2021. Szeptember 28. | Vencel

„Húzós” eredmények a Fordtól

A személyautók és haszongépjárművek összesített piacán 12,1% piacrészesedéssel 2018-ban ismét a Ford szerezte meg a piaci elsőséget.

 

A 2018-as esztendőben az új személy- és kishaszongépjármű eladások közel 17% százalékkal növekedtek Magyarországon: 166 ezernél is több négykerekű talált gazdára – tette közzé minap a Datahouse. A kiváló iparági eredményekhez a Ford modelljei kimagasló mértékben járultak hozzá.  A márka 2018-ban 23,6 százalékos eladás növekedésével húzta fel a piac eredményeit. A márka vezeti az összesített eladásokat összesen 20047 eladott személy- és haszongépjárművel.

 

Személyes kedvencem, a Mustang is megújult 2018-ban, májusban érkezett az amerikai ikon legújabb változata, december végén pedig gazdára találtak az első limitált kiadású Mustang Bullitt modellek is, amely a híres film 50. évfordulója tiszteletére készült. A Mustang továbbra is magabiztos fölénnyel, 110 darabos regisztrációval vezeti az itthoni sportautó kategóriát.

 

A személyautó szegmensben a Ford megőrizve második helyét 13653 darabbal 10 százalékra tudta növelni piaci részesedését a szegmensben köszönhetően annak, hogy 2018 az új modellbevezetések éve volt a Fordnál, hiszen 10 új vagy teljesen megújult modellt mutattak be Magyarországon. Februárban megérkezett az Ecosport teljesen megújult változata, mely megtriplázva előző éves regisztrációit 1255 darabbal végzett Magyarország legnagyobb, a piac 32 százalékát kitevő SUV szegmens előkelő 10. helyén, mely szegmensben a közepes Kuga és nagy méretű Edge modellekkel kiegészülve a Ford 4417 darabbal 8,65 százalékot tudhat magáénak. 2018 tartogatott meglepetéseket Fiesta fronton is, megérkezett a Fiesta crossover Active és a csúcsmodell Fiesta ST is.

 

A második félév legnagyobb sztárja a vadonatúj Focus lett, mely június óta elérhető a magyar Ford márkakereskedésekben.A 4 különböző felszereltségi változatban és 5 ajtós és kombi kivitelben is elérhető Focusból, mely idén az Év Autója választás legjobbjai között is ott szerepel, 3575 darab talált gazdára tavaly. A márka a kishaszonjármű kategóriában 6102 darabbal lett piacvezető, amely szegmensben 26,85 százalékos piacrészesedést könyvelhetett el, tehát ismét elmondható, hogy tavaly minden 4. újonnan forgalomba helyezett haszonjármű Ford volt.

 

A Ford 2018-ban is folytatta hosszú távú társadalmi célú programjait a jelenlegi és jövőbeli vásárlóinak mind tökéletesebb kiszolgálása érdekében. Az 2017-ben elindított országos Ford Karrierprogram keretében, - mely az autószerelő szakma presztízsét hivatott visszaállítani, és a jól képzett, és motivált szerelő utánpótlást biztosítani – országszerte 10 autószerelő szakmunkásképző intézménnyel működik együtt. A program keretében a Ford tavaly 6 középiskolának adományozott oktatási célra szánt Ford modelleket, az iskoláknak átadott Fordokon gyakorolva a legmodernebb technológiák szerelését sajátíthatják el a tanulók.

 

Ugyancsak 2017-ben indult Magyarországon a Ford világszerte nagy sikerű, fiatalokat célzó Ford Driving Skills for Life programja, melynek keretében tavaly az első év sikere után újabb 328 friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalt tanítottak a Ford vezetésbiztonsági szakemberei a biztonságos vezetésre, és a vezetés közben adódó vészhelyzetek elkerülésére.

 

A márka a 2019-es évre is tartogat meglepetéseket. A személyautó piacra május körül érkezik majd a Mustangból már ismert 2.3 Ecoboost motor 280 lóerős változatával szerelt Focus ST 5 ajtós és kombi kivitelben. Idén érkezik a megújult Mondeo, mely hibrid változata kombi kivitelben is elérhető lesz. A legnagyobb dobást azonban az év végére tartogatja majd a Ford, amikor is SUV családjába érkezik számos megújult, vagy éppen Európában most először bemutatkozó modell, köztük a vadonatúj Kuga, és az eddig csak a tengerentúlon kapható Explorer legújabb változata is.

Tóth Gábor Ákos

 

Kövess minket!