2021. December 03. | Ferenc
Előző

Vagány crossover újratöltve...

Következő

Történelmi autóparádé a Comói-tó ...

Gyalogos tricikli a Toyotától

A két éve még koncepcióként leleplezett, immár sorozatgyártásban is megjelenő C+walk T egy állva használható, háromkerekű elektromos jármű.

 

A Toyota megkezdi a C+walk T forgalmazását, amely az új C+walk gyalogosövezeti mobilitási szériájának állva használható modellje. A C+walk T egy könnyedén, állva használható, háromkerekű akkumulátoros elektromos jármű. A könnyű le- és felszállás érdekében mindössze 15 milliméter magasra kell fellépni a taposóra. Tervezéskor a fő szempont az volt, hogy kényelmesen lehessen használni a gyalogosövezetekben, ezzel lehetővé téve az együtt haladást és a kommunikációt a gyalogosokkal. Amellett, hogy környezetbarát, a jármű nem foglal több helyet, mint egy átlagos személy, ráadásul megszokott emberi sétatempóban halad.

 

Természetesen akadályfelismerő funkciót is tartalmaz, ami segít elkerülni az ütközést különböző tárgyakkal vagy gyalogosokkal. A lehetséges vállalati felhasználást tekintve a C+walk T kiváló alternatívát nyújt nagyméretű létesítményeken belüli közlekedéshez, vagy az idősebb korosztályba tartozó személyzet mozgásának segítésére, de akár különböző zárt térben történő kirándulások, tárlatvezetések esetén is hasznos lehet.

 

Az egyre szélesebb körben jelen lévő hatályos jogszabályok alapján úgy tűnik, hogy a C+walk T a közutakon is használható lesz a jövőben (magyarországi forgalmazásról egyelőre nincs hír), ami lehetőséget ad arra, hogy a jármű olyan emberek segítségére legyen, és bővítse a lehetőségeik körét, akik már nem képesek hosszabb távokat gyalogolni. A kivehető lítium-ion akkumulátor a mellékelt 100 Voltos váltóáramú töltőn keresztül körülbelül 2,5 óra alatt teljesen feltölthető.

 

A jármű használata összhangban van a gyaloglással. A C+walk T kerékbe épített motort használ: egy kefe nélküli egyenáramú motor található az első kerékben, amely egyenletes gyorsítást, lassítást és fordulást biztosít. Átlagos emberi sétatempó mellett a jármű körülbelül 14 kilométer megtételére képes egy teljes feltöltéssel. A jármű egy első és két hátsó kerékkel rendelkezik. Amikor a kormány teljesen, 90 fokkal el van fordítva, akkor a jármű képes egyhelyben fordulni, a legkisebb fordulóköre pedig mindössze 0,59 méter. Kompakt méretek jellemzik, melyek ideálisak a gyalogosövezeti használathoz. A C+walk T körülbelül egy embernyi helyet foglal: a teljes hossza 700 milliméter, ami nagyjából megegyezik egy átlagos emberi lépés hosszával, a szélessége pedig 450 mm, amely durván egy emberi derék szélességével azonos.

 

A masina akadályfelismerő funkciókkal van felszerelve, amelyek segítenek elkerülni az ütközést a különböző tárgyakkal vagy gyalogosokkal. Amikor a jármű elején található perifériás érzékelő egy személyt vagy egy akadályt észlel, az operációs rendszer figyelmeztet a képernyőn, illetve hangjelzésen keresztül, valamint lelassítja a járművet körülbelül 2 km/órás sebességre, ezzel segítve a biztonságos közlekedést.

 

A C+walk sorozat bővítése céljából jelenleg többféle modellt is fejlesztenek a Toyotánál. Az ülő pozíciót kínáló megoldás mellett egy a kerekes székekhez csatlakoztatható egységen is dolgoznak, melyeket a jövőben forgalmazni szeretnének.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Vagány crossover újratöltve...

Következő

Történelmi autóparádé a Comói-tó ...

Kövess minket!