2022. Július 04. | Ulrik
Előző

Gyermeki mosoly...

Következő

Összefogás...

Műértő beszélgetőkönyv

Jótékonysági célra fordítja a Műértők 2 című beszélgetőkönyv decemberi eladásából származó bevételt a Kálmán Makláry Fine Arts.  A befolyt teljes összeget a Bethesda Gyermekkórház részére ajánlják fel, akik a gyermekek szállítása céljából kisbuszra gyűjtenek.

 

A nagysikerű Műértők beszélgetőkönyv második kötetében Bánó András ismét a műgyűjtésről, mint hivatásról és szenvedélyről kérdezi öt személyes történeten keresztül az itthoni műkereskedelmi, művészeti élet meghatározó szereplőit. Kötelező olvasmány mindazoknak, akiket a művészet, a galériák és a műgyűjtés világa vonz.


Alkalmazkodva a korlátozásokhoz a dedikálással egybekötött könyvajánlót az online térben rendezik meg. A kötet néhány interjúalanya, az előszó írója Martos Gábor és a kérdező Bánó András, online bejelentkezéseken keresztül szólítják meg a műkedvelőket.

 

Alföldi Róbertről kiderül például, hogy műgyűjtőként hogyan tanult meg fokról fokra rengeteg mindent mindarról, ami összefügg a szenvedélyével: a képzőművészetről, a művészekről, a gyűjtésről, sőt még az elengedésről is. 

 

Kratochwill Mimi művészettörténészként tud rengeteget első kézből például a Műcsarnok egykori Országos Képzőművészeti Kiállításainak zsűrizéséről, például arról, Aczél György hogyan „szemlézte” Csernus Tibor egyetlen hatalmas festményét, hogy azután ő maga döntsön arról, hogy az végül is kikerülhet-e a közönség elé, vagy nem. 

 

Nudelmann László különös „átmenet” a műkereskedő és a műgyűjtő között. Főleg Kornisshoz és Barcsayhoz fűződő személyes kapcsolatairól, a velük töltött időkről és a velük kötött üzletekről mesél. 

 

Pátzay Vilma a hazai műkereskedelem átalakulásának kezdeteinél forgolódott a dolgok „sűrűjében”: 1984-től 1996-ig volt a félig állami, félig (majd később már egészen) magánvállalkozásban működött Műgyűjtők Galériájának alapító igazgatója.

 

Szekeres Anna  az 1985 októberében megnyitott első teljesen magán-műkereskedés, a Qualitas Galéria vezetője volt, aki így azután ugyancsak hitelesen tud mesélni nemcsak a korábbi Képcsarnokos zsűrizésekről és a cég utazó műtárgy ügynökeiről, de arról is, hogy mit jelentett az, hogy ők már „valutával is dolgozhattak”. 

 

Utánajártunk:

A kiadványt a Falk Miksa utcai galériában lehet megvásárolni (ára: 4.990 Ft), ezzel támogathatják a Bethesda Gyermekkórház kisbusz vásárlását.

 

Előző

Gyermeki mosoly...

Következő

Összefogás...

Kövess minket!