2022. Július 07. | Apollónia
Előző

Háztáji ökoautó félgőzzel...

Következő

Megújult a Ford serpája...

Az Audi e-tron GT a legszebb

A tisztán elektromos Gran Turismo modell hódította el a tekintélyes díjat az „Arany kormánykerék” szavazáson.

A 45. alkalommal megrendezett „Arany kormánykerék” díjátadót november 9-én tartották a berlini Axel-Springer-Haus újságírói klubjában.

Németországban a 2021-es „Arany kormánykerék” szavazáson az Audi e-tron GT modellt választották az „Év legszebb autója” kategória győztesének. A kategória legjobbja 69 másik modellt megelőzve bizonyított. Az Auto Bild autós szaklap – és európai társainak – illetve a Bild am Sonntag újság olvasói a nyár során adhatták le voksaikat kedvenceikre.

Az „Arany kormánykerék” nem csupán az egyik legtekintélyesebb, de a legrégebbi autóipari megmérettetés Németországban, amelyet 1976-ban ítéltek oda először. 70 új modell szállt harcba a díjért, összesen 12 kategóriában. Különlegesség, hogy az „Év legszebb autója” cím kategória független és az olvasók közvetlenül adhatják le voksaikat választottjukra. Ez teszi ezt az elismerést valódi közönségdíjjá, amely lényegében egy érzelemgazdag modell szívből jövő támogatásaként értékelhető.

Az e-tron GT az Audi elektromos jövőjének úttörője, hiszen 2026-tól a vállalat már csak olyan új modellekkel jelentkezik, amelyek elektromos hajtásrendszerrel rendelkeznek. Az e-tron GT az érzelemgazdag formaterv, a dinamikus teljesítmény és a fenntartható koncepció megtestesítője.

Az „Arany kormánykerék” elismeréstől függetlenül ezt számos további díj is igazolja. Így nyerte el például a Gran Turismo modell az auto motor und sport magazin 2021-es Autonis díját a luxus kategória legjobb formatervezési innovációjáért, de a 2022-es „Németországi Év Autója” elismerést is ez a modell szerezte meg a luxus kategóriában. A „szépségkirály” (szokatlan lenne „királynőként” említeni egy 476 lóerős igazi macsót) alig egy éve van a piacon, innentől jó esélye van rá, hogy igazi klasszikussá váljon.

Két nagyteljesítményű villanymotorja gondoskodik kiemelkedő elektromos összkerékhajtásáról, s az Audi e-tron GT quattro számára együttesen 350 kW (476 LE) teljesítménnyel és 630 Nm forgatónyomatékkal szolgálnak, míg az RS e-tron GT esetében ezen értékek 440 kilowattra (598 LE) és 830 newtonméterre adódnak.

A 84 kWh nettó kapacitású lítium-ion akkumulátor akár 488 kilométer hatótávot is lehetővé tesz számukra, míg 800 voltos technikájuk az akkumulátor rendkívül gyors töltésére nyújt lehetőséget. Mindezek eredményeképpen az Audi e-tron GT quattro és az RS e-tron GT mindennapos használatra és hosszú utazásokra is alkalmas.

A márka zászlóshajója álló helyzetből mindössze 3,3 másodperc alatt gyorsít fel százas tempóra, végsebessége pedig 250 km/óra. Futóműve és hajtásrendszere olyan megoldásokat is kínál, mint például a háromkamrás adaptív légrugózás és a hátsó tengely elektronikus differenciálzár-hatású funkciója. Mindezen funkciók az Audi e-tron GT quattro számára is rendelkezésre állnak.

Mindkét modellhez számos extrafelszerelés is választható, köztük a 21 colos könnyűfém keréktárcsákkal, az összkerék-kormányzással, a lézervilágítással kiegészített Matrix-LED fényszórókkal és a nagy arányban újrahasznosított anyagokat tartalmazó üléskárpitokkal. Az Audi e-tron GT quattro hazai alapára 38 449 250 forint, míg az RS e-tron GT 53 249 830 forinttól vásárolható meg.

Tóth Gábor Ákos
Előző

Háztáji ökoautó félgőzzel...

Következő

Megújult a Ford serpája...

Kövess minket!