Tóth Gábor Ákos

 

Kövess minket!