2020. Október 31. | Farkas

Influenza szezon

Hétről hétre egyre többen keresik fel orvosukat influenzaszerű tünetekkel, egyes vélekedések szerint idén májusig is eltarthat az influenzaszezon. Többféle vírustörzs is támad, ezért jó résen lenni: a megelőzéshez ad néhány praktikus tanácsot Dr. Somogyi Katalin, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa.

 

Folyamatosan emelkedik Magyarországon az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.A betegség fő tünetei a fejfájás, magas láz, ízületi és izomfájdalom valamint fáradékonyság. Dr. Somogyi Katalin szerint hatékony megelőző eszköz az influenza elleni védőoltás, de több olyan házi praktikára is felhívja a figyelmet, amelynek a betartásával csökkenthetjük a megbetegedés esélyét.

 

Ügyeljünk a higiéniára!

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, ezért fontos, hogy fordítsunk figyelmet a rendszeres fertőtlenítésre. Különösen azok a helyzetek lehetnek veszélyesek a vírusterjedés szempontjából, ahol sok ember tartózkodik zárt térben. Ilyenek lehetnek a zsúfolt tömegközlekedési eszközök, de érdemes résen lenni olyan ártalmatlannak tűnő tárgyaknál is, mint például a sokak által használt érintőképernyők, vagy bankautomaták. Jó megoldás, ha kézfertőtlenítő gélt tartunk magunknál, és használjuk, amikor csak tehetjük!

 

Figyeljünk a megfelelő C-vitamin bevitelre!

Fogyasszunk rendszeresen friss, feldolgozatlan alapanyagokból készült ételeket, nyers zöldségeket, gyümölcsöket. Ezeknek a segítségével feltölthetjük szervezetünk vitaminkészletét, és így ellenállóbbak lehetünk a vírusokkal szemben. Érdemes bevetni ilyenkor nagyanyáink ősi csodaszerét, a mézes fokhagymát, ami amilyen bizarrul hangzik, olyan hatásos immunerősítőként hat. Ha tehetjük, minél kevesebb alkohollal és dohányzással terheljük a szervezetünket ebben az időszakban is!

 

Pihenjük ki magunkat!

A kialvatlanság és stressz gyengíti az immunrendszerünket, így az influenza nagy barátainak számítanak. Ezért, ha idén el akarjuk kerülni a vírusos megbetegedést, próbáljunk meg minél többet pihenni, és amikor csak lehet, alaposan aludjuk ki magunkat. A pihenés lehet aktív is: a Carbona orvosa szerint töltsünk minél több felhőtlen percet a szabad levegőn, napsütésben. Edzettségi állapottól függően húzzuk fel nyugodtan a futócipőnket vagy a túrabakancsunkat, és szervezzünk egy-egy sportos napot – meg fogjuk látni, hogy a szervezetünk hálás lesz érte! Ha pedig tehetjük, ajándékozzuk meg magunkat egy hosszabb pihenéssel. Hévízen például komplex állapotfelméréssel köthetjük össze a felfrissülést, így képet kaphatunk szervezetünk állapotáról, és célzottan tehetjük meg a szükséges óvintézkedéseket.

 

AZ ALAPOS KÉZMOSÁS LÉPÉSEI

A külvilággal közvetlenül érintkező bőrfelületeink közül a kézbőrünk tekinthető a legszennyezettebbnek. A fertőzések terjedési mechanizmusában a kezünk az egyik legfontosabb közvetítő tényező, ezért influenzaszezonban érdemes alaposan megmosni.

 

Az alapos kézmosás lépései a következők:

  1. A mosdó vízcsapját nyissuk meg, a vizet langyos hőmérsékletűre állítsuk be.
  2. A száraz kézfelületre juttassunk kellő mennyiségű szappant, majd egy kevés víz hozzáadásával habot képezve oszlassuk szét egyenletesen a kézfej egész bőrfelületén.
  3. A tenyereinket körkörös mozdulattal dörzsöljük egymáshoz.
  4. Kulcsoljuk össze ujjaink külső-, majd belső felületét.
  5. Ujjbegyeinket és ujjainkat mossuk át alaposan.
  6. Ujjbegyeinkkel mossuk át mindkét tenyerünk felszínét.
  7. Kézfejeinket alaposan öblítsük le meleg vízzel.
  8. Kezeinket szárítsuk meg, lehetőség szerint tiszta törülközővel vagy papírtörlővel.
Kövess minket!