2022. Május 19. | Ivó, Milán
Előző

A nagy pénzrablás – Lotfi Begi x ...

Következő

A zene éjszakája...

Balázs János zongoraestje

Balázs János

Balázs János zongoraművész a Cziffra-emlékévre állította össze ImprovisArt című műsorát, amely a világ számos pontján bemutatkozott már Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából, és most lemezen is megjelent az olasz Sheva kiadó gondozásában.

 

A lemezbemutató koncertre a Zeneakadémián kerül sor november 15-én az MVM Koncertek A Zongora sorozat keretében, amikor a teljes koncertprogram először lesz élőben hallható Budapesten! A zongoraest koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A műsor Liszt Ferenctől Cziffra Györgyig, valamint Balázs János saját improvizációjáig terjed, és bemutatja azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész az alkotóművész valódi társává válik.

 

„Aki egyszer hallotta játszani a művészt, egészen biztos, hogy szuggesztív és teljesen egyedi koncertélményben volt része. Balázs János a klasszikus zene 21. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja. Különleges érzéke van megérinteni a közönséget, ezáltal elmosni az előadó és a hallgató közötti távolságot. Egyedi tematikájú hangversenyei, műsorválasztásai képesek hatalmas tömegeket és fiatalokat megszólítani, melyet minden esetben a klasszikus zene népszerűsítése érdekében tesz.” (részlet a kiadói ajánlásból)

 

Cziffra György szellemisége s ezáltal a Liszt-i szemlélet és hagyomány tér vissza a színpadra, hiszen egészen Liszt Ferencig nyúlik vissza ez az előadói szabadságon alapuló, egyedi interpretáció, mely tanítványán, Thomán Istvánon keresztül eljutott Dohnányihoz, Keéri-Szántóhoz, akiktől maga Cziffra György is megtanulhatta ezt és továbbörökíthette az újabb generációkra.

 

„Hiszem, hogy mi, előadóművészek küldők vagyunk: üzenetküldők a közönség, a befogadók felé. Azt az üzenetet, amit fentről kaptunk, vagy amely bennünk a zene hatására megszületett, úgy kell átadni a közönségnek, hogy dekódolni tudja.” (Balázs János)

 

A lemezfelvétel a Zeneakadémia nagytermében készült 2020. január 5-6-án. A felvételt az AVISO Stúdió készítette. Felvételvezető: Lakatos Gergő, Perényi Benjamin, a felvétel producere: Bárány Gusztáv, mastering: Lakatos Gergő.

 

 

Előző

A nagy pénzrablás – Lotfi Begi x ...

Következő

A zene éjszakája...

Kövess minket!