2021. December 03. | Ferenc
Előző

Megújult a Ford serpája...

Következő

Vagány crossover újratöltve...

Kezek a kormányon, szemek az úton

Október 29-én tartotta világpremierjét a vadonatúj Toyota bZ4X, amely az első modell a bZ – beyond Zero – akkumulátoros elektromos járművek sorában.

 

A még idén áprilisban bemutatott tanulmányautóhoz kialakításában és technológiájában is hű sorozatgyártású bZ4X az első olyan modell, amelyet a Toyota teljes mértékben akkumulátoros elektromos járműként fejlesztett. Az e-TNGA filozófiát megvalósító padlólemez a Subaru és a Toyota közös fejlesztése. Az akkumulátor a platform integrált részeként a jármű padlója alatt található, ami alacsony súlypontot, kivételes súlyelosztást és kimagasló merevséget biztosít. Mindez hozzájárul a kiváló biztonsághoz, rugózáshoz és irányíthatósághoz.

 

A bZ4X egy tágas, kényelmes SUV, amely elérhető egy olyan új összkerékhajtási rendszerrel, ami osztályelső terepképességeket és menettulajdonságokat biztosít a tengelyeket külön-külön hajtó elektromotorok révén. Letisztult, dinamikus és erőteljes külső formaterve visszatükrözi modern elektromos kialakítását és SUV státuszát. Ennél a modellnél mutatkozik be az almárka meghatározó eleme, a hangsúlyos „kalapácsfej” orr, amely az autó erőteljes kiállását biztosítja. A hosszú tengelytávolság bőséges helykínálatot nyújt a világos és szellős ötüléses utastérben, emellett a csomagtartó is kiemelkedően tágas.

 

A Toyota felhasználta az elektrifikált járművek gyártása során megszerzett közel 25 éves tapasztalatát annak érdekében, hogy világelső minőségű, tartósságú és megbízhatóságú lítium-ion akkumulátort hozzon létre a bZ4X számára. Még 10 év aktív használat után is az akkumulátor várhatóan 90 százalékát tudja majd az eredeti kapacitásának. Teljesen feltöltött akkumulátorral a várható hatótávolság több mint 450 kilométer.

 

A belső tér jellemzője a „lagom” – ez egy svéd kifejezés, amely azt fejezi ki, hogy „pont jó”. Itt mindez olyan kényelmet és tágasságot jelent, amely az utasteret egy nappalihoz hasonló hangulattal ruházza fel. Ezt az érzést fokozzák a puha, textilborítású részletek, a szatén betétek, valamint a panorámatető opciója. A műszeregység vékony és alacsonyan helyezkedik el, amely fokozza a nyitottság érzetét és jobb kilátást biztosít a vezető számára. A „kezek a kormányon, szemek az úton” elv jegyében az emberközpontú műszerfalra hétcolos TFT központi kijelző került, amely közvetlenül a vezető látóterében helyezkedik el, a kormánykerék vonala felett, így az információkat a vezető minimális figyelem-elterelés mellett olvashatja le. A hosszú tengelytáv osztályelső lábteret nyújt az összes utas számára; az első és a hátsó utas csípője közötti távolság több mint egy méter. Hátul tágas csomagteret találunk, állítható padlóval; a hátsó ülések ledöntése nélkül 452 literes tér áll rendelkezésre.

 

Az akkumulátor gyorstöltése is bármiféle kompromisszum nélkül történhet: a 80 százalékos töltöttséget körülbelül 30 perc alatt éri el a rendszer a 150 kW-os gyorstöltőről. 2022 negyedik negyedévétől egy új 11 kW-os, háromfázisú fedélzeti töltő is elérhetővé válik a modellhez. A bZ4X lesz az első Toyota, amely vízhűtéses akkumulátorral rendelkezik.

 

A bZ4X hatótávolságát tovább fokozza az opcionális napelemes tető. A megoldás a napenergiával költségmentesen állít elő elektromos áramot az autó akkumulátorának töltéséhez. A be- és kikapcsolt gyújtásnál egyaránt használható rendszer a Toyota számítása szerint egy év alatt akár 1800 kilométerre elegendő elektromos áramot termelhet.

A bZ4X európai premierje december 2-án lesz, amelyet szorosan követ az online előfoglalási lehetőség megnyitása azon ügyfelek számára, akik a világon az első között szeretnék megszerezni az új modellt – akár Magyarországon is.

 

Tóth Gábor Ákos

 

Előző

Megújult a Ford serpája...

Következő

Vagány crossover újratöltve...

Kövess minket!