2021. Január 19. | Sára, Márió

Karácsonyi élménytúra – takarékosan

Karácsonyi vásárok Franciaországban és Svájcban, majd Észak-Olaszország és a Keleti-Pireneusok következtek - mindez kijöhet 120,12 euró üzemanyagköltségből?

 

Mennyibe kerül elmenni Franciaország legszebb ünnepi díszbe öltözött településére egy jót korcsolyázni? És ha egy kézműves üvegdíszt szeretnénk vásárolni Svájcban vagy egy igazi tésztát és fehér szarvasgombát ennénk egy észak-olaszországi kis faluban? Ami a legjobb, hogy egyik élményről sem kell lemondanunk, köszönhetően a sűrített földgáz üzemű jármű üzemanyag-takarékos működésének. A válasz egy példa nélküli kihívásban rejlik: négy európai ország, egy Seat Arona TGI és egy 2 611 kilométer hosszú túra. Karácsonyi élménytúra – takarékosan.

 

Jégen suhanva egy karácsonyi ihletésű környezetben

A túra Barcelona városából indult. Az első állomáson feltöltötték az Arona TGI modellt sűrített földgázzal. A teljes tank kevesebb, mint 16 euróba került, amely 340 kilométernyi autózást tesz lehetővé. A navigáció szerint 1 045 kilométer hosszú utat háromszori töltéssel lehet teljesíteni. Az első állomás az Elzász régiójában található Colmar volt, amely a leghíresebb karácsonyi hagyományokkal bír. November utolsó hetétől egészen az év végéig jellegzetes, különleges favázas házai egyedülálló karácsonyi dekorációt kapnak és fényárba öltöznek. Öt kis piaca mellett a város másik büszkesége az ott található korcsolyapálya. Ez a legnépszerűbb kikapcsolódási lehetőségek egyike, amelyet az ide látogatók és a helyiek is kedvelnek.

A sűrített földgáz költsége: 48,07 euró

Megtakarítás: 49,96 euró

Élmények: 14,20 euró (7,20 euró a korcsolyázásra, 7 euró forró csokoládéra)

 

15 méter magas karácsonyfa, amelyet 5 000 üveggömb díszít

A sűrített földgáz (CNG) üzemű autóval indult karácsonyi túra következő állomása a 156 kilométerre található Zürich volt, amely a tartályban található gáz egyharmadának felhasználásával könnyedén el is érhető. A svájci városban számos vásár található, köztük Európa legnagyobb fedett karácsonyi piaca, amely a központi pályaudvaron belül kapott helyet. Érdemes megállni a 15 méter magas, 5 000 üveggömbbel díszített karácsonyfa körül elhelyezett 160 házikónál.

A sűrített földgáz költsége: 7,18 euró

Megtakarítás: 7,45 euró

Élmények: 31 euró (21 euró rénszarvas dísz, 10 euró üveggömb)

 

Fehér szarvasgombás tagliatelle Észak-Olaszországban

Az Arona TGI következő megállója 438 kilométerre volt. Az Alpok havas útjain átkelve, valamivel több, mint egy tank földgázzal jutott el La Morra településére. A 2 700 fős apró olasz falut szőlőskertek veszi körül és az út végén különleges jutalom vár a látogatókra: fehér szarvasgomba. A boltokban jellegzetes karácsonyi portékák találhatóak, például mogyoró nugát, mogyorókrémes sütemény és a híres kandírozott gesztenye. Az ízlelőbimbók kényeztetésére 65 eurót költöttek.

A sűrített földgáz költsége: 20,15 euró

Megtakarítás: 20,94 euró

Élmények:65 euró (25 euró mogyoró nugátra, mogyorókrémes süteményre és kandírozott gesztenyére, 40 euró fehér szarvasgombával készült ebédre)

 

37 fokos termálvíz a Pireneusokban

A Barcelonába visszavezető úton, 191 kilométerre a spanyol várostól útba ejtettek még egy utolsó megállót. A Keleti-Pireneusok szívében, 1 150 méter magasan, egy keskeny hegyi út végén találhatók Saint Thomas termálforrásai. Az évnek ebben az időszakában a külső hőmérséklet 5 fok körül van, de a kénben gazdag víz 37 fokos és gyógyító, nyugtató hatással bír. Tökéletes lezárása egy izgalmas, sűrített földgáz üzemmel teljesített túrának.

A sűrített földgáz költsége: 35,93 euró

Megtakarítás: 37,34 euró

Élmények: 14 euró (termálvizes merülésre)

A Barcelonába vezető visszaúttal együtt több, mint 2 600 kilométert tettek meg az Arona TGI tesztelői Európa közútjain és autópályáin. Az Európában található közel 3 700 töltőállomásból nyolcat használtak utántöltésre. Összesen 120,12 eurót költöttek földgázra, amely feleakkora összeg egy hasonló benzines autó fogyasztásához képest. A megtakarításnak köszönhetően jóval több lehetőség nyílt karácsonyi élmények begyűjtésére az út során.

 

Az Arona 1.0 TGI 90 CV FR adatai:

Négy üzemanyagtartály: három elsődleges tartály a sűrített földgáznak, egy másodlagos a benzin számára

ECO label környezetbarát termékminősítés

25 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátás egy benzinüzemű autóhoz képest

340 kilométer hatótávolság sűrített földgáz üzemben és 140 kilométer benzinnel teljesíthető hatótáv

13,8 kg gáztartály

4,0 kg/100 kilométeres fogyasztás

 

Tóth Gábor Ákos

Kövess minket!