2021. Október 26. | Dömötör
Előző

EP33Haydn – Performansz hegedűre, cse...

Következő

Mágnás Miska...

Szerb Antal Száz verse

Bálint András

Bálint András Szerb Antal Száz verse című önálló estjén egy bámulatos műveltségét szertelen csacsogással elfedő, végtelenül szerény és éppannyira csodálatos író-olvasó-szerkesztő-fordító tanárember elevenedik meg a színpadon.

 
Szerb Antal azt írja az először az 1944-ben megjelent általa összeállított versantológia bevezetőjében, hogy személyes szeretete alapján válogatta ki a kötet darabjait, melyek közül mindegyik vigasztalója volt egyszer egy magányos, vagy egy bánatos órán, vagy titkos és kimondhatatlan sejtelmeket ébresztettek benne a világ mélyebb és örök  összefüggéseire.

„Az Utas és holdvilág, A Pendragon legenda, A királyné nyaklánca mindig is kedvenc olvasmányaim voltak” – mesélte Bálint András, Kossuth- és Jászai-díjas színművész, “és gyakran lapoztam föl a Magyar irodalomtörténetet, A világirodalom történetét és a Száz vers című világirodalmi antológiátKamaszkoromban ez a könyv vezetett be a költészet világába, csinált kedvet a versolvasáshoz, így a versmondáshoz is. Ahogyan Szerb Antal írja: Alig van e versek között olyan, amelyhez ne fűzne valami egészen személyes megrendülés emléke… Kedves olvasó, ki tudja, mit tudsz megmenteni ezekben a szörnyű időkben, de ha kedves verseid veled lesznek, nem maradsz üres kézzel az üres ég alatt.”– tette hozzá a színművész, akinek ez a 12. önálló estje a Radnóti Színházban.

 

Helyszín és időpont: Radnóti Színház, 2021. október 3.

Fotó: Dömölky Dániel

Előző

EP33Haydn – Performansz hegedűre, cse...

Következő

Mágnás Miska...

Kövess minket!