2021. Március 07. | Tamás

Felhangolták a BMW-t

Gondolhatnánk, hogy az elektromos autóknak nincsen hangja, de a BMW-nél még erre is figyeltek, az i4 hangját a filmes zeneszerző Hans Zimmerrel közösen alkották meg.

 

A bajor prémiumgyártó Hans Zimmerrel közösen dolgozik a jövő hálózatról tölthető BMW modelljeinek hangzásvilágán, amelyet a BMW IconicSounds Electric márkanév égisze alatt fog össze. A kollekció most a BMW Concept i4 tanulmányautó hangzásvilágával gazdagodik, 2020 júliusától pedig az összes hálózatról tölthető BMW modell indítását a közösen megkomponált Start / Stop hangzás kíséri. Az összetéveszthetetlen hangzások minden korábbinál mélyebb érzelmi kapcsolatot teremtenek a vezető és a hálózatról tölthető BMW modell között.

 

„A BMW Concept i4 tanulmányautó hangzásvilágának megteremtésekor a múlt és a jövő BMW modelljei közötti kapcsolatból merítettünk ihletet. Az így született hangzás egyszerre klasszikus, meglepő és könnyed, amely kiválóan illik a BMW márkához” – fogalmazott Hans Zimmer. A koncepció hangzásvilága a „Core”, a „Sport” és az „Efficient” „élménymód” szerint változik, a palettának pedig az ajtók nyitására és a modell beindítására adott egyedi hangzások is részei.

 

Az elektromos mobilitás egyik legnagyobb előnyeként főként a hangtalan suhanást tartjuk számon. A tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek elterjedésével párhuzamosan azonban egyre többen veszítik el hangzásra épülő érzelmi kötődésüket a járművel. „A hangzás mindig is fontos szerepet játszott a modelljeink és ügyfeleink közötti érzelmi kapcsolat kialakulásában. A vezetés élményét most új szintre emeljük, és kifejezetten hálásak vagyunk, amiért Hans Zimmer oldalán dolgozhatunk az elektromos mobilitás hangzásvilágának megteremtésén. A végeredmény a hálózatról tölthető összes jövőbeni BMW modell egyedülálló hangzása lesz: a BMW IconicSounds Electric” – nyilatkozta Jens Thiemer, a BMW márkamenedzsmenti részlegének vezetője.

 

A BMW i4 sorozatgyártása 2021-ben kezdődik a BMW Group müncheni gyárában, ahol így a belsőégésű erőforrással, plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával és tisztán elektromos meghajtással szerelt modellek egyazon gyártósoron látnak napvilágot.

 

„A modell formanyelve egyszerre dinamikus, letisztult és elegáns. Röviden: a tökéletes BMW, zéró emisszióval” – nyilatkozta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője. A hajtáslánc magával ragadó teljesítményadatai közül a 600 kilométer tisztán elektromos hatótávolság, az 530 lóerő maximális teljesítmény, a 4,0 másodperc alatt abszolvált nulla-százas gyorsulás és a 200 km/órát meghaladó végsebesség is kitűnik, miközben a számok közel sem adják vissza a BMW Concept i4 tanulmányautó nyújtotta vezetési élményt.

 

A bajor prémiumgyártó a BMW Concept i4 tanulmányautó világpremierjével leplezte le egyúttal új arculatát is. A koncepción első ízben jelenik meg az átlátszó dizájn szerint megtervezett, kétdimenziós márkaembléma, ami nyitottságot, tisztaságot és transzparenciát szimbolizál, emellett pedig még nagyobb teret enged a Frozen Light Copper karosszériafényezésnek. Az új megjelenés a jövő mobilitását jelképezi és a gyártó szerint sokkal közelebb áll az új generáció igényeihez, ízléséhez. A BMW legutóbb 1997-ben módosította emblémáját.

Tóth Gábor Ákos

 

Kövess minket!