2021. Július 25. | Kristóf, Jakab

Illóolajjal a nátha ellen

Nátha tünetei:

Fejfájás, torokfájás, rossz közérzet, tüsszögés, köhögés, légzési nehézségek és orrváladékozás kíséri. A rekedtség és a köhögés jelzi, hogy a fertőzés már elért a gégéig, esetleg a légcsőig is.

Ha láz és hőemelkedés is kíséri, akkor valószínűleg bakteriális felülfertőződés történt. A baktériumok hátracsorognak, közvetlenül fertőzik a melléküregeket, s a fertőzött váladékon át történő lélegzés beporlaszthatja azt a tüdőbe. Így okozhat tüdőgyulladást az egyszerű nátha.

 

Nátha kezelés:

Rendkívül fontos tehát a váladékozó orr gyakori kifújása! Gyermekek esetében ez nem is olyan egyszerű, hiszen anatómiailag még alkalmatlanok egy alapos orrfújásra. Az orrleszívó pumpák gyakori használata segíthet abban, hogy a nátha ne okozzon további betegségeket. Szervezetünk néhány nap alatt legyőzi az egyszerű náthát, elég a tüneteket kezelnünk. Segítenek a gyógyteák, a méz és az inhalálás. Ha a felgyülemlett váladék és a megduzzadt, gyulladt orrnyálkahártya miatt eldugult az orrunk, az eukaliptusszal való inhalálás, légtisztító cukorkák, hurutoldók, balzsamok hoznak megoldást.

 

Hasznos kellék a párologtató is. De ne felejtkezzünk meg a vitaminokról különösen a C-vitaminról amit ilyenkor magasabb dózisban érdemes fogyasztanunk. Nagy segítség lehet immunrendszerünknek a C vitamin mellett még a béta-karotin, a cink és a különböző probiotikus készítmények is.

 

A légút tisztító illóolajok többféle módon is kifejtik hatásukat. Használhatjuk külsőleg, bedörzsölve a mellkast és a hátat, vagy alkalmazhatjuk fürdőként is azokat. Belsőleges alkalmazás során az illóolajat tartalmazó szerek (kapszulák, cukorkák) a hörgőkben választódnak ki, ott enyhe izgató hatást fejtenek ki, fokozzák a szekréciót, serkentik a csillószőrök mozgását, a váladékot elfolyósítják. Idült hörghurut esetén gyógyulást elősegítő gyulladást idéznek elő, ezzel csökkentik a váladéktermelést, meggátolják a baktériumok fejlődését.

 

Az illóolajokat házilag célszerű inhalálással a hörgőkbe juttatni, amit többféle módon végezhetünk. Csepegtethetjük az olajat forró vízbe, de megfelel az is, ha egy kendőre cseppentjük az illóolajat, majd azt a száj elé tesszük. Nagyon hasznos - különösen csecsemők és kisgyermekek esetében -, ha éjszakára a gyerekágy közelében elhelyezett párologtatóba tesszük az illóolajat (pl. eukaliptusz). 

 

Gyermekeket kb. féléves koruktól kezdve szabad mellkas-kenőccsel bedörzsölni. Az illóolaj tartalmú kenőcsök alkalmazása egyszerű és hatékony eszköz mind gyerekek, mind felnőttek köhögése ill. hörghurutja esetén. A beteg mellét és hátát vastagon be kell kenni, majd előmelegített frottírtörülközővel szorosan beburkolni, vagy meleg gyapjúinget ráhúzni. Ezt a kötést egész éjszakára hagyjuk a betegen. Másnapra már lényeges javulást tapasztalhatunk. Alvás közben ugyanis az illóolajok mérséklik az orrban a szekréciót, mélyen behatolnak a hörgőkbe és a váladékot elfolyósítják.

 

Kövess minket!