2021. Október 25. | Blanka, Bianka
Előző

Van élet a villanyautón túl is...

Következő

Kulcsrakész gyári veteránok...

E-autózás télen

Komoly elkötelezettség kell, hogy az ember környezetbarát autót válasszon – mi több, a téli körülmények a hatótávot is befolyásolják.

 

A tél beköszöntével sok európai országban a külső hőmérséklet reggelente a fagypont alatt van. Ismerjük a hideg általános hatásait járműveinkre, de hogyan befolyásolja a hideg a plug-in hibrid autókat? Az alábbiakban négy tipp szerepel, amelyekkel a lehető legtöbbet hozhatja ki autójából ezen a télen.

 

  1. Addig töltse fel az akkumulátort, amíg az autó meleg. Az elektromos üzemmódban a hibrid akkumulátor-rendszer hatótávját befolyásolhatja az alacsony hőmérséklet, de az akkumulátor-rendszer különböző funkciókkal és energiagazdálkodási módszerekkel is rendelkezik, amelyek amennyire csak lehet, segítenek enyhíteni a hideg hatását.


2.Melegítse fel előre a gépkocsi belterét. Az autóval történő utazáshoz nincs tökéletes hőmérséklet, mivel a kinti időjárás befolyásolja a belső tér hőmérsékletét. Ezzel együtt az elektromos alkatrészek 21,5–22 Celsius fokon teljesítenek a leghatékonyabban. Annak érdekében, hogy ezt a kényelmi hőmérsékletet elérje anélkül, hogy megrövidítené az akkumulátor működési időtartamát, a legjobb megoldás az, ha néhány perccel az autóba való beszállás előtt a még mindig a töltőhöz csatlakoztatott járművet távolról aktiváljuk, bekapcsoljuk az autó fűtését, vagy az ülés- és kormányfűtés funkciókat.


3.Kapcsolja be a gyújtást a belsőégésű motor üzemmódban. Nagyon hideg időben hagyja az autót a töltőhöz csatlakoztatva, amíg parkol, így az utazás megkezdése előtt aktiválhatja az előmelegítési funkciót és felmelegítheti az akkumulátort. Ebben az esetben a jármű belsőégésű üzemmódban indul, amely rövid idő alatt megnöveli a hőmérsékletet az akkumulátor megfelelő használata érdekében. Ezen elektromos járművek szélsőséges időjárási körülményeket szimuláló teszteken is biztosították, képesek az optimális működésre ilyen körülmények között is.


4.Vezessen finoman. A finom vezetés mindig kulcsfontosságú a fogyasztás csökkentése érdekében. Plug-in hibrid autóban ráadásul a tél közepén történő induláskor valóban szükség van rá, mivel az elektromotor már az induláskor minden erejét „beveti”. A kíméletes vezetés és a fékezéskor visszatöltő akkumulátor ugyanis segít minél tovább szinten tartani az autó energiaellátását.

 

A fentiek miatt a gyártók a bevezetendő új modellek esetében extrém hidegben is tesztelik környezetbarát modelljeiket, pontosan azért, hogy az említett „macerákat” ne kelljen végigcsinálni. A BMW például, miután az iX a #NEXTGen 2020-as felvonásán megtartotta dizájn-világpremierjét, elutaztatta a prototípusokat a sorozatgyártás előtti utolsó téli tesztekre a Skandináv-félsziget északi részére.

 

A megbízhatósági vizsga, amelyet a tervezőmérnökök az Északi sarkkörön túl, extrém hideg körülmények között tartanak, többek között a modell hajtáslánc- és futómű-technológiai finomhangolására szolgál. Mindeközben a két elektromos motor, az összkerékhajtás, a járműtöltő technológia, a nagyfeszültségű akkumulátor-technológia és a hőkezelő rendszer is számot ad megbízhatóságáról a 0 Celsius fok alatti hőmérsékletben.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Van élet a villanyautón túl is...

Következő

Kulcsrakész gyári veteránok...

Kövess minket!