2020. December 01. | Elza

Vitaminokkal az egészséges fogakért

Dr.Balsai Tamás

Dr. Balsai Tamás, a Perfect Smile fogászati klinika tulajdonos igazgatójának munkája egyben az élete is, nagyon fontos számára, hogy a pácienseit egészséges életmódra bírja. Huszonöt éves praxis és közel 2500 páciens ellátását követően osztja meg olvasóinkkal tanácsait.

 

Mi állhat a romlott fogak hátterében?

Azt vettem észre, hogy a visszajáró betegek esetében hiába teszek meg mindent (tisztítás, ellenőrzés..), mégsem tudom megállítani a fogágy betegségek kialakulását. Ők is megfelelően tisztítják a fogaikat, mégis kialakulnak a tasakok, sorvad a csont, és gyulladt az íny. Ezt a betegséget baktériumok okozzák, amelyek ha találnak olyan helyet, ahol meg tudnak telepedni, jól érzik magukat, mivel nem szeretik a levegőt, ezért egyre mélyebbre törekednek.

 

Vitaminok és táplálék-kiegészítő készítmények hatása állapotunkra

Negyven éves kor felett a mély tasakok a fogak elvesztéséhez vezethetnek. Felmerül a kérdés, miért jutunk idáig?! A természet megalkotta azt a védekező mechanizmust, hogy a baktériumok a már említett tasakokban tudnak csak elszaporodni, egyébként hatástalanok, de ez az állapot vitaminhiány következtében könnyebben kialakulhat. A C-vitamin a szervezet számos anyagcsere-folyamatában nélkülözhetetlen. Dr. Szent-Györgyi Albert megmondta, hogy testsúly kilogrammonként minimum 50 mg C vitaminra van szükségünk naponta, vagyis egy átlag 70 kg-os férfi napi dózisa 3500 mg lenne.  Fogmosáskor a vérző íny már bajt jelez. Fontos az egészséges életmód a testi-lelki és természetesen fogak egészsége érdekében. Gyakori hiba: sokan fogyasztanak kalcium pezsgőtablettát, azonban, ha a szervezetben nincs elég D- és K2 vitamin a kalcium nem tud hasznosulni.

 

Vitaminkészítményeket, amelyek jótékonyan hatnak

Mindig csak olyat ajánlok, amit én is kipróbáltam. Tíz éve használok magas dózisú vitamin komplexeket, amelyek tartalmaznak alap vitaminokat és ásványi anyagokat is. Ötven éves létemre a tasakok mélysége a számban 25-30 éves kornak megfelelő. Nem a szerencsés alkatnak köszönhető, hanem a normális szájhigiéniának és a megfelelő vitaminok szedésének. Fontos szerepet játszik táplálkozásunk is: az egészségesnek hitt ételeink (gyümölcs, zöldség) közel nem tartalmaznak annyi hasznos tápanyagot. Tanulmányok szerint 20 évvel ezelőtt egy almában volt kb. 20 mg C-vitamin, manapság 4 mg, vagyis vitamin helyett cukros vizet veszünk magunkhoz. Manapság az élelmiszerek vegyszeres kezelésen esnek át. Plusz vitaminpótlás nélkül jó minőségű tápanyagot esélyünk sincs bevinni. Az a tapasztalatom, hogy akik megfogadják tanácsaimat, döbbenetes fejlődést produkálnak! Külön ki kell emelnem a D- és K vitamin fontosságát, nélkülük a húzott fogak helyén történő csontosodás sokkal rosszabb képet mutat.

 

Élelmiszerek, amelyek rossz hatással bírnak

Legnagyobb ellenségünknek a gabonát tartom. A benne lévő 4-5 fajta veszélyes fehérje, mint például a glutén, az emésztőrendszerben olyan kapukat nyit meg (áteresztővé teszi), amelyen keresztül a veszélyes fehérjék bejuthatnak, ez generalizált gyulladást okoz, amitől az immunrendszer folyamatosan gyengül.

 

Egyéb kiegészítők

A komplex vitaminokon kívül egyéb készítményeket is javaslok, mint például: Omega 3-at, Q10-et, K2-t, taurint. Továbbá melatonint, mely szerepet játszik az alvás ciklusainak szabályozásában, emellett antioxidánsként is működik. Idős korunkra egyre kevesebb melatonint termel a szervezet.

 

A sport hatása

A sport kiváló, nagyon jót tesz szervezetünknek, ha hetente háromszor-négyszer felpörögetjük a keringésünket.

 

Összegzésképpen azt tanácsolom mindenkinek, hogy találja meg a számára megfelelő mozgásformát, szedjen vitaminokat, étkezzen egészségesen, és próbáljon egyensúlyba kerülni saját magával és a külvilággal is.

Kövess minket!