2021. Január 21. | Ágnes

(Test)vérre menő harc

Kezdjük azzal, hogy a darab vége sokak számára sokkoló lehet, ám a katarzis mégis megtörténik, mert nem gondoljuk, hogy idáig fajulnak a dolgok. Maradjunk annyiban, hogy az előadás 18-as karikát kapott, és azt is érezni a visszatapsoláson, hogy sokan zavarban vannak. Egyszerűen azért, mert a Hatszín Teátrumról nem feltételezik, hogy alternatív terepre téved. És amúgy nem is. A Mi történt Baby Jane-nel a felszín alatt bennünk szunnyadó elemi ösztönöket (féltékenységet, hatalomvágyat) boncolgatja – a legjobb amerikai drámai hagyományokat követve.

 

A történet szerint az egykori gyereksztár, Baby Jane és húga, Blanche összezártan él egy házban, ahová rajtuk kívül csak a házvezetőnő jár be. Blanche, aki nagy színésznőként elhomályosította Baby Jane sikereit, ám egy baleset óta tolószékben tölti napjait, megadó szelídséggel tűri infantilis testvére egyre gonoszabb tréfáit. Mi a titok, ami összeláncolja őket? Kinek a bűnéért vezekelnek mindketten? A horror-történet regényben, filmen, színpadon egyformán hátborzongató őszinteséggel beszél az emberi egymásra utaltságról. 

 

Baby Jane címszerep jutalomjáték, Hernádi Judit pedig parádésan él ezzel a lehetőséggel. Nincs egy másodpercnyi üresjárat sem a játékában, elképesztő energiákat mozgat, miközben a finom árnyaltságok is megjelennek az alakításában. Egyszerre groteszk és tragikus. Kiss Mari sok apró elemből összerakott passzív ellenpólusa még inkább azzá teszi. Üzenetértékű és pofonegyszerűen kreatív Kálmán Eszter díszlete. A rendező Alföldi tűpontosan kihasználja a díszlet kerete adta lehetőségeket, a teret és az eszközöket a kisméretű színpadon. A jelmezek (Kiss Julcsi) szó szerint horrorisztikusak Alföldi előadásban, önmagukban is ütősek, illetve helyenként idézőjelbe teszik a dialógusokat. Ez a lebegtetés, ami végig ott pulzál, egyszerre izgalmas és zavarba ejtő – no de elvégre nem is a büfé miatt járunk színházba.

 

Szereposztás: Jane – Hernádi Judit, Blanche – Kiss Mari,  Bejárónő – Hartai Petra, Szomszédnő, mama, producer, rendező – Bercsényi Péter,  Apa, Edwin – Kovács Máté

 

Helyszín és időpont: Hatszín Teátrum, előadások: 2019. decenber.17., 26., 2020. január 19., 22., 23.

 

 
Kövess minket!