2022. Január 24. | Timót
Előző

Kati Stern – Venexiana...

Következő

Frédéric Malle, a csodálatos "orr"...

Főszerepben: Budai Alex

Budai Alex élete olyan, mint amilyeneket a hollywoodi forgatókönyv írók álmodnak meg, s a legnagyobb rendezők visznek filmre. S ha a főszerepet Brad Pittre, vagy Matt Damonra osztanák, biztosan kasszasiker lenne.

Főhősünk Encsen, egy kis városban nőtt fel, átlagos munkáscsaládban, ahol azt látta a szüleitől, hogyha keményen dolgozik, és azt teszi, amit tennie kell, s ha becsületesen éli az életét, előre fog haladni az életben, s az erőfeszítéseinek meg lesznek az eredményei. Lány testvérével, Krisztával élték az egyszerű, boldog gyermekéveket. Jó tanuló, de nem éppen ötlet szegény kisfiú volt. Ezt igazolhatja testvére is, akinek 12 évesen, mintegy unaloműzőként bedauerolta és levágta a haját. A feles energiáit azonban hamar sikerült levezetnie, mert már ebben az időben is életének jelentős részét képezte a sport. Szertornázott, atletizált, kézilabdázott, de mindezek mellett nagyon jól rajzolt és festet. Érdekelték a színek, azok kombinációi, az általuk sugárzott hangulatok, de különösképpen az, ahogyan a különböző festőművészek látják a formákat, a tárgyakat a térben! Mindezek ellenére – szülői nyomásra – vízépítés-vízgazdálkodás szakot végzett, de mivel ez igencsak távol állt tőle, elvégezte a vendéglátóipari szakközépiskolát is, majd azt követően a fővárosba költözött.

Ezzel egy csapásra véget ért a gyermekkor, és egy új, izgalmas élet vette kezdetét. Alex imádta a főváros nyüzsgését, szeretett új és érdekes emberekkel találkozni, meghallgatni a történetüket! Akkoriban Budapest legnívósabb helyein, – Pilvax kávéház, Gerbeaud, Országház – dolgozott. Jó élete volt, volt pénze, megbecsülték a kollégái, a főnökei. Közben modellként is fel-fellépet. Az egyik bemutatón megismerkedett egy fodrász lánnyal, Zsanettel, akinek saját szalonja volt. Kezdetben csak a társaság miatt járt oda, de később be-besegített, s mivel a lány látta, hogy van érzéke hozzá, tanítgatta, s hagyta, hogy besegítsen a munkába. Bár Alex élvezte a körülötte kialakult helyzetet, mindezek kevésnek bizonyultak a számára, mert már 16 éves kora óta arról álmodozott, hogy egyszer külföldön fog élni. Mindig mondogatta barátainak, hogy egyszer nekivág a nagyvilágnak.

Első próbálkozása 1996-ban volt, amikor Angliában élő nagybátyjához készült, de az utazás dugába dőlt. És ekkor jött egy pillanat, amely meghatározta a jövőjét! Bekapcsolta tv-t, ahol egy Miamiról készült dokumentumfilm ment. Látván a világszerte ismert tengerpartot, az utcákat, az épületeket, a csillogó klubokat, villámcsapásként fogalmazódott meg benne, hogy ott akar élni. Négy-öt hónappal később, 1997. jan. 12-én megérkezett Miamiba! A jóképű fiatalember egy vállára vetett hátizsákkal kiszállt a repülőgépből és elvegyült a nyüzsgő tömegben. Egy régi ismerősnél kapott pár hétre szállást. Sokként érte, hogy az eddig jónak tartott angolja egy fabatkát sem ér, így azonnal beiratkozott egy nyelviskolába, éjjel nappal biflázott és gyakorolt. Voltak olyan estéi, amikor magába roskadva ült az asztalnál azon gondolkodva, hogy feladja! Hogy valami pénze is legyen egy jazz klubot vezetett, és otthon, a konyhában elkezdett az új ismerősöknek, barátoknak hajat vágni és festeni.

2000. július 4-e hozta meg az újabb felismerést számára, amikor meglátogatta New Yorkban élő barátnőjét, Pekar Ildit. (aki azóta – elsősorban a saját, természetes alapanyagokból készült termékcsaládja által – az egyik legnagyobb kozmetikus lett, lásd: www.ildipekar.com) Alex azonnal megérezte, hogy NY-ban kell élnie, de majd két év telt el, míg fogta a cuccait, és odaköltözött. A szépségiparban dolgozó barátnőnek többször csinált hajat, aki arra biztatta főhősünket, hogy felejtse el a vendéglátást, mert az igazi hivatása a hairstylist. Oly annyira komolyan gondolta ezt, hogy, amikor a fiatalember megérkezett NY-ba beajánlotta egy hajszalonba. Annak ellenére, hogy Alex hihetetlenül izgult, s nem hitt a dologban, azonnal felvették.

A legjobb szalonok egyikében, a Privé-ben kezdte el színes életének következő állomását. A főnöke meglátta benne a tehetséget és az igyekezetet. Most értek be igazán a szülői házban kapott útravalók! Alex nem szégyellte a munkát, ha kellett megfogta a söprűt, s elvégzett minden feladatott, amire megkérték. Közben képezte magát, s miután befejezte az iskolát átment  John Frieda-hoz, ahol már junior stylistként dolgozott. Mindig nyitott volt, kész volt újat tanulni. Szerette nézni, ahogy a híres fodrászok dolgoznak, tudni akarta mit-miért csinálnak, figyelt, és ellesett tőlük minden fortélyt.

S miközben tanult a „nagyoktól” rátalált a saját stílusára. Mindig a vendégek szépségéből meríti az ihletett, ügyfelére, vendégére úgy tekint, mint festő a modelljére. Célja, hogy megerősítse a vendég szépségét, s ezt a saját stílusán keresztül hozza felszínre. Ma már  tanít, évente kétszer Magyarországon adja át a fiatal fodrászoknak a tudását. S nem csak a szakmai fortélyokat, hanem arts poetikáját is, mely szerint: „Mindig azt csináld munkádként, amit szeretsz, mert akkor soha nem fogod úgy érezni, hogy dolgozol, hanem azt, hogy a hobbidnak élsz!” Jelenleg egy okostelefon applikáción dolgozik. Ez egy olyan újdonság, ami megkönnyíti azoknak a lányoknak, asszonyoknak az életet, akiknek fontos a haja, akiket érdekelnek a hajtrendek, és minden, amit tudniuk kell a mindennapi életben, annak érdekében, hogy stílusosak és magabiztosak legyenek bárhol és bármikor! Az ingyenes változattal ebben a hónapban debütál az USA-ban, és ősszel az EU tagállamokban is hozzáférhető lesz. (www.hairweather.us)

Alex hamar ismert és elismert lett a szakmájában, elkezdődtek a nemzetközi sikerek, a nagy pillanatok sorozta, amelyből ízelítőnek néhány:

- Az első NY-i divathetén lehetősége volt hajakat készíteni azoknak a híres top modelleknek, akiket addig csak a divatújságok címlapjain látott.
- Személyesen találkozott John Friedaval.
- Felicity Huffman (A született feleségek sztárja) személyesen őt kérte, mert valakitől azt hallotta, hogy szuper hairstylist. Kapcsolatuk hosszú évekig tartott, Felicity mindig hozzá ment, amikor NY-ban járt.
- Amikor a Wella tájékoztatta, hogy a következő divathéten Eugene Souleiman – az egyik legnagyobb angol hairstylist, artist – azt szeretné, ha dolgozna neki a Dona Karen és a Jeremy Scott shown.
- Amikor Lady Gaga kiadta a FAME parfümjét az egyik legpatinásabb épületben, a Guggenheim múzeumban a showján dolgozhatott, így lehetősége volt vele és táncosaival találkozni.
- Részt vett a Las Vegas-i Billboard zenei díjátadó gálán,  számos sztárnak ő készítette el a frizuráját.

Amikor az interjú során a nemzetközi mércével mért sikereiről faggattuk, Alex szerényen és egyszerűen fogalmazott:„Minden, ami történt velem, egyforma jelentőségű volt számomra. Nem voltak kis és nagy dolgok. Egyszerűen csak örülök annak, hogy lehetőségem volt olyan emberekkel dolgozni, akiktől sokat tanulhattam! Szeretem, amit csinálok, és nem azt érzem, hogy dolgozom! Jó érzéssel fog el, ha látom a vendégem arcán, hogy szexinek és dögösnek érzi magát, amikor feláll a székemből! Ilyenkor egy megmagyarázhatatlan örömérzés fog el! Mindig idealista voltam! Falusi gyerekként is már hatalmas álmaim voltak. Néha megemlítettem egy-kettőt a barátoknak, de hülyének néztek. Én azonban nem adtam fel, mindig próbáltam megtartani az önmagamba vetett hitemet, és azt a pozitív életképet, amit a szüleim tanítottak nekem. Magyarország, Budapest a hazám, de nagyon hálás vagyok, és köszönöm NY-nak, hogy jó hozzám!”

Alex honlapja: www.alexbudai.com

szöveg Varró Szilvia, fotó: Molnár László
Előző

Kati Stern – Venexiana...

Következő

Frédéric Malle, a csodálatos "orr"...

Kövess minket!