Miért nehéz abbahagyni a dohányzást?

A magyarországi lakosság csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta használókat is. A függőséget a nikotin okozza, amiből a dohányzónak egyre többre és többre van szüksége. Milyen hatással van a nikotin a szervezetre és hogyan lehet megszüntetni a függőséget? – ezekre adunk most választ az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakembereivel.

 

A nikotin erős függőséget okozó szer. A dohányzás, nikotintartalmú termék használata során a beszívott aeroszollal vagy a szájban kioldódva kerül a szervezetbe, és a száj nyálkahártyáján, illetve a tüdőn keresztül szívódik fel. A nikotin amellett, hogy az erek falát károsítja, gátolja az oxigénszállítást a vérben, idő előtti érelmeszesedést és szívinfarktust okozhat, a várandósság alatt pedig nemcsak károsítja az egészséges magzati fejlődést, hanem későbbi függőség kialakulására is hajlamosíthat.

 

Miért okoz a nikotin függőséget?

A tüdő erein keresztül felszívódó nikotin pár másodperc alatt eljut az agyba, stimulálószerként fejti ki a hatását az idegrendszerben: először élénkséget okoz, majd fokozza a dopamin elválasztást – ami megkönnyebbülést, kellemes érzést hoz létre. A nikotin gyorsan kiürül, és körülbelül 30-120 perc után erősen jelentkezik a megvonási tünet, amely feszült sóvárgással, kedvtelenséggel, nyomottság érzésével jár. Emiatt a nikotinfüggő újra rá akar gyújtani, hogy visszakerüljön a korábbi állapotba. Az újabb nikotinadag látszólag nyugtató hatást fejt ki, és a dopaminszint ismét megemelkedik, azonban ez az érzés inkább a nikotin iránti vágy kielégítéséből fakad, és súlyos függőséghez vezet.

 

A dohányzók folyamatosan próbálják fenntartani a kívánt nikotinszintet, azonban az ismételt használattal a receptorok kezdeti érzékenysége a nikotinra csökken, ezért egyre többet kell a cigaretta vagy más nikotintartalmú élvezeti termék után nyúlniuk, hogy elérjék ugyanazt a hatást. A függőség megnyilvánulása, ha a dohányos nemdohányzó társaságban is inkább kimegy rágyújtani, vagy sportolás után, kirándulás közben és betegen is szükségét érzi, hogy elszívjon egy cigarettát. A dohányzó emellett annak tudatában sem tudja elhagyni a dohányzást, hogy tisztában van azzal, nemcsak a saját egészségét, de a környezetében lévőkét is károsítja.

 

Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?

A nikotin hirtelen megvonása mindenki számára ismert tünetegyüttest hoz létre, hiszen Magyarországon sajnálatos módon gyakori jelenségről van szó a családi és baráti körben. Fizikai és pszichés tüneteket egyaránt lehet tapasztalni, éppen ezért rendkívül nehéz abbahagyni a dohányzást.

 

Jellegzetes nikotinmegvonási tünetek:

Dohányzás utáni sóvárgás tünete hamar jelentkezik, amint a nikotin kiürül a szervezetből, és a dopaminszint lecsökken. A nikotin utáni vágy 5-10 percig jelentkezik erőteljesebben, ilyenkor érdemes különböző technikákat bevetni (pl. séta, légzéstechnika, vízivás), amelyek elterelik a figyelmet.

–        A hangulatingadozást, mint például az ingerlékenységet, nyugtalanságot, és a csökkent koncentrálóképességet a központi idegrendszer megváltozott működése váltja ki. Ilyenkor rövid élettani hatások is jelentkeznek, például megnövekedik a vérnyomás és a pulzusszám, ami fejfájást okozhat.

 

–        Az alvászavar a nikotinmegvonás gyakori mellékhatása, és az álmatlanságtól, a nap folyamán fellépő fáradtság érzetig és aluszékonyságig változó mértékű lehet. A tüneteknek szintén a dopaminszint nem megfelelő működéséhez van köze, amely az alvásszabályozásban is szerepet játszik.

 

–        Súlygyarapodás, fokozott étvágy is gyakran jelentkezik a dohányzás abbahagyása után. Az addig magasan tartott vércukorszint lecsökken, emiatt a dohányzó úgy érzi, hogy szénhidrátokat, édességeket kell, hogy fogyasszon, amivel ki tudja elégíteni ezt a hirtelen és gyakran megmagyarázhatatlan éhséget. A pótcselekvésként szolgáló nassolás szintén hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

 

–        Sokan megijednek, amikor a dohányzásról való leszokás után tartós köhögés lép fel. Bármennyire is furcsának tűnik, a köhögés ebben a szakaszban annak a jele, hogy a tüdő működése javul, nem pedig rosszabbodik. Előfordul, hogy influenza-szerű állapot jelentkezik, amelyet enyhe láz, rossz közérzet, és testfájdalmak jellemeznek pár napig. Ez egyszerűen a test hirtelen válasza egy ismeretlen helyzetre.

 

–        A tüdő és az agy mellett az emésztőrendszer is reagál a nikotinmegvonásra. A belek mozgékonysága és összehúzódása megváltozik, ami lelassítja az étel emésztésének sebességét. Hat dohányzó közül egynél székrekedés lép fel, amelyek általában egy-két hétig tartanak. Sok-sok víz és a rostbevitel növelése általában hozzájárulhat a bélmozgások normalizálásához.

 

Ezek a tünetek átmenetiek, általában 24-72 órán át intenzívek, majd enyhülnek, és összességében 3-4 hét alatt megszűnnek. A tünetek erőssége és megélése egyénenként változó, de a sóvárgás jellemzően még hosszú ideig fennmarad. Népszerű a dohányzók körében, hogy leszokási szándékkal e-cigarettát használnak, azonban hangsúlyozandó, hogy az utántöltő-folyadékok a nikotin mellett számos más egészségkárosító vegyületet tartalmaznak. Ráadásul, ha a leszokni vágyó nem csökkenő nikotintartalommal alkalmazza az e-cigarettát, a nikotinfüggőség és a szokásfüggés ugyanúgy fennmarad.

 

A leszokást elsősorban az elhatározás és a motiváció tudja segíteni. Emellett rendelkezésre állnak olyan leszokást támogató gyógyszerek és programok, amelyek hatékonyan és hosszú távon nyújtanak megoldást. Ezt a célt szolgálja a Korányi Intézet GOND EGY SZÁL SE! applikációja, amely segít a leszokás iránti motiváció fenntartásában és a visszaesés megelőzésében.