2021. Július 25. | Kristóf, Jakab
Előző

Amikor kiszabadul 450 ló...

Következő

Ménes a múzeumban...

Crossover e-kétkerekűek a Peugeot-tól

A crossover biciklik hétvégén és munkanapokon egyformán helyt állnak, elektromos rásegítésüket pedig akár egész napos túrákon is élvezhetjük.

 

Napjaink két legfontosabb autóipari trendje a minél szélesebb körben alkalmazott villamosítás, valamint a szabadidőjárművek töretlen térnyerése. A Peugeot mindkét területen szép eredményeket mutathat fel: ami a részben vagy teljesen elektromos hajtást illeti, a Peugeot 3008 hálózatról tölthető hibrid hajtásláncot, a Peugeot 2008 pedig akkumulátoros elektromos verziót kínál a fenntarthatóságot és a fejlődést támogató ügyfeleknek.

 

A villamosított crossoverek sikerén felbuzdulva a Peugeot most szerteágazó tevékenységeinek egy másik területén is megismételte a fejlesztést – négy helyett két keréken. A 138 éves múltra visszatekintő Peugeot Cycles idén nyáron hat új modellt mutatott be, amelyek a túrakerékpárok és a terepsport-kerékpárok előnyeit ötvözik. A háromféle vázzal, kétféle akkumulátorral és háromféle motorral rendelhető modellek a legkülönfélébb elvárásokat elégítik ki.

 

A Peugeot Design Lab által megálmodott vonalvezetésű alumínium vázak a Peugeot Cycles franciaországi (Romilly sur Seine, Champagne) üzemében készülnek; a speciális gyártástechnológia zárvány nélküli, robusztus szerkezetet eredményez, a lapos hegesztési varratok a lendületes, egyszerre elegáns és sportos formatervvel harmonizáló magas minőséget kínálnak. A trekking vagy vegyes használatú vázak mellett rugózott vázzal is választhatók a Peugeot eT01 Crossover kerékpárok: itt elöl-hátul 80 mm-es rugóút biztosít kényelmes utazást és stabil úttartást.

 

Az elektromos komponenseket a Bosch szállítja. Az alsócsőbe integrált lítium-ion akkumulátorok modelltől függően kétféle (400 vagy 500 Wh) kapacitást kínálnak – ezek közös jellemzője, hogy töltéshez könnyen, egy mozdulattal eltávolíthatók, a véletlen kiesés ellen azonban rendkívül biztonságos zárszerkezet óvja őket, még kemény terepen is. Ezekhez kiviteltől függően háromféle motort társítottak: az Active Line 40, a Performance Line 60, a kifejezetten hegyi sportkerékpárokhoz fejlesztett Performance Line CX pedig 65 Nm forgatónyomatékkal könnyíti meg a kerékpáros dolgát. A vásárlók különböző abroncsok és felszereltségi szintek között választhatnak, egy dolog azonban a modellpaletta minden tagjánál azonos: a 110 kilométeres hatótávolság, amivel akár egész napos túrákon is kényelmesen, fáradtság nélkül tekerhetünk.

 

Az új eT01 Crossover modellekkel teljesnek mondható a Peugeot több mint tíz éves múltra visszatekintő elektromos kerékpár kínálata, amely a tradicionális megjelenésű eLegend modellektől az összehajtható eF01 típuson át a közúti (eR02) és terepversenyzésre (eM02) is alkalmas, professzionális kerékpárokig húzódik.

 

Mindehhez már csak hab a tortán a világ legrégebben (1898 óta) működő motorkerékpár-gyártója, a Peugeot Motorcycles által idén bemutatott e-LUDIX elektromos robogó: egy 20 éves klasszikus modell aktualizált változata, amely 1,6 kWh kapacitású, kiszerelhető Li-Ion akkumulátorával és 3 kW teljesítményű motorjával dinamikusan, zaj és károsanyag-kibocsátás nélkül vezethető a városban.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Amikor kiszabadul 450 ló...

Következő

Ménes a múzeumban...

Kövess minket!