2022. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Maxi teret nyit a MINI...

Következő

Tanulékony okosautók...

Gyerek, autó, sokszáz km

A Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) szakértői segítségével annak néztünk utána, hogy milyen teendőink vannak, ha gyerekkel indulunk hosszabb autós útra.

 1.      Biztonsági gyerekülés. A KRESZ szerint a gépkocsiban 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. Természetesen a gyerekülés biztonsági övét minden esetben be kell kapcsolni. A gyerekek sérülésveszélye – ha a gyerek nincs bekötve a biztonsági gyerekülésbe – egy közlekedési balesetben körülbelül hétszer nagyobb, mint egy felnőtté. Ügyeljünk arra is, hogy maga az ülés is az előírásoknak megfelelően legyen rögzítve az autóhoz. A legbiztonságosabb az ISOFIX-rendszer. Ennek lényege, hogy az ülés két ponton rákapcsolódik a karosszérián lévő fülekre, így az ülés és a karosszéria együtt mozog, baleset esetén szinte megszűnik az öves rögzítés során tapasztalható másodlagos rántás. Első ülésre csak akkor tegyünk gyerekülést, ha a légzsák kikapcsolható.


 2.      Gyerekülés kategóriák: „0” kategória: 0-10 kg gyerek, „0+” kategória: 10-13 kg. A bébihordozót mindig a menetiránynak ellentétes irányban kell felszerelni. Erősebb fékezéskor, ütközéskor a kisgyermek még viszonylag gyenge nyakizmai menetiránnyal szemben még nem tudják megfelelően tartani a fejet, ami sérüléshez vezet. A hordozót ne helyezzék el túl meredeken, a gyermek feje és az első ülés között legalább 55 cm távolságot kell tartani. „1.” kategória: 9-18 kg, általában 4 éves korig; „2.” kategória: 15–25 kg, kb. 4–7 év; „3.” kategória: 22–36 kg, kb. 6–12 év. Mindez persze csak elmélet; vásárlás előtt próbáljuk ki a gyerekkel együtt, hogy komfortosan érzi-e magát a gyerekülésben. Egy többszáz kilométeres úton a felnőtteknek lényegesen nagyobb mozgásterük van – szó szerint, hogy pozíciót váltsanak. Ügyeljünk arra, hogy az öv és a váll az előírt helyeken fusson, azaz ne vágjon be a nyakba vagy a gyomorba. A nagyobb gyerekek esetén használt ülésmagasító funkciója is elsősorban az, hogy az öv a megfelelő helyen fogja a testet.


 3.      A gyermekülést és az övet még indulás előtt igazítsuk meg és csatoljuk be, továbbá rögzítsük a csomagokat, így máris csökkentettük annak az esélyét, hogy menet közben hátra kelljen fordulni. Még ha csak néhány másodpercre is vesszük le a szemünket az útról, hogy hátraforduljunk, máris több tíz métert vezetünk vakon.


 4.      Ha gyerekkel utazunk, aktiváljuk az ajtó gyerekzárát. A jellemzően az ajtó oldalában elhelyezett kis retesz arra szolgál, hogy az ajtót csak kívülről lehessen kinyitni, belülről semmiképpen sem. Ugyanilyen fontos, hogy blokkoljuk az elektromos ablakot. Az általában a vezetőülés mellett található gombbal azt akadályozhatjuk meg, hogy a vezetőn kívül más is vezérelhesse az ablakmozgató motorokat: a gyerekek így nem szoríthatják oda a kezüket, illetve véletlenül sem dobhatnak ki semmit az ablakon.

 

 5.      Mindig legyen megfelelő mennyiségű víz – nem cukros üdítő – a gyerek kulacsában. A légkondicionálót nem szabad túl hidegre állítani. Ha az autó belsejében mért, illetve a külső levegő hőmérséklete közötti különbség túlságosan nagy, fennáll a megfázás, sőt a tüdőgyulladás veszélye. A gyermekeket semmilyen körülmények között sem szabad bezárni és magára hagyni az autóban. A hőguta kockázatát nem szabad alábecsülni. A hosszabb utakat másfél-két óránként szakítsuk meg egy kis pihenőre, kávészünetre: ez nem csak a vezetőket „rázza fel”, de a gyerekeknek is jót tesz, ha egy kicsit szaladgálhatnak.


 6.      Ha a szezon kezdetén vagy a koronavírus miatti leállásban eddig elmaradt a légkondicionáló tisztítása/fertőtlenítése, utazás előtt mindenképpen gondoskodjunk erről egy szakszervizben, elkerülendő a fertőzéseket, illetve a légiósbetegség kialakulását


 7.      A kicsik többnyire nem szeretnek megválni a plüssállatuktól. Elkerülendő, hogy a padlón kössenek ki, - és ezért a segítségünket kérjék - tanácsos ezeket rögzíteni pl. a gyereküléshez. A kicsit nagyobbaknak már lejátszhatunk meselemezt, hangoskönyvet, adhatunk a kezükbe kifestőkönyvet vagy mágneses úti-puzzle-t, társasjátékot. A tablet vagy a DVD-lejátszó sem ördögtől való, ha nem a gyerekre bízzuk a tartalom kiválasztását. Jól bevált megoldás a könyv vagy a rejtvényújság, és persze mi is játszhatunk a gyerekkel: ki számol össze több román kamiont az úton?


 8.      Soha ne legyen rá szükség, de egy kisméretű porraloltó készülék elfér a csomagtartóban. Ugyanez vonatkozik a láthatósági mellényre is. Ahány utas, annyi mellény – az utastérben, pl. az ülések zsebében tárolva.


 9.      Rosszullét útközben: sokaknak még a legsimább úton is felkavarodik a gyomruk menet közben. A gyerekek gyomra érzékenyebb, de segít elkerülni a bajt, ha megfogadunk néhány egyszerű tanácsot:

   - Friss levegő – szellőztessünk rendszeresen, tartsunk gyakran pihenőt. Kisgyermekeknél figyelni kell a nyugtalanságra, a sápadtságra és az izzadásra. Inkább eggyel többször álljunk meg pihenni, mint eggyel kevesebbszer.

   - Ne legyen túl meleg ruha a gyereken, ugyanakkor a klíma használata miatt legyen kéznél egy kardigán vagy vékony pléd.

   - Ne együnk zsíros, szagos vagy édes ételt, kóla vagy szóda helyett igyunk vizet.  Ne legyen túl hangos a zene.

   -  Ne dohányozzunk a kocsiban.

   - Támasszuk meg a gyermek fejét, pl. egy kispárnával vagy nyakvédővel.

   - A napellenző arra is jó, hogy a gyerek tekintete inkább előre irányuljon.

   - Haladjunk állandó tempóban – kerüljük a hirtelen indulást és fékezést. Ha tehetjük, kerüljük a kanyargós országutakat és szerpentinekAz utazási rosszullétre felírt gyógyszerek alkalmazását mindig beszéljük meg a háziorvossal.

   - Készítsünk be vízálló zacskókat, nedves törlőket és csereruhát. A legszerencsésebbek akkor vagyunk, ha a gyerek átalussza az út nagy részét. 


 10.      Szinte mindegy, mennyire óvatosan vezetünk, és hogy betartjuk-e a fenti tanácsokat, ha elhasznált, kopott vagy az évszaknak nem megfelelő gumiabroncsok miatt az autó nem engedelmeskedik. A nyári abroncsok esetén az ajánlott minimális profilmélység 3 mm. 11.  Mielőtt külföldi útra indulnánk, érdemes ellenőrizni, hogy a célországba milyen feltételekkel lehet beutazni. Annak is járjunk utána, hogy hazaéréskor szükségünk lesz-e valamilyen igazolásra, tesztre. Pl.: A magyar turisták körében népszerű Horvátországba minden külön igazolás nélkül beutazhatunk, de a visszaúton a magyar határőrizeti szervek kérhetik a védettségi igazolványt vagy a teszteredményt. Amennyiben ezt nem tudjuk felmutatni, karantént rendelhetnek el. 

 

Előző

Maxi teret nyit a MINI...

Következő

Tanulékony okosautók...

Kövess minket!