2021. Szeptember 28. | Vencel
Előző

Kenzo Takada és a Lipton...

Következő

Ma már a tv is dizájnelem...

Öltöztesse otthonát színekbe

Vásárláskor az emberek több mint 80 százalékánál meghatározó szerepet játszanak a színek. Ennek egyik oka, hogy a színek bizonyítottan hatnak az érzékszerveinkre, befolyásolják érzéseinket. Ennek hatását tehát otthonunkban is érvényesíthetjük. A megfelelő árnyalat kiválasztása ugyanis segíthet az adott helyiség hangulatának megteremtésében. Az új színtrendeket Ambrózai Zsuzsanna, a mabyt.hu webáruház munkatársa osztja meg.

 

A rózsaszín nem csak a kislányoké

Az idei év trendszíne a rózsaszín és annak különböző árnyalatai. Annak ellenére, hogy egy általános színről van szó, a rózsaszín ritkán kap helyet a gyerekszobán kívüli helyiségekben. Pedig a szelídséget, az érzékenységet és a nyugalmat szimbolizálja. A belső terekben harmóniát, nyugalmat, barátságos hangulatot teremt, elősegíti az érzelmi nyitottságot és a kommunikációt. Tökéletes választás lehet a nappaliba is, hiszen ez az otthon központi helye, ahol a legtöbb családi esemény zajlik. Ezzel szemben a konyhába ne válasszuk, mert fokozhatja az édesség iránti vágyunkat. Ha a nappaliban a rózsaszín mellett döntünk, ne feledkezzünk meg a mértékletességről, hiszen nem a giccses megjelenés a cél. Bőven elég egy-egy ízléses kiegészítő vagy bútordarab. A rózsaszínre festett falakhoz fehér vagy csokoládébarna árnyalatú bútor illik leginkább. A nappaliban az olyan dinamikus színektől sem kell tartanunk, mint a piros vagy a lila, mert ezek is számos pozitív hatással bírnak, növelik az aktivitást és erősítik az összetartozás érzését.

 

Az élénk színek fokozzák a játékosságot

Az idei nyár divatszínei a neon színek, amelyeket bátran használhatunk az otthonunkban is. Ezek az élénk árnyalatok örömöt, frissességet és elégedettséget sugároznak, jó hangulatot teremtenek és serkentik a kreativitást is. Túlzásba esni viszont nem szabad, mert a különböző árnyalatú neon színek kombinációja túlzóan hathat, akár rossz közérzetet is okozhat.

A gyerekszoba is különlegessé tehető ezekkel a hangsúlyos színekkel, ugyanis a gyerekek esetében fokozzák a játékosságot, fejlesztik a képzeletet, ezzel pedig elősegítik a gyermek fejlődését. Itt az élénk neon színek kombinációjától sem kell tartani. Egy-egy neon színű kiegészítő vagy kisebb bútordarabok – polcok, székek – is helyet kaphatnak a gyerekszobában.

 

A hálószobában ne vigyük túlzásba a feketét

A fekete szín még ma is tabunak számít. A rózsaszínnel ellentétben nyugtalanságot, szorongást, depressziót, szomorúságot is okozhat. Ha azonban helyesen használjuk, akkor igazán elegáns és modern hatást kelthet a szobában. A fekete nem ajánlatos nagy falfelületekre, sokkal inkább kiegészítő színként, akár fehérrel kombinálva. Kisebb felületeken vagy fali dekorációként azonban önmagában is nagyon mutatós.

Ha a feketével szemben legyőztük az előítéleteinket, akkor a hálószobába is becsempészhetjük egyfajta titokzatos és elegáns hatást keltve. Válasszuk a fekete és a fehér kombinációját, mindezt kisebb bútordarabok vagy kiegészítők formájában.

Visszafogottabb alternatíva lehet a szürke, amely eleganciát, precizitást és méltóságot sugároz. Ezüstös árnyalatban még inkább kiegyensúlyozott és nyugodt hatást kell. A szürkéhez és a feketéhez hasonló atmoszférát teremt a hálószobában a lila, amely egyben a békesség színe is.

 

Válasszunk színt személyiségtípus szerint

Lakásunk színeit alapvető személyiségjegyeink alapján is megválaszthatjuk.

A sárga az aktív, vidám és barátságos szangvinikusok színe. Ez a szín frissítően hat és optimista hatást kelt. A szangvinikusok bátran válasszanak kör alakú, sárga dohányzóasztalt a nappaliba vagy akár egy szintén ebben az árnyalatban készült ágyat a gyerekszobába.

A kék árnyalatai között a melankolikusok érzik igazán jól magukat, amelyek nyugalmat és harmóniát árasztanak. Ehhez a nyugalomhoz járulhat hozzá egy kék fotel a nappaliban vagy épp egy kék irodai szék a dolgozószobában.

A dinamikus piros akkor ideális számunkra ha személyiségtípusunk kolerikus. A hálószobában visszaköszönhet ez a szín egy piros ruhásszekrény, a nappaliban egy piros fotel vagy kanapé formájában. Az intenzív piros mellé a semleges színek az ideálisak, mint a fehér, a szürke, vagy az olyan nyugtató árnyalat, mint a zöld.

A zöld, amely biztonságot és nyugalmat áraszt a flegmatikusok kedvelt színe. Válasszunk fotelt vagy kanapét ebben a színben, de világos bútorokkal és kiegészítőkkel kombinálva a zöld tökéletes szín lehet a falakon is.

Illusztráció: mabyt.hu

Előző

Kenzo Takada és a Lipton...

Következő

Ma már a tv is dizájnelem...

Kövess minket!