2021. Április 12. | Gyula

A trilógia neve: BMW 8

A Coupé és Cabrio világpremierje után a bajor prémiumgyártó most a BMW 8-as Gran Coupé esszenciájába is betekintést enged.

 

Az előzményekhez tartozik, hogy a klasszikus vászontetővel szerelt, négyüléses Cabrio a 8-as sorozat második képviselőjeként alig néhány hete került a szalonokba. A nyitott tetős sportautó a BMW 5-ös és a BMW 7-es sorozat modellváltozataival egy gyártósoron lát napvilágot. A müncheni központú vállalatcsoport több mint százmillió euró befektetésével készítette fel a dingolfingi gyárat az új modellcsalád érkezésére.

 

Az új BMW 8-as Cabrio vezetőjét és utasait klasszikus vászontető védi a fedélzeten a környezeti hatásoktól. A többrétegű tető elsősorban minimalizált saját tömegével és kiváló hangszigetelésével emelkedik a korábbi megoldások fölé. Alapfelszereltségként az új BMW 8-as Cabrio fekete színű vászontetőt visel, amely az opcionális extrafelszereltség részeként ezüstös antracit árnyalatban is megrendelhető. A tető teljes mértékben elektromosan nyitható és zárható, a művelet mindössze 15 másodpercet vesz igénybe.

 

A modell kétféle motorváltozattal érkezett az utakra. A motorháztető alatt dolgozó V8-as szív letaglózó erőtöbblete felejthetetlen vezetési élményt garantál: a 4.4 liter hengerűrtartalmú benzinmotort részletekbe menően újratervezték a mérnökök, amelynek köszönhetően az erőforrás maximális teljesítménye 530 lóerő, csúcs forgatónyomatéka pedig 750 Nm.

A 3.0 liter hengerűrtartalmú, soros hathengeres dízelmotor nem csupán vonóerejét, de hatékonyságát tekintve is párját ritkítja a kategóriában: mindkét motorváltozat maradéktalanul teljesíti az Euro 6d-TEMP emissziós szabvány előírásait. Az új BMW 8-as Cabrio a nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltón keresztül továbbítja teljesítményét és forgatónyomatékát a négy kerék felé, a BMW xDrive intelligens összkerékhajtás közreműködésével.

 

Miközben ezt az „open air” érzést tesztelték a napokban a nemzetközi sajtó képviselői Portugáliában, addig a fényűző elegancia és a modern luxus jegyében megálmodott, négyajtós változat a sorozatgyártást megelőző utolsó fejlesztési fázishoz érkezett.

 

A Gran Coupé egyedülálló karakterét a kecsesen lágy, mégis lendületesen magabiztos formanyelv kettőse helyezi leginkább előtérbe, miközben az atletikus karosszériaarányok és a dinamikusan ívelt vonalak sportosan exkluzív atmoszférát teremtenek. A plusz két ajtónak, a tágas hátsó utastérnek, a megnövelt tengelytávolságnak és a még tovább finomított menetkomfortnak köszönhetően nem csupán a hétköznapokban, de a hosszabb utazások során is magával ragadó luxussal kényezteti a BMW ügyfelét.

 

A modell júniusi világpremierje a BMW Group müncheni #NextGen fesztiváljának egyik fénypontja lesz, a sorozatgyártásban kínált első példányok pedig néhány hónappal később, 2019 szeptemberében érkeznek meg a világ útjaira.

Tóth Gábor Ákos

Kövess minket!