2021. Szeptember 26. | Jusztina
Előző

Távkapcs az autómmal...

Következő

Autós „üzik” 2021-re...

Erős nagyvad 2021-re

Az ikonikus Wrangler alapjaira épített pickup 152 centiméteres acél platója fokozott sokoldalúságot, funkcionalitást és rugalmasságot nyújt a terepes élményautózáshoz.


Az új Gladiator gazdag történelmi örökségre épít: a legidősebb rokonig egészen 1947-ig kell visszamennünk, amikor a Willys Overland bemutatkozott egytonnás teherbírású, négykerékhajtású haszonjárműként a CJ-2A alapjain. Ezt négy évtizeden át követték pickup modellek, legvégül a Jeep Comanche (1986-1992).

 

Európában 2021-ben a Jeep Gladiator kiindulásként Sport és Overland felszereltségi szinten lesz elérhető, majd hamarosan az exkluzív Launch Edition és a 80th Anniversary kiadások is fokozzák a kínálatot. Minden szinten közös nevező a vadonatúj, háromliteres, V6-os Multijet dízelmotor, amely 264 lóerőt és 600 Nm nyomatékot kínál. A színpalettán kilencféle árnyalatot találunk, amely akár ponyvatetővel, akár fekete vagy a karosszéria színére fényezett keménytetővel is kombinálható. A Sport alapfelszereltség 17 colos kerekekkel érkezik, míg a többi változat már 18 colos kerekeket kínál.

 

A vadonatúj Jeep Gladiator karakteres, terepjárós formaterve azonnal felismerhető, köszönhetően a tipikus Jeep márkajegyeknek. A Wrangler legendás hétlamellás hűtőrácsa itt is megtalálható, de kisebb változásokkal és hátrafelé dőléssel az aerodinamika javítása érdekében. Az okos funkcionalitás és a sokoldalúság volt középpontban a Gladiator különösen strapabíró, 152 centiméteres platójának megalkotásánál. Rejtett megvilágítás, opcionális, vízálló külső áramforrás (230V), erős, integrált rögzítőfülek – minden adott a sokoldalú bevetéshez.

 

A vadonatúj Jeep Gladiator abszolút egyedi jármű, amely a nyitott kalandokhoz is lehetőséget biztosít számos konfigurációjának köszönhetően: teljesen zárt kényelem a háromrészes keménytetővel, ponyvatető vagy semmi: a kabriók világába is belekóstolhatunk vele. A lehetőségek szinte korlátlanok. Ugyanez igaz a platóra is: a rolós, vagy a felhajtható puha vagy kemény platófedél szintén teljes sokoldalúságot kínál, legyen bármi a rakomány.

A modell funkcionalitását felhasználóbarát részletek fokozzák. Az előre néző kamera lehetővé teszi a szemben lévő akadályok könnyű észlelését, amely különösen terepjárás során jön jól. A hűtőrács közepén elhelyezett kamera a Jeep történelmében elsőként elérhető, öntisztító rendszere pedig lehetővé teszi, hogy terepjárás során is mindig használható lehessen.

 

A különleges opciók sorát gyarapítja a 9-hangszórós Alpine audiorendszer hátsó mélynyomóval, amely 552 W-os teljesítményt, 12-csatornás erősítőt és hordozható, Bluetooth-os hangszórót is tartalmaz. Az ülések mögött található vezeték nélküli hangszórót a Gladiator menet közben tölti, teljesen víz- és porálló kialakítása pedig különösen sokoldalú használatot tesz lehetővé, főleg, hogy az USB portján keresztül más eszközöket, pl. mobiltelefont is tölthet. Így az ügyfelek akkor is magukkal vihetik kedvenc zenéjüket, ha a négykerekű kalandok átmenetileg véget érnek.

 

A Jeep Gladiator a márka legendás terepképességeit örökli, amely a szofisztikált Command-Trac 4x4 összkerékhajtási rendszernek köszönhető, amely 2,72:1-es áttételű terepfelezővel és nagy teherbírású, harmadik generációs Dana 44 első és hátsó tengelyekkel rendelkezik. A felépítmény kiváló terepszögeket kínál, a hátsó önzáró differenciálmű fokozza a tapadást – nem csoda, hogy a Gladiator kínálatának minden tagja megkapja a ’Trail-Rated’ offroad minősítést.

A vezetési biztonság kiemelt szerepet kapott a vadonatúj Jeep Gladiator fejlesztésénél, így a modell különösen gazdag aktív és passzív biztonsági megoldások tekintetében. Az egyik ilyen a teljesen LED-es világítási rendszer, amely minden modellváltozatnál széria. Emellett az alapfelszereltség része a ParkView tolatókamera, az első és a hátsó parkolóradar, valamint a borulásgátló. Az opciós listán megtalálható a holttérfigyelő hátsó keresztirányú forgalomfigyelővel, az első off-road kamera, az autonóm fékezésre képes ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszer, az adaptív tempomat araszolás funkcióval és az automatikus távolsági fényszóró.

 

A múltidéző Jeep Gladiator Magyarországon már nettó 16,45 millió forinttól elérhető. Az alapfelszereltség részét képezi a fentieken felül többek között a kulcs nélküli indítórendszer, a vontatmánystabilizáló, a részlegesen önzáró hátsó differenciálmű, a kétzónás automatikus klímaberendezés és az automatikusan sötétedő belső tükör – a listát pedig számos opcióval teljesíthetjük ki.

 

A nettó 18,5 millió forinttól rendelhető Overland felszereltségi szint még gazdagabb felszereltséget és még több lehetőséget biztosít: többek között a karosszéria színére fényezett keménytető-rendszer, valamint az Alpine prémium audiorendszerrel felszerelt 8,4 colos navigációs rendszer is széria.

 

A forgalmazás kezdetétől korlátozott darabszámban áll rendelkezésre a 80th Anniversary születésnapi kiadás és a Launch Edition, amelyek nettó 19,9 és 20,3 millió forintos árukkal közel teljes felszereltséget, valamint karakteres, személyre szabott részleteket is tartalmaznak. Az 80th Anniversary például egyedi címkével ellátott fekete bőr üléskárpitozással és lábszőnyegekkel rendelkezik. Belül egyébként csak az ülések borításából hatféle érhető el: a fekete és bézs szövet mellett fekete vagy nyeregbarna bőrkárpitozás, valamint speciális perforált vagy hagyományos kialakítású Mopar Katzkin bőrülés is elérhető.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Távkapcs az autómmal...

Következő

Autós „üzik” 2021-re...

Kövess minket!