2021. Június 20. | Rafael
Előző

Érzékeny, gyulladt, vérzik?...

Következő

Sport negyven felett...

Futni jó!?

Azt szinte mindenki tudja, hogy a rendszeres mozgás, ezen belül is a futás milyen jótékony hatással van a fizikai állapotunkra, de azzal már kevésbé vagyunk tisztában, hogy milyen pozitív hatása van a lelki egészségünkre. Nézzük, mi minden jó sülhet ki belőle, ha belevágsz!

 

A futás csökkenti a stresszt

Sokan fogyni szeretnének, amikor elkezdenek futni, de vannak, akik azért teszik, hogy levezessék a napi feszültséget, megszabaduljanak a szorító érzésektől. És jól teszik, mert a fojtogató határidőkre, az idegesítő kollégákra vagy épp a lehetetlen főnökökre kiváló orvosság a futás. Bizonyítottan segít a stressz feloldásában, és erősíti a stressztűrő képességet, így bátrabban nézhetűnk szembe például a mindennapos munkahelyi kihívásokkal. Jól hangzik!

 

Oldja a szorongást

Stressz és szorongás sokszor kéz a kézben jár, ezt biztosmindenki tapasztalta már. A szorongás oldására szintén kiváló módszer lehet a futás. Ez a mozgásforma amolyan természetes nyugtató, egyfajta aktív relaxáció, ami segít kikapcsolni, jót tesz az idegrendszernek. Egyszerűen jobb kedve lesz tőle, derűssé válik, javul a közérzete. Van azonban olyan, amikor a szorongás pusztán mozgással nem kezelhető, ilyenkor keressünk fel szakembert!

 

Elűzi a lehangoltságot, fokozza a boldogságérzetet

A tavaszi fáradtságnak és lehangoltságnak már egy félórás, friss levegőn eltöltött futás is kiváló ellenszere lehet, a D-vitamin pótlásáról már nem is beszélve. Hosszabb ideig tartó mozgás során endorfin szabadul fel bennünk, ami boldogságérzetet okoz, ez már önmagában csábító. Megfelelő ideig végzett aerob mozgás esetén pedig – ilyen a futás is – megtapasztalható az önfeledt, felszabadult állapotot, amit „futóeufóriának” hívnak, amikor is az eufóriához a legyőzhetetlenség érzése társul, megszűnik a fájdalomérzet, az időérzék.

 

Enyhíti a depressziós tüneteket

A depresszió korunk egyik legfenyegetőbb betegsége, világszerte mintegy 300 millió embert érint. Magyarország sajnos ebben az élen jár, nálunk a felnőtt lakosság mintegy 10%-a szenved depressziós tünetektől. Ilyen egyebek mellett a rossz hangulat, az alvászavar, az erőtlenség, az örömtelenség, az állandó fáradtság, az érdeklődés elvesztése, az alacsony önértékelés stb. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a futás segít a depresszió megelőzésében, ahol pedig már kialakult, ott kiegészítő kezelésként bizonyult hatásosnak. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a depresszió egy bonyolult mentális betegség, amelynek gyógyítására a mozgás önmagában nem elég, többféle módszerrel kezelik, ezért szakemberhez kell vele fordulni!

 

Növeli az önbizalmat, az akaraterőt, a kitartást

Lehet, hogy nem mindenki vallja be magának, de a legtöbbünkre bizony időnként ráfér egy kis önbizalom erősítés. A jó hír, hogy a futás – teljesen ingyenes terápiaként – ezen is tud segíteni. A rendszeres futóedzéseken ugyanis szinte mindig kihívásokkal nézünk szembe, gondoljunk csak a rossz időre, az esetleges izomfájdalmakra, a fáradtságunkra. Amikor belevágunk az aktuális edzésbe, és teljesítjük a köreinket, ezeket is sikeresen legyőzzük. Ez növeli az önbecsülést, a saját erőnkbe vettet hitünket, a magabiztosságunk, ami kiterjed életünk más területeire is. Az edzésekből erőtől sugárzó, kitartó, kihívásokkal bártan szembenéző emberként jövünk ki, aki a nehézségekkel dacolva képes véghezvinni azt, amit eltervezett. Ki ne akarna ilyen lenni?

 

Javítja az alvás minőségét

Alig aludt valamit, és azt a keveset is végig forgolódta? Reggel nem bír kikelni az ágyból? Modern életünket sajnos úgy rendeztük be, hogy az elegendő mennyiségű, jó minőségű alvás luxusnak számít, miközben ismert tény, hogy elengedhetetlen a testi-lelki egészségünkhöz. Egy jó futóedzés szinte garantálja a jó minőségű, pihentető alvást. Mivel a futás felpörget, fontos, hogy legalább két, de inkább több órával a lefekvés előtt keríts rá sort! Szép álmokat!

 

Új barátokra, közösségre lelhet

Futni jó egyedül és barátokkal is! Ha még nincs olyan, aki futna önnel, könnyen lehet, hogy ez megoldódik, mert előbb-utóbb kapcsolatba kerül futótársakkal, amiből akár barátság is lehet. Sőt, új közösséget is találhat magának és izgalmas versenyeken vehet részt, amelyek mára már óriási tömegeket mozgatnak meg hazánkban is.

 

Ezek után nem is vitás, hogy megéri belevágni, a tavasz pedig igazán ideális hozzá! Fontos azonban a jó futócipő, a megfelelő terep (futópálya), a bemelegítés, a nyújtás, és a fokozatosság mindenkor! Túlsúly és bizonyos betegségek esetén mindenképp ki kell kérni szakember véleményét! Azért, hogy a futás a kezdeti nehézségek legyőzése után valóban felemelő élmény legyen, és hogy elkerüld a sérüléseket, a kezdetekben javasolt hozzáértőktől segítséget kérned!

 

forrás: Generali Runne’s World Run

Előző

Érzékeny, gyulladt, vérzik?...

Következő

Sport negyven felett...

Kövess minket!