2022. Május 27. | Hella
Előző

Szabadon, új utakon...

Következő

Főszerepben: Budai Alex...

Kati Stern – Venexiana

Kati Stern
Az utóbbi években egyre többet hallani Kati Stern nevét a világ divatvárosaiban megtartott Fashion Weekek kapcsán.

 

A róla megjelent cikkekben mindig úgy tüntetik fel, mint „Hungarian-born designer Kati Stern”, azaz „a magyar származású divattervező”. – „ New Yorkban nőttem fel, bár szüleimmel csak magyarul beszéltünk. Sokszor látogattunk haza, Magyarországra, nekem mindig az a haza! A férjem meg szokta kérdezni: –„Miért Magyarország az otthonod, hisz nem is ott élsz?  Igazán nem tudok rá válaszolni, erre nincs magyarázat! Az a házam! Amikor átmegyünk az Erzsébet hídon, összeszorul a szívem, tudom, hogy hazaérkeztem! Természetesen N.Y. mindig is nagy hatással és befolyással volt rám.  Érdekes, hogy európai tervezőként vagyok elkönyvelve, pedig N.Y.-ban élek, minden munkám itt készül, itt alkotok. Igen, nagyon amerikai vagyok, de egyszerre nagyon európai is. Ez egy jó kombináció! Két teljesen más világ”

 

Kati Stern pályafutása nem a divattervezéssel kezdődött. Ez első szerelem a zongora volt. Szülei úgy gondolták jó dolog, ha játszik valami hangszeren, így Kati komolyan belevágott a zenetanulásba, s igen szép sikereket ért el zongoraművészként. Néha még ma is játszik otthon és jókat mosolyog, amikor az ablakon kinézve látja az őt hallgató és művészetét tapssal jutalmazó szomszédokat. Bár zenei karrierét feladta, a zene továbbra is nagyon fontos az életében, legfőképp a komolyzene és a rock and roll! – „A show-kon is rock szól, amit profi csapattal, dj-vel állítunk közösen össze. Azonban a második, azaz harmadik otthonomban, Velencében csak komolyzenét hallgatok. Imádom, teljesen kikapcsol. Nem tudom az életet zene és divattervezés nélkül elképzelni!”  

 

Ennek ellenére a második szerelem sem a divattervezés volt. Munkásságának következő állomása az építészet, a belsőépítészet. – „Az építészet is egy élvezetes, színes szakma. Csak azokat az ügyfeleket vállalom el, akikkel teljesen azonosulni tudok, a személyiségükkel, az életükkel, a szokásaikkal. Ez rengeteg idővel és stresszel jár, sok apró részletből tevődik össze. Stílusban leginkább a klasszicista irányzatot, kis modern csavarral kedvelem. N.Y.-ban ez nagyon jól megvalósítható, igény is van rá. A 18-19 század keverve egy kis modernnel, vagy szupermodern az antikkal.”

 

Végül elérkeztünk a harmadik, legnagyobb szerelemhez, a divattervezéshez.

–„ Amennyire vissza tudok emlékezni, mindig, egészen apró kislánykorom óta érdekelt a divattervezés. Nem volt könnyű az út, mindent magamtól értem el! Van, akiknek olyan egyszerű és könnyű minden, de nekem meg kellett dolgoznom a sikerért. Soha nem adtam fel az érdeklődést a divat iránt, és lásd most is itt vagyok! A divattervezés nagyon nehéz szakma, de imádom. A bemutatóimon egyetemisták segítenek, így tanulják a szakmát. Nekik mindig elmondom: vagy imádod, vagy utálod, csak akkor csináld, ha őszintén szereted! Sokszor én is úgy érzem, kész, elég volt, nem csinálom tovább, majd másnap felkelek és rájövök: megőrültem! Hisz ez az életem, ezt szeretem csinálni, és minden megy tovább!”

 

Divattervezőként pályája első állomása a Saks 5th Avenue luxusáruház volt, akkoriban még nem estélyi ruhákat, hanem inkább felsőket, szoknyákat, nadrágokat, sportosabb utcai viseleteket tervezett bőr, hasított bőr, bársony anyagokból. Rengeteget dolgozott és dolgozik, van úgy, hogy még a hétvégeken is 10-15 órát. Ennek egyik oka a tökéletességre való törekvése, addig nem adja ki kezéből ruhákat, amíg az anyag úgy nem fekszik, a kiegészítők úgy nem állnak, ahogyan ő eltervezte. A laikusok el sem tudják képzelni, hogy mennyi munka van egy-egy modellben, amelynek 80-90 százaléka kézzel varrott, a kiegészítők is, hiszen az anyagok miatt nem lehet géppel varrni.

 

A Venexiana márka megálmodója és létrehozója sokoldalú művész, érzékeny személyiség, így adott volt a kérdésünk, hogy mit érzett, amikor először látta modelljeit a divatvilág legnagyobb rendezvényein. –„ Semmi ehhez fogható érzést nem ismerek, leírhatatlan öröm! Fantasztikus! Már nyolc éve – kétszer egy évben – részt veszek a New York Fashion Weeken, és minden alkalommal ugyanaz az érzés tölt el. Soha nem veszít az energiájából és a fényéből! Hat hónapig mint egy robot úgy dolgozom a mintegy húsz perces bemutatóért. Látom az emberek reakcióján azt, hogy szeretik a kollekciómat! Ez adja meg az energiát a következő fél év munkájához.”

 

Kati Stern minden szezonban valami újjal rukkol ki. Idén a számára új anyaggal, a jerseyvel jött ki. Kicsit tartott tőle, ismerve az anyag viselkedését, de ahogy a kifutón láthattuk, kitűnően néznek ki, az esésük is gyönyörű! –„Amikor anyagot választok, azonnal a próbababára tekerem és rögtön le is vágom azt a mennyiséget, amire szükségem lesz. Ilyenkor fontos a pontosság, nincs lehetőség tévedni, hiszen ezeknek az anyagoknak – többnyire Európából hozom – az ára méterenként több ezer dollár is lehet. Ilyenkor előjön az építész szakmában megtanult mérnöki pontosság, a színek harmóniája, az anyagok textúrája, ismerete, a szimmetria, az esztétika. Amint a babára próbálom, már látom magam előtt a formát, számomra ott kel életre az anyag. Különleges memóriám van a színekhez, évekre visszamenőleg is visszaemlékszem. Értem és érzem a színeket és azok kombinációját.”

 

A divattervezőnő – bár több éve dolgozik együtt profi csapatával – maga határozza meg a smink és a haj stílusát. Van 4-5 állandó modellje, akikhez ragaszkodik, de a többi lány mindig új, hiszen a ruhái stílusai is mindig változnak. A Venexiana lányok arról híresek, hogy mind 6 foot (183 cm) magasak, nagyon keskeny a csípőjük, kicsi, –a testükhöz arányos – a fejük. Számára nagyon fontos, hogy jól tudjanak járni, mozogni a ruhaiban, általában azokkal dolgozik, akik Párizsban is fellépnek! Ennek oka, hogy ezeknek a lányoknak más, az amerikai modellekétől eltérő a mozgáskultúrájuk.

 

Bár Kati Stern egy tökéletességre törekvő, munkamániás tervező, ennek ellenére a család mindig az első helyen állt az életében. – „A legfontosabbak számomra a gyerekeim, a férjem, akik egy nagyon hosszú és fárasztó nap után is ott vannak mellettem. Építész férjem, Sam mindenben támogat, nagyon büszke arra, amit csinálok, amit elértem. Vannak olyan projectek, amelyben együtt dolgozunk. Különösen büszke ezekre a közös munkákra, arra, ha valamit együtt hozunk létre, bár manapság egyre kevesebb erre a lehetőség, hiszen engem a divat teljesen leköt. Úgy gondolom, hogy ő számomra a legjobb társ. Ahogy visszatekintek az életembe, sok sikert elértem. Ez örömmel tölt el. Nem volt könnyű, de megcsináltam. Tovább folytatom! Let's rock and roll!!! ”


Szöveg: Tobak Viktória, fotó: Varró Szilvia, Pedro Silva

 

Nézzünk néhányat a korabeli Hollywood hangulatát idéző Kati Stern alkalmi ruhákból (1-7), valamint egy kis előzetest a 2015 tavaszi kollekciójából (8-14):

Előző

Szabadon, új utakon...

Következő

Főszerepben: Budai Alex...

Kövess minket!