2020. Október 28. | Simon, Szimonetta
Előző

A szürke az új színes?...

Következő

Látványos hatás...

Magyar épület a világ élvonalában

Mindig jó érzés, ha magyar szakemberek sikereiről számolhatunk be. Ezt tesszük most is. Tóth Zoltán és Nagy Csilla (Artgroup Építész Stúdió) épületét, a mórahalmi Artkazalt beválogatta a zsűri a World Architecture Festival (WAF) a világ legjobb épületei közé.

 

Az azonos kategóriában induló (Hotel and Leisure – kategória), összesen 10 legjobb alkotás között olyan világhírű épületek szerepelnek, mint az angliai British Airways i360 és az Ausztrál Jackalope. A rangos mezőny végső győztesét november 15-17 között hirdetik ki, a Berlinben megrendezésre kerülő döntőt követően, ahol minden versenyző bemutathatja épületét.

 

„Tervező elmék játékossága, építészek kísérletező kedve egy szögletes szalmabála analógiájára alkotta meg Mórahalom mellett a náddal borított apartmanházat, ezt a gondolkodásra késztető csendes különcöt.” (Magyar Építőművészet)

 

„A mórahalmi ház természetes anyagokból létrehozott szerkezetével és a hagyományos nádfedést kortárs módon újraértelmező szigetelésével emelkedik ki a mezőnyből.” (Oktogon)

 

„Az épület ötvözi a múlt és a jövő építészetét, szem előtt tartva a kor kihívásait és a környezettudatos építészet szabályait. Az épület természetes anyag épületszerkezetekből áll. Kettős nádszövet réteg biztosítja az épület szigetelését, valamint a szerkezetek lélegzését. A 25 cm vastag átszellőztetett nád réteg klímahomlokzatként működve védi az épületet a nyári melegtől.” (építeszforum.hu)

 

„Kivételesen szép, egyszerre hagyományőrző és egyszerre kortárs épületet láthatunk, anyagok és formák tökéletes összhangjában” (design.hu)

 

ARTKAZAL – NÁD PANZIÓ

A szerb - magyar határ melletti kisvárosban található, Artkazal névre keresztelt design Nád Kocka. A város szélén, a szántóföldek szomszédságában, a nád bálák inspirálta épület a pihenés és a szórakozás befogadására született. Az épület ötvözi a múlt és a jövő építészetét, szemelőt tartva a kor kihívásait és a környezettudatos építészet szabályait.

 

Az épületszerkezet természetes anyagú kerámia téglákból áll. Kettős nádszövet réteg biztosítja az épült szigetelését, valamint a szerkezetek lélegzését. A 25 cm vastag átszellőztetett nád réteg, klímahomlokzatként működve, védi az épületet a nyári melegtől.

A Nád Kocka nyílásait Cor_Ten lemezek keretezik. A rozsdás felület képez kapcsolatot a hagyományos nád külső és a modern belső terek között. Az épületet GEO tarifás elektromos készülékek tartják fenn, amelyek működését napelem rendszer segíti. Az optimális tájolás biztosítja a napenergia maximális felhasználását.

 

A közösségi tér átszellőztetése a frisslevegő áramlását segíti elő.  A hármas tagolás eredményeként létrejövő védett belső udvar zavartalan nyári élmény nyújt a pihenésre vágyóknak.

Előző

A szürke az új színes?...

Következő

Látványos hatás...

Kövess minket!