Kurkuma, a gyógyító fűszer

Az indiai sáfrányként ismert kurkuma Ázsia egyik legismertebb fűszere, húsos, rizses és zöldséges ételekben használják.


Élénksárga színét fő komponense a kurkumin adja. Tartalmaz vasat, C-vitamint, káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, továbbá turmeront, dihidro-turmenont, zingiberént, sabinént, cineolt. Számos betegség enyhítésére és megelőzésére használják a keleti gyógyászatban, többek között gyulladáscsökkentő, vértisztító, sebgyógyító, légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító, emésztésjavító, belső méregtelenítő, külsőleg bőrfiatalító kozmetikum. A nyugati orvoslás csak néhány évtizede foglalkozik a fűszernövénnyel, de a kutatások igazolták a keleti orvosok gyakorlati tapasztalatait, többek között, hogy késlelteti a 2-es cukorbetegség kialakulását. Kimutatták, hogy a kurkumin serkenti a szervezet immunvédelmét, antimikróbás tulajdonsága révén a salmonella typhi, staphyllococcus, vibrio cholera, micrococcus pyogenes effektív ellenszere.

 

Házi „orvosság” készítése

 

Hozzávalók:

1 dl méz

2 tk. őrölt kurkuma

1 citrom

3 cm friss gyömbér, lereszelve

2 liter víz

 

Elkészítés:

A mézet és a kurkumát keverjük alaposan össze és helyezzük egy kancsóba vagy üvegbe. A vizet melegítsük fel, de ne forrjon, majd öntsük masszára. Keverjük hozzá a citromot és a reszelt gyömbért. A másik változat, hogy a masszát a reszelt gyömbérrel együtt joghúrban keverjük el. Fokozhatjuk a gyógyító hatást azzal, hogy 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymát is hozzáadunk.