2022. Május 22. | Júlia, Rita

Manolo Blahnik álom cipői

Manolo Blathnik

,A híres cipő tervező a napsütötte Spanyolországban, a Kanári-szigeteken született és nevelkedett . Családi háttere egészen egzotikusnak számított, apja Prágából származott, anyjának pedig családi banán ültetvénye volt. Csendes és fura gyermekkora volt, amely lehetőséget adott neki arra, hogy élénk fantáziája és kreativitása  kifejlődjön, felnőttként szakmájában zsenivé váljon. Genfben és Párizsban tanult jogot, nyelveket és művészetet mielőtt megnyitotta az első butikját Londonban.

Több mint 40 év elteltével Manolo Blahnik ikonikus mintái még mindig szeszélyesek, kifinomultak és modernnek, így nem véletlen, hogy neve egyet jelent a luxus lábbelikkel. Soha nem módosította esztétikáját, mindig hangsúlyt fektetett arra, hogy kényelmes, kecses cipőt tervezzen. Minden pár cipő ötven különböző gyártási eljárásokon megy keresztül és minden lábbelije kézzel készül, „handmade in Italy” .


Munkájáról így nyilatkozott a zseniális cipőtervező: „Biztos vagyok benne, érdeklődésem a cipők iránt genetikai. Annak idején anyukám a Kanári-szigeteken a helyi susztert győzködte, hogy tanítsa meg őt, hogyan kell a tornacipőt „felturbózni” szalagokkal és zsinórokkal! Egyébként még ma is sok inspirációk kapok a gyerekkoromból, továbbá szenvedélyem a film, különösen a régi filmek, és sokat utazom is. Elkészítem a rajzokat, majd felkeresem a gyárakat Olaszországban és választok anyagokat, színeket. Gondolom, a tanulmányaimnak is megvannak az előnyei. Én már évtizedeken át tanulmányoztam a művészeteket és a cipőket. Tudom, hogy minden folyamat fontos, de az egyensúly a kulcsfontosságú! A tervezés során mindig gondolok a nőre, aki viselni fogja a cipőmet”
andrea kecskova, luisaviaroma.com

Utánajártunk: A világ egyik legismertebb cipőtervezője, Manolo Blathnik retrospektív kiállítás keretében mutatja be cipőit a milanói Palazzo Morandoban. A kiállítás által megismerhetjük ötven éves alkotói útját, láthatunk 200 csodaszép cipőt, 80 rajzot, valamint fotókat a világ legnagyobb fotográfusaitól. A kiállítás még április 9-ig látható.

Kövess minket!