Zöld innovációk és enteriőr dizájn

A 2020/21-es szezonban a lakberendezés terén is egyre több fenntartható trenddel találhatjuk szemben magunkat: az újrahasznosított és megújuló alapanyagból készült termékek piaca kiszélesedik és olyan stílusos és minőségi megoldások születnek a kreatív ipar tervezőinek keze alatt, melyek kevésbé terhelik a környezetet. A friss trendeket Szendrey Zselyke entriőrstylist mutatja be önöknek.

 

Okosan a fenntartható jövőért

A konyhai technológiai újítások egyik legfőbb mozgatórugója a zero waste, vagyis a hulladékmentesség. Az okosberendezések elsőre talán felesleges luxusnak tűnhetnek, pedig egy okoshűtő beszerzésével sokat tehetsz a pazarlás ellen! A zöldségek, gyümölcsök élettartama jelentősen megnő az új generációs gépek speciális rendszereinek köszönhetően, és könnyedén nyomon követhető az élelmiszerfogyást is, így elkerülve a felesleges vásárlást. Az innovatív gépeknek köszönhetően a hagyományos sütési technológiákat is minimalizálható, így a lefolyóban landoló fáradt olajnak is búcsút mondhatunk. Természetesen már azzal is sokat tehetünk a Bolygóért, ha a konyhagépek cseréjekor a lehető legenergiatakarékosabb megoldásra törekszünk, érdemes még akkor is így dönteni, ha ez egy egyszeri nagyobb kiadással jár.

 

Minden, ami natúr

A természetközeli megoldások keresése hatással van a szín- és anyagválasztásokra is. A tengeri fű, a bambusz vagy a kukorica már megjelentek a modern bútorgyártásban és a dekorációs elemekben. A természetes rostok népszerűségének terjedésével előtérbe kerül a parafa, a banánrost és a rattan is. Ezek nem csupán megújuló anyagok, de izgalmas karakterükkel egyedivé varázsolják a végtermékeket is.

 

Sokat tehetünk a jövő generációjáért, ha a konyha tervezésekor átgondoljuk, mi az a szép, entriőrbe illeszkedő tárgy, amit újrahasznosítható a közvetlen környezetből. Egy újrahasznosított fa felület esztétikus és patinás megoldás lehet, mely egyszerre fenntartható és környezetbarát. A fa felületet könnyű felfrissíteni, megújítani, nem egyszer adhatunk neki új életet és remekül kombinálható más felületekkel, textúrákkal.

 

A tárgyak új élete

A kreatív ipar központi törekvése a műanyag felhasználásának visszaszorítása, illetve az alapanyagok újrafelhasználása. Az egyik legizgalmasabb trend a különböző anyagok újrahasznosítása stílusos és funkcionális bútorrá, melyre számtalan izgalmas példát találunk a közelmúltból. Dirk Vander Kooij egyebek mellett CD-ket és hűtők műanyag hulladékait olvasztja be különleges bútorainak gyártásához, de fontos említést tenni az IKEA PET palackokból készül konyhájáról is.

 

Szintén zöld, és egyben esztétikus megoldás, ha a konyha tervezésekor újrahasznosított üvegből készült pultban gondolkodunk. Az üveghulladékot, színes üveget, ablakokat a szelektív gyűjtést követően megtisztítják a kupakoktól, címkéktől, felesleges maradványoktól, majd apróra zúzzák és cementtel vagy más kötőanyaggal összekeverik. A végeredmény egy különleges, csiszolt felület, mely a konyha egyedi színfoltja lehet.

 

A bambusz is remek választás, ha egy fenntartható dizájn konyha a vágyunk. Amellett, hogy gyorsan nő, tartós, kemény és ellenáll a nedvességnek. Remek alternatívát biztosít a műanyag helyett, mert strapabíró, jól formázható és hosszú életű. Komposztálható, így a 100% bambuszból készült termékek élettartamuk lejárta után visszakerülhetnek a természetes körforgásba. A bambuszból kopásállósága miatt remek munkalap készíthető, többrétegűségének köszönhetően pedig felcsiszolással élettartama hosszú évekre növelhető.

 

Fontos szempont a környezetbarát, egészségre ártalmatlan olajjal történő felületkezelés is. Organikus karaktere mellett a bambusz munkalap használatának nagy előnye, hogy szinte minden más kiegészítőt is gyártanak ebből az anyagból, így könnyű a különböző élettereket összehangolni az egyedi stílus feláldozása nélkül.

 

Utánajártunk: a Budapest Arénában megrendezendő Konyhakiállítás 2020 (február 28. és március 1.) során megismerkedhetünk a fenntartható jövő, valamint a környezettudatos élet elengedhetetlen konyhai eszközeivel.