2020. Október 20. | Vendel
Előző

A Daalarna és az UNICEF a gyermekházas...

Következő

Tulipános kerttel az autistákért...

„Vigadj boldog Pannónia!”

A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Krónikus Belgyógyászati Osztályán minden nap kemény munka folyik azért, hogy mind körültekintőbb ellátásban részesüljenek az idős, sokszor magatehetetlen betegek. Ez az idősödő Európa egyik legnagyobb problémája, ugyanakkor az emberiesség valódi próbatétele, mert nem csak egészséggondozásról, hanem komoly mentális munkáról beszélünk. Az ehhez hasonló tevékenységet végző osztályokon ma nagyobb a lelki teher, mint valaha – hiszen az életkort sikerült ugyan feljebb tornászni, ám ezzel egyidejűleg az ilyen korúak életminősége is egyre fontosabb az érintettek és a hozzátartozók szemében.

 

„Naponta szembesülünk az élet elmúlásával, küzdünk a végsőkig, és amikor már nincs remény, akkor igyekszünk méltó feltételeket teremteni az élet tisztes befejezéséhez” – tájékoztatta lapunkat Dr. Istráb Tünde osztályvezető főorvos. Tegyük hozzá, utóbbi munka talán még nagyobb kihívás az embernek, mint a súlyos betegek ápolása.

 

„Alapítványunk közhasznú, a fenti célok megvalósítását szolgálja – teszi hozzá -, „ennek érdekében a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Krónikus Belgyógyászati Osztálya jótékonysági templomi  koncertsorozatot szervez az osztályhoz tartozó kerületekben és településeken  „Vigadj boldog Pannónia!” címmel Pitti Katalin Liszt-díjas érdemes művész, Pálmai Árpád karnagy, egyházzenész, énekes előadásában, Hegedűs Valér orgonaművész közreműködésével.”

 

A program különleges válogatás a magyar zenetörténet gyöngyszemeiből. Pitti Katalin és Pálmai Árpád évek óta tartó szakmai együttműködésének eredménye a koncerten felcsendülő színes zenei csokor. A számos díjjal kitüntetett operaénekes és a magyar zenei és egyházzenei élet elismert művésztanárának célja egy hiteles énekes keresztmetszetet nyújtani a hallgatóknak népünk szakralis történelméből. Előadásuk során megelevenedik államalapító szent királyunk alakja, történelmi arcképcsarnokunk számos meghatározó személye. Középkori kódexek titkai tárulnak fel előttünk, népzenei gyűjtések sorával járhatjuk be az egész Kárpát-medencét, majd Balassi Bálint, Reményik Sándor, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán imáival érkezünk meg napjainkba.

 

Ezen rendezvény sorozathoz keres az alapítvány szponzorokat, hogy a bevétel teljes összegével tudják az osztályon kezelt betegek ellátásához szükséges feltételeket javítani és fejleszteni az ápolási feladatokhoz használható eszközeiket.

 

A sorozat immár publikus eseményei:

- április 28. 15:30, Városmajor Jézus Szíve templom, Lambert Zoltán atya támogatásával

- június 15.19:30, Felsővíziváros Szent Anna templom, Jánosa  Domokos atya támogatásával

- szeptember 8. 16:30, Máriaremete Kisboldogasszony Bazilika, Esterhazy László atya támogatásával

 

Ha támogatná az alapítvány, az alábbi elérhetőségen megteheti:

Név: Szent János Kórház Krónikus Belosztályán Kezelt Betegekért Alapítvány 

Adószám: 18232125-1-43

Cím: 1125 Budapest, Diós árok út 1-3.

Számlaszám: 11701004-20196240-00000000; OTP Bank Nyrt.

Előző

A Daalarna és az UNICEF a gyermekházas...

Következő

Tulipános kerttel az autistákért...

Kövess minket!