2022. Június 29. | Péter, Pál
Előző

Showautót a showroomból...

Következő

Alfa Romeo Tonale: La Metamorfosi...

A hetedik te magad légy

A Ford GT Alan Mann Heritage Edition az 1966-os kísérleti GT versenyautó-prototípusok emlékét idézte fel a minapi Chicagói Autókiállításon.

 

A Ford GT Alan Mann Heritage Edition modellváltozatot azért fejlesztette a vállalat, hogy ezzel tisztelegjen az Alan Mann Racing 1966-os, könnyű építésű Ford GT kísérleti versenyautói előtt. A korlátozott darabszámúban készülő modell annak a fontos szerepnek állít emléket, amit ezek a prototípusok játszottak a Ford GT fejlesztése során.

 

Az autó vörös-arany fényezését az Alan Mann Racing gépei ihlették; a csapaté, ami olyan sokkal járult hozzá a történelmi Le Mans-győzelemhez. A hatvanas évek derekán alapított Alan Mann Racing egyike volt az Angliában akkortájt gombamód megjelenő privát versenyistállóknak.

 

 Az évek során olyan neves pilóták ültek Alan Mann autóiba, mint , Bob Bondurant, Jackie Stewart, Graham Hill, Bruce McLaren, Jack Brabham vagy Denny Hulme.Ugyanebben a szellemben épült a mai Ford GT szupersportkocsi is, amelynek könnyű, karbonszálas karosszériáját a vörös fényezésen és arany díszítőelemeken túl a tetőn is végigfutó versenysáv-festés díszíti, Frozen White kontraszttal és 16-os rajtszámmal az ajtókon, a gépháztetőn és a hátsó légterelő alsó felén.

 

A dizájn markáns elemei a látszó karbonszál-felületek, például a 20 colos keréktárcsákon, az első légterelőn, a küszöbökön, a tükörburkolatokon, a motor burkolatán és a hátsó diffúzoron. A Brembo féknyergek fekete lakkozását vörös minta díszíti, és a modern hatást tovább fokozzák a fekete kerékcsavarok.

 

A karbonszálas elemek a kabinban is megjelennek: ebből az anyagból készült többek közt a belső küszöb és a középkonzol is. Az ugyancsak karbonszálas szerkezetű, ébenfekete Alcantara szövettel kárpitozott üléseket arany és vörös varrás díszíti, az ülőlapokon és a fejtámlákon pedig GT embléma látható. A műszerfalat, az ajtókapcsolók kereteit és az ülések X-alakú vázszerkezetét díszítő aranyszínű betétek jól érvényesülnek a matt karbonszálas felületek mellett.

 

A kormánykerék burkolata fekete fonallal varrott ébenfekete Alcantara, a kormány mögötti váltókapcsolókat pedig a karosszériával azonos árnyalatú Alan Mann-vörösre festették.A 2022-es Ford GT Alan Mann Heritage Edition egyébként a hetedik az ultra-limitált kiadású modellváltozatok sorában, amit kizárólag a kiválasztott Ford GT vásárlók rendelhetnek meg, s akik már ebben a negyedévben megkapják autójukat. A műszaki adatok az alap GT-hez képest nem változtak: a 3,5 literes, V6-os turbómotor maradt 670 lóerős, az autó végsebessége 348 km/óra. A limitált modell ára ugyan nem publikus, de a szaksajtó találgatásai félmillió dollárról szólnak.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Showautót a showroomból...

Következő

Alfa Romeo Tonale: La Metamorfosi...

Kövess minket!