2022. Május 19. | Ivó, Milán
Előző

Főszerepben: Budai Alex...

Következő

Jó arcok, jó borok...

Frédéric Malle, a csodálatos "orr"

Az Editions de Parfums Frédéric Malle parfümház mögött egy személy, Frédéric Malle áll.

Úgy tűnik, az én sorsom az volt, hogy még mielőtt megszülettem részévé váltam ennek a világnak, " – mondta Frédéric Malle, a világhírű parfümőr. Malle ezzel minden bizonnyal a családjára utal, hiszen nagyapja, Serge Heftler-Louiche alapította a Christian Dior Perfumes céget, míg édesanyja később a parfümház művészeti vezetője volt, és részt vett a Dior híres férfi illata, az Eau Sauvage létrehozásában. " Illatok között nőttem fel, már a legkorábbi emlékeim között is ott szerepelnek, és igen fiatalon megismertem az iparág rejtelmeit.” – meséli gyerekkoráról az 1962-ben Párizsban született Frederic. Malle Roure Bertrand Dupont mellett dolgozott, és konzultált Christian Lacroix-val, Mark Birley-vel.

S bár az illatok világában nőtt fel, mégiscsak 2000-ben indította el saját cégét, s kezdte meg az együttműködést a világ legtehetségesebb „orraival”. Frederic kilenc híres parfümkészítőt kért fel, hogy hozzanak létre egy-egy illatot, amihez teljes kreatív szabadságot, illetve korlátozások nélküli hozzáférést biztosított mind az anyagi, mind a technológiai javakhoz. Ezeket az illatokat a készítőjük nevével ellátott üvegcsékben hozták forgalomba - legelsőként egy olyan iparágban, ahol a parfüm készítője általában meghúzódik a háttérben, miközben a terméket egy divatház vagy egy híresség neve alatt forgalmazzák. A parfümöket egy különlegesen kialakított boltban árusították Párizsban 37 rue de Grenelle-n, ahol láthatóak voltak a parfümök készítőinek fényképei, miközben az illatokat hűtött szekrényeken tárolták és mutatták be. A végeredmény hatalmas sikert hozott, az eredeti kilenc illat azóta legenda lett az iparágban, míg a mögöttük álló alkotók végre megkapták azt az elismerést, amit megérdemelnek. Miután debütált Malle megnyitotta második áruházát Párizsban, egy másik pedig a New Yorkban. Az illatok az USA-banmegtalálhatók a SELECT Barneysben és Saks Fifth Avenue üzletekban, valamint világszerte a különböző luxus kiskereskedőknél.

„Amikor elindítottam az „Editeur de Parfums” céget, az volt a célom, hogy felszabadítsam a parfümkészítőket a piac, illetve a fókuszcsoportok által gyakran rájuk erőltetett korlátozások alól. Úgy dolgozom, ahogy egy szerkesztő dolgozik egy íróval. Teljes szabadságot adok a parfümök készítőinek, így felfedezhetik a korlátaikat és kifejezhetik az érzéseiket. Minden parfümőr számára rendelkezésre áll a legmodernebb technológia, illetve a legritkább alapanyagok, amiket ez az iparág felmutatni képes. Ez a nagyfokú szabadság lehetővé teszi a művészek számára, hogy a megszokott határokat feszegető illatokat hozzanak létre és a lehető legkifinomultabb formában valósíthassák meg az ötleteiket. Mikor ez megvalósul, az illat elérhetővé válik az "Editions de Parfums Frédéric Malle" kollekciójában.”

Frederic Malle, aki önmagát az illatok szerkesztőjeként írja le, azóta már dolgozott együtt a legelismertebb parfümkészítőkkel, akikkel közösen újabb illatokat „adott ki”. A csomagolásról azt tartja, hogy legyen teljesen egyszerű, annak érdekében, hogy ne vonja el a figyelmet arról, ami belül van. Ma már az Editions de Parfums Frederic Malle illatgyertyákat, innovatív otthoni illatokat és testápoló termékeket is forgalmaz, amelyeket mind ugyanazzal a nagyfokú szabadsággal készítenek, mint az első kilenc, legendás parfümöt. Napjaink legnépszerűbb parfümje a Musc Ravageur, amelyért többek között olyan hírességek rajonganak, mint Demi Moore, Adriana Karembeu, George Clooney, vagy épp Pierce Brosnan. A mindig elegáns, és nyugalmat árasztó Frédéric Malle 2011-ben kiadta A parfüm készítése című könyvét, amelyről azt nyilatkozta . "Sürgős és szükséges, hogy megmutassuk a közönségnek, hogy a parfümkészítés még mindig személyes, találékony és luxus". Malle jelenleg New Yorkban él, és csak alkalmanként megy vissza Párizsba.
Tobak Viktória
Előző

Főszerepben: Budai Alex...

Következő

Jó arcok, jó borok...

Kövess minket!