2021. Október 22. | Előd
Előző

Erős nagyvad 2021-re...

Következő

Kerékvilág egy kerekebb világért...

Autós „üzik” 2021-re

A kommunikáló autó nem újdonság, de a BMW és a Ford innovációja túlmutat a szorosan vett technológián.

 

Nem árt, hogyha egy szilveszteri házi bulira alkoholmentes koktélokkal is készülünk. Sokan vannak ugyanis, akik autóval érkeznek, vagy nem isznak alkoholt, ugyanakkor nem szeretnének egész éjszaka vizet kortyolgatni. Ilyen „biztonságos” (hír)koktéllal búcsúztatjuk mi is ezt az autós szempontból (is) elég ellentmondásos évet.

 

A BMW például egy rendkívül különleges meglepetést tartogat ügyfelei számára az újév közeledtével: a bajor prémiummárka december 31. és január 7. között egy ünnepélyes animációt küld a legkorszerűbb operációs rendszerrel felszerelt BMW modellek központi kijelzőjére, az újévi köszöntőt pedig megfelelő zenei aláfestés és látványosra komponált hangulatvilágítás kíséri.

 

Az autó indításakor a „Hey BMW, Happy New Year” animáció automatikusan felugrik a központi kijelzőn – legfeljebb három egymást követő alkalommal –, az üzenetre kattintva pedig azonnal elindul a teljes képernyőre megtervezett újévi köszöntő, a fedélzeti audio- és hangulatvilágítási rendszernek köszönhetően ünnepélyes háttérzene, illetve látványos fényjáték kíséretében.

 

Megtörtént, ami korábban csak sci-fiben fordulhatott elő: megszületett az első videojáték-versenyautó, ami egy autógyártó és a gamerek együttműködésével jött létre. A Ford esport-csapata, a Team Fordzilla december 16-án élő adásban mutatta be az extrém P1 versenygép valódi, életnagyságú modelljét.

 

Bár olyasmit már gyakran láthattunk, hogy egy létező autó megjelenik a számítógépes játékokban, az még sosem fordult elő, hogy egy autógyártó életre keltsen egy gamerekkel közösen megformált virtuális járművet. A Team Fordzilla P1 versenyautó története idén márciusban kezdődött, amikor a gamereket arra kérték, hogy a Twitteren szavazzanak egy ilyen gép jellemzőire, többek közt az üléshelyzetre, a motor beépítésére és a cockpit kialakítására. Közel negyedmillió rajongó véleménye gyűlt így össze.

 

A P1 versenyautó külső formatervét Arturo Ariño készítette, az utastér pedig Robert Engelmann munkája; mindketten a Ford dizájnerei. A monocoque utascellát részleges lefedi egy nagyméretű, átlátszó, a vadászgépek kabintetejét idéző kupola, ami védi a vezetőt és navigátorát. A versenyautó külső megjelenése izgalmasan ötvözi a karcsú, GT-hangulatú orr-részt a gyönyörűen kialakított sárvédőkkel és az extrém formavilágú oldalsó karosszériaelemekkel, amelyek lenyűgöző ívekkel kötik össze a cockpitet a hátsó kerekekkel.

 

A cockpit LED-visszajelzői a vezető és a navigátor látómezejének perifériáján helyezkednek el, folyamatos tájékoztatást nyújtva a pályáról. A kormánykerékbe beépített képernyő élő adatforgalmat biztosít a boxutcában dolgozó csapattagokkal. Az egész utasteret úgy tervezték meg, hogy a pilótát a lehető legkevesebb zavaró hatás érje a futam közben, és így a lehető legjobban átadhassa magát a verseny élvezetének.

 

A jelenleg is fennálló járványhelyzet miatt a járművet egy olyan csapat tervezte, amelynek tagjai sosem találkoztak, vagyis a távolból, öt különböző országban dolgozva működtek együtt, mégis hét hét alatt végeztek a munkával, ami a szokványos időtartam felét jelenti. Így született meg ez az extrém arányokkal és összetéveszthetetlen karakterrel megalkotott életnagyságú, kívül-belül kidolgozott modell.

 

A gamerek összefogásával, gamerek számára tervezett hiperautó jó néhány olyan speciális részletet rejt, amelyek kifejezetten beszédesek a sim-versenyzők számára. A navigátor ülése előtt, a padlón egy AFK (nincs a gépnél) üzenet látható, ami vicces utalás arra, hogy az autó használója most nem a számítógépnél ül. A #levelup felirat arra emlékeztet, hogy a játékosok és a versenyzők újra meg újra javítani akarnak a teljesítményükön, míg a #liftoff grafika azt jelzi, hogy ezt a versenyautót a virtuális világból átemelték a valóságba. A legfontosabb rövidítés pedig a gép elején, az alsó légterelő mellett látható: a GLHF (sok szerencsét, jó szórakozást) felirat minden gamernek és versenyzőnek azt üzeni, hogy érezzék magukat igazán jól, és élvezzék a száguldást. Ennél többet mi sem kívánhatunk az olvasóknak.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Erős nagyvad 2021-re...

Következő

Kerékvilág egy kerekebb világért...

Kövess minket!