2021. Szeptember 26. | Jusztina
Előző

„Amigók” a gyerekekért...

Következő

#nemluxustaska kampány...

Magyar misszió Kongóban

A napokban tért haza az a 11 fős magyar csapat Kongóból, akik két hetet töltöttek Afrikában. Az út során megvalósult egy orvosi misszió, részt vettek egy ház továbbépítésében és meglátogatták az alapítvány által üzemeltetett árvaházat és iskolát is. Itt találkozott Kárpáti Rebeka az általa „örökbefogadott” kislánnyal, Davinával.

 

Számos célkitűzéssel indult útnak december végén az Afrikáért Alapítvány humanitárius útja. A misszió elsődleges célja az volt, hogy a tavaly áprilisban, a Teremtsünk Biztos Lakhatást program keretében elindított miniprojektet tovább tudja vinni. A tavaszi projekt során az önkéntesek Mama Alphonsine-nak, egy kongói özvegyasszonynak, két lányának és hét unokájának építettek házat.

 

A nők 12%-a birtokol földtulajdont

Az asszony személyes története szimbolikus is, hiszen Kongóban és számos más afrikai országban rengeteg nő azért kerül utcára, mert nem tudja érvényesíteni földbirtokhoz való jogát, Afrika 10 országára vetítve csupán a nők 12%-a birtokol földtulajdont. A misszió során a humanitárius turista csapat ezen a házon dolgozott tovább, így a család már sokkal otthonosabb körülmények között élhet. Házuk mindegyik helyisége le lett betonozva és ki lett festve, illetve egy emésztőgödör is készült a ház mellé, ami jelentősen meg fogja könnyíteni a mindennapjaikat.

 

Orvosi misszió – 300 főt láttak el

Az építkezési munkálatokkal párhuzamosan egy orvosi misszió 4 tagja tartott ingyenes konzultációt és rendelést, mely során közel 300 embert láttak el. A rendelést az Afrikáért Alapítvány által üzemeltetett iskola és árvaház mellett, az alapítvány által felkarolt és magyarok támogatásával árvából lett orvos, Dr. Tshava által vezetett Bethesda orvosi rendelőben valósították meg. Kongóban a többség nem engedheti meg magának az egészségügyi ellátást, így a helyiek nagyon örültek a lehetőségnek és hálásan fogadták a magyar szakembereket.

Az Afrikáért Alapítvány fő célkitűzése a hosszú távú, maradandó segítségnyújtás az afrikai emberek életében. Hiszünk benne, hogy a tudásátadás révén tudunk az egyes gyerekek és így az egész kongói társadalom jövőjén javítani” – mondta France Mutombo, az alapítvány elnöke. Az alapítvány Kinshasa egyik szegénynegyedében működteti a College Othniel Általános-és Középiskolát, ahova különösen hátrányos helyzetű családok gyermekei járnak.

 

Erősödött a diplomáciai kapcsolat

Az út során tovább erősödött a diplomáciai kapcsolat az alapítvány és a kongói vezetés között is, hiszen a misszió tagjai hosszas beszélgetést folytattak Mme Chantal Muloppal, az Ifjúságért és Nőkkel Szembeni Erőszak Elleni Küzdelemért felelős kiemelt elnöki tanácsadóval.

 

Előző

„Amigók” a gyerekekért...

Következő

#nemluxustaska kampány...

Kövess minket!