2021. Március 03. | Kornélia

Berka együttes: Csángó négy évszak

A Berka Együttes harmadik lemeze egy csángó kaleidoszkóp. Ha beletekintünk, színesen csillognak benne a különböző hangszerelésben, sőt akár kis kórusműben feldolgozott gyűjtések, dallamok. Ezek nemcsak egy egyházi év jeles eseményeit idézik fel, hanem a természet és életünk múlásának legfontosabb állomásait is egyben. A lemezen szereplő 12 dal, melyek a hónapokat szimbolizálják, egy-egy ilyen stáció.

 

A „Hejszó”-val kezdődő lemez ezen az ösvényen indítja útjára a hallgatót, melynek érdekessége, hogy a régi ősi vallásból származó szövegek és dallamtöredékek fonódnak össze a keresztény hagyománnyal. A farsangi témájú „Böjtelő” és a négyszólamú kórusművé árdolgozott nagyböjti népéneken, a „Keresztút”-on keresztül jutunk el Krisztus feltámadásához és a természet újjászületését jelképező „Tavaszi szelek”-ig. A fiatalság, a tettrekész erő, az élet küzdelmeihez és viszontagságainak elviseléséhez szükséges energiák öltenek testet a gyimesi „Huszáros”-ban.

 

A kora nyári esték illatában egyszerre érezni a „Pünkösdi rózsát” és a hőn áhított szerelmet.  A nyári hónapok egészen a „Menyekező”-ig kalauzolják el a hallgatót, így jutnak el a szimbolikusan 9. hónapra megszülető „Dzsermek”-ig. Ahogy előrehaladunk az őszben, úgy fordul a tematika az elmúlásba, rajta keresztül válunk szimbolikusan öregedő testünk rabjává, melyet a „Kövecses víz” és a „Hosszú útnak pora” testesít meg. Lemez pozitív záróakkordja az elmúlásból újjászülető remény, a „Világnak világa.

 

Közreműködők: Tóth Dorottya – ének, citera, csörgők, Barna György – hegedű, ének, Botlik Dávid – koboz, saz, ének, Endrődi Szabolcs – furulya, kaval, duda, schalmei, ének, Szalai-Gindl János – furulya, kaval, tilinkó, ének, Walch Márton – dob, doromb, darbuka, gardon, ének

Kövess minket!