2022. Május 19. | Ivó, Milán
Előző

Frédéric Malle, a csodálatos "orr"...

Következő

Adrienne Feller Hungarian Spring-je...

Jó arcok, jó borok

Hat borász összefogásából alakult meg a Jó arcok, Jó borok formáció. Az ötletgazda Solymos Gergely célja az összefogással az volt, hogy minél közelebb hozzák a vevőket a pincészetekhez és az igen kedvező termelői árakon közösen értékesítsék kiváló boraikat. A hat borász: Bodri István, Bodri Orsolya, Bősz Adrián Szekszárdról, Lisicza Sándor Pécsről, Radics Barna Tokajból és Wunderlich Lojzi Villányból.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen változtak a borfogyasztás és borvásárlás szokásai. Módosult az igényes és hozzáértő borfogyasztók életkora, ma már a húszon- harmincévesek körében kimondottan trendinek számít ismerni a borfajtákat, a minőségi bortermelő helyeket, borászokat. Borkóstolókon vesznek rész, sommelierek vezette tanfolyamokra járnak, de nem idegen tőlük az ismeretek internes beszerzése, az online vásárlás sem. Ezt a megváltozott vásárlói szokást ismerte fel Solymos Gerely, aki összefogta a már eddig is bizonyított, jó minőségi borokat előállító tehetséges és elkötelezett borászokat. Ismerkedjünk meg velük és az általuk megalkotott borokkal.

„A GYÖNYÖRŰ SZÉPSÉGŰ TOSCAN VÖLGY”
Bodri István és Bodri Orsolya – Bodri Pincészet és Szőlőbirtok, Szekszárd

Az ötödik generációs családi pincészetnél tízfős csapat dolgozik, a borászat szakmai irányítását Bodri István végzi, míg Orsi a szállítással és a logisztikával kapcsolatos dolgokat felügyeli, valamint irányítja a két főt számláló back office rendszert. A huszonöt hektárból tizenegy a Faluhely-dűlőben található, a szőlők zöme kékfrankos, van továbbá cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, kadarka és olaszrizling, a hűsebb fertályokon sauvignon blanc, valamint rozé-kékfrankos és pinot noir teszi a dolgát. Tizenegy hektár van a déli kitettségű Gurovicában, ahol a kékfrankos mellett cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon, kadarka és rajnai rizling dolgozik A Csötönyi-völgyben rozé fakad, a Gesztenyésben kékfrankos. A márkák felől nézve a legnagyobb mennyiségben a Rozi rozét palackozzák, ez az össztermelés 30 %- át teszi ki, a könnyedebb vörösborok, azaz a Bodri kutya és a Civilis cuvée az össztermés 40 %-át alkotják és 30 %-on osztoznak a fehérborok, az egyéb vörösök és a prémium borok.


A klasszikus kategóriába tartozó fehér és vörösborok közül kiemelkedik a Kadarka és a Bikavér. A pincészet büszkesége a Faluhely-szelekció sorozat, ide tartoznak az olyan, kis palackszámú fajtaborok, mint a cabernet, a merlot, a pinot noir és a Bikavér. A zászlós bor a mély, nagyon komplex Optimus cuvée, amely csak a kiemelkedő évjáratokban kerül a borszeretők asztalára. A borászat mellett hét – több mint 200 éves, restaurált sváb parasztbútorokkal berendezett, azonban korszerű technikai megoldásokat ellátott – kétágyas szoba várja a vendégeket, akik a Bodri-borok mellé házias, helyi fogásokat fogyaszthatnak.
Főbb boraik: Sauvignon blanc selection, Fehér Civilis Cuvée, ROZI Rozé, Vörös Civilis Cuvée, Kadarka, Kékfrankos, Bikavér, Cabernet Sauvignon, Merlot Selection Faluhely, Optimus cuvée


"NAGYON JÓ ÉRZÉKKEL RENDELKEZŐ FIATAL TEHETSÉG"
Bősz Adrián, Szekszárdi Borvidék - Báta

Adrián nem borásznak készült, eredetileg gépészetben szerzett tapasztalatokat, de nagyszüleinek köszönhetően még is ebben a szakmában ért el sikereket. Az ő szőlészetükben megtanultak mind a mai napig meghatározzák a szőlőhöz és a borhoz való viszonyát. A ma már kertészmérnöki diplomával is rendelkező borász a saját területi mellett több, mint négy hektárról vásárolja fel a szőlőt, mindig ugyanattól a gazdától, akinek területei Szekszárd egyik legkülönlegesebb vidékén helyezkednek el. Az egyik kiemelt térség a Látóhegy, itt a prémium tételekhez nevelik a szőlőt, erős terméskorlátozás mellett. A másik és talán legfontosabb terület a Cenege-dűlő, ahonnan szintén jelentős mennyiség kerül szüretkor a pincébe. Adrián olyan borokat készít, amelyek mindig a magas minőséget célozzák meg, de egyben a jól iható borok közé sorolhatóak. Olyan borokat, amelyek nem csupán a szekszárdi stílust képviselik, hanem a Bősz Adrián féle egyedi stílust is. Az alapborokon kívül kiemelten jó évjáratokban, kiemelten jó minőségű alapanyagból prémium borok is kerülnek piacra. Az első ilyen évjárat 2009 volt, de 2011 sem mutatkozott gyengébbnek. A prémium tételei egyedi gólyás címkével és különleges beltartalmi értékekkel rendelkeznek. Adrien tehetségének köszönhetően először készült válogatás bor a tipikusan vörösboros Szekszárdon egy egészen különleges rajnai rizlingből, amely elnyerte mind a szakma, mind a vásárlók elismerését.
Főbb Borai: Kadarka, Kékfrankos, Bikavér, Merlot, Cabernet Franc

„A RAVASZDI RÓKA”
Lisicza Sándor – Lisicza Borház, Pécsi Borvidék - Helesfa

A borkészítés hagyománya több generációra nyúlik vissza a Lisicza család életében, már az 1900-as évek elején is ezzel a területtel foglalkoztak. Ma a borokat a fiatalok, Sándor és testvére készítik, de az édesanya is szőlész végzettségű, míg az édesapa is kiváló szőlész volt. Az ország déli részén a Mecsek déli lejtőin kezdődő Pécsi borvidék, itt helyezkedik el Helesfa, amelynek határában található a felújított 115 éves pincéből és pinceházból álló Lisicza Borház. Helyben, és Pécsett találhatók a szőlőültetvények. Elsősorban fehér fajtákkal dolgoznak, de pár hektáron kék szőlőt is telepítettek. Gazdag a fajtaválaszték, a klasszikus világfajták és a hagyományos magyar fajták mellett megtalálható a szortimentben a Cirfandli is. Borkészítési filozófiájuk a radikális, vagy, ahogy Sándor egy helyütt fogalmaz, a már drámainak tűnő hozamkorlátozást tartja leginkább szem előtt. Így születhet olyan alapanyag, amelyből reduktív eljárással is karakteres, letisztult, tömör, koncentrált, nagy testű, gazdag bor készíthető. Boraik címkéjén egy ravaszdi róka üldögél, ami nem véletlen, hiszen a „lisica” szó a szláv nyelvekben rókát jelent.
Főbb Borai: Cserszegi Fűszeres,Sauvignon Blanc,Cirfandli, Rozé Cuvée, Portugieser, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot


"A LÁZADÓ, KISÉRLETEZŐ KEDVŰ BORÁSZ”
Radics Barna – Radics Barnabás Családi Pincészete, Tokaj - Somló

Barni a génjeiben hordozza a szőlészet, borászat mesterségét, hiszen az apai és nagyapai szőlőkben és pincékben nőtt fel, Somlón. Bár borászati technikumba járt, egy ideig úgy látszott, hogy más hivatás felé kacsingat, mivel a Dunaújvárosi Főiskolán, majd a Miskolci Egyetemen kohómérnöki szakon végzett. De mint ahogyan mondják, a vér nem válik vízzé, így ő sem tudott elszakadni a családi hagyományoktól. Először az Tokaj-Hegyaljai Borvidéken, Tállyán dolgozott, majd 2005 januárjától az Angyal Borászat és Szőlőbirtok szakmai vezetője, de saját pincészettel és szőlőbirtokkal is rendelkezik. A szőlészet 2007-ben 0,4 hektár saját és 2 hektár bérelt szőlő művelésével indította el a pincészetét. Jelenleg 8 hektárnyi területen termel furmintot és hárslevelű fajtákat, melynek 60 %-a saját tulajdon. Az új építésű 5 méter széles, 45 méter hosszú egri tufa blokkokból rakott, boltíves pince Rátka község belterületén található. Itt készíti borait, amelyeket bérpalackoztatás után itt is tárol egészen az értékesítésükig.

Borainál nagyon fontosnak tartja a palackos érlelést, mely a pincében elhelyezett kalodákban történik. Ez az időtartam kettőtől akár 12 hónapig is eltarthat, mire úgy dönt, hogy a bort elkezdi értékesíteni. Amennyiben az évjárat engedi, két bortípust készít. A Pazar borcsalád a komplexebb, kifinomultabb vásárlói igényekhez mérten készül, alacsonyabb termésátlagú (40q/ha) területekről szüretelve és hosszabb ideig 8-12 hónapig tartó érleléssel, ezek mennyisége évi 1500-4000 palack fajtánkként. A Pompás borcsalád fiatalos, könnyedebb hangvételű, jó ivású gasztró borok, amelyeket Barni a mindennapi fogyasztásra ajánlja. Itt a legfontosabb a bor minősége mellett a jó ár kialakítása, hogy valóban napi szint en is elérhető legyen.
Főbb Borai: Tokaji Hárslevelű, Zempléni Irsai Olivér, Tokaji Furmint, Tokaji Aszú 5 puttonyos, Nagy-Somlói Olaszrizling


„LOJZI A JAMMERTAL KITŰNŐ VENDÉGLÁTÓJA”
Wunderlich Alajos – Wunderlich Családi Pincészet

Kacskaringós út vezetett el addig, amíg a mindenki által csak Lojziként ismert fiatalemberből neves villányi borász lett. Esztergályosnak tanult, majd 14 évet húzott le a Mezőgép Vállalatnál, miközben kitanulta a bádogos szakmát is. Amikor 1978-ban építkezni kezdett, a cél érdekében vásárolt telek egy szőlőbirtok volt. Míg épült a ház, Lojzi szüretelt, a szőlőt eladta, majd idővel apja ismerősénél feldolgozta, hogy saját örömére rosét készítsen. Később egyre több szőlőt vásárolt, köztük egy kadarka ültetvényt, amelynek terméséből 1993-ban az országos borversenyről elhozta „A legjobb kadarka” címet. Az elkövetkező évek egyre több elismerést hoztak számára, s közben borásziskolai végzettséget is szerzett. Kezdetben akadtak kudarcai is, ám 1997-ig már öt aranyérmes borral büszkélkedhetett. Rendkívül szigorú szőlészeti elveket követ, amelynek eredményeként prémium kategóriájú vörösborok kerülnek ki a keze alól. Kedvenc bora a Cabernet France. Jól iható, nagytestű, bársonyos borai nemcsak hazánkban ismertek és kedveltek. A világban számos borversenyen elismert borai bizonyítják, hogy rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyekre a klasszis borok készítéséhez szükség van. Wunderlich Alajos 2010-ig a Jammertal borbirtoknak volt a főborásza. Munkája elismeréseként az elsőként létrejött borászati egységét Wunderlich Pincészetnek nevezték el.
Főbb Borai: Királylányka, Rosé Cuvée, Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon

További információ: www.joarcokjoborok.hu
Előző

Frédéric Malle, a csodálatos "orr"...

Következő

Adrienne Feller Hungarian Spring-je...

Kövess minket!