2022. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Porsche és Trabant az élen...

Következő

A BMW robogó világa...

Buli buli hátán

A világ legnagyobb Alfa Romeo találkozója Dunaújvárosba, a Toyota GR 86 dinamikus világpremierje Goodwoodba szólította a fanatikusokat.

 

A GR 86 részvétele a július 8-tól 11-ig tartott Goodwood Festival of Speed rendezvényen korai előzetest nyújtott a modellről, amely 2022-ben érkezik a márkakereskedésekbe. A fesztivál résztvevői menet közben vehették szemügyre az autót a Goodwood Hillen, majd közelről is megismerkedhetnek vele a First Glance Paddockban. A GR 86 elsőként idén áprilisban mutatkozott be egy online prezentáció keretében, tulajdonságait tekintve pedig a többszörös díjnyertes GT86 képességeire épít, vagyis a vezetés színtiszta élvezetét helyezi a középpontba.

 

A modell megőrizte a klasszikus orrmotoros, hátsókerék hajtású felépítést, de új, minden eddiginél erőteljesebb, 2,4 literes négyhengeres boxermotort kapott. A súlycsökkentés kiemelt szerepet kapott; az alumínium tető- és karosszériapanelek felhasználása a kategóriájának legkönnyebb négyüléses kupéját eredményezte (üres tömege előreláthatólag mindössze 1270 kg lesz).

 

A GR 86 a Toyota GR Supra példáját követi, amely szintén a Festival of Speed keretében ünnepelhette dinamikus világpremierjét; a kétüléses kupé 2018-ban hódította meg a goodwoodi aszfaltcsíkot. A Toyota GT86 szintén korán tiszteletét tette itt, és piaci bevezetése előtt a 2012-es újdonságok egyik sztárja volt a fesztiválon. A GT86-ból világszerte mintegy 200.000 példány készült.

 

Idén újra összegyűltek az Alfa Romeo tulajdonosok és az olasz autók szerelmesei AlfaCityben. Július 16-17-én a dunaújvárosi Szalki-szigeten rendezték meg AlfaCityt, a világ legnagyobb Alfa Romeo találkozóját, amelyre mintegy 1000 autót vártak a szervezők. Bár a találkozó szervezői 2020-ban nagyon készültek rá, a koronavírus-járvány miatt az utolsó pillanatban kellett lemondaniuk a rendezvényüket. Így a 2019-es rekord után, amikor több mint 1500 Alfa Romeo érkezett AlfaCitybe, két teljes évet kellett várniuk a márka szerelmeseinek, hogy újra találkozhassanak.

 

A találkozót a 2004-ben alakult Alfa Amore nevű internetes közösség szervezi. Az első AlfaCityt még 2007-ben rendezték meg, már akkor is több száz autó részvételével. A korábbi találkozókat Esztergomban, Komáromban, Balatonfüreden és Zánkán tartották. A mostani új helyszín egyik legnagyobb előnye, hogy Dunaújváros gyakorlatilag az ország közepén van, és autópályán lehet megközelíteni.

 

A fellépők többsége természetesen Alfa Romeo tulajdonos, vagy szorosan kötődik a márkához. Látványos bemutatót tartott Zozo Kempf, BMX világbajnok és megrendezték az alfás tetoválások versenyét is. A találkozó mindkét napján tuningautó és oldtimer kiállítást tartottak, köztük egy Alfa Romeo Montreallal, de érkeztek oldtimer Ferrarik és Maseratik is.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Porsche és Trabant az élen...

Következő

A BMW robogó világa...

Kövess minket!