2021. Szeptember 26. | Jusztina

Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Péterfy-Novák Éva és az Orlai Produkciós Iroda együttműködése 2015-ben kezdődött, amikor az írónő Egyasszony című megrázó hatású önéletrajzi regényét színdarabbá gyúrta Orlai Tibor felkérésére. A Paczolay Béla rendezésében, Tenki Réka főszereplésével készült monodráma több mint 100 előadást ért már meg, bejárta az egész országot, most éppen a Jászai Mari-díjas színművésznő szülési szabadsága miatt nincs repertoáron.

 

Ilyen felvezetést követően nem meglepő, hogy Péterfy-Novák legújabb regénye ismét a magánszínházi szektor legmeghatározóbb producerének kezében között ki: Az apád előtt ne vetkőzz című darab az 1920-as évek Miskolcára röpíti majd vissza a nézőket, ahol a nyolcéves Károly és a négyéves Anna drámáját követhetjük nyomon.

 

A két gyermek szüleik váratlan halálát követően árvaházba kerülnek, ahol farkastörvények uralkodnak, aki erősebb, az éjszaka leple alatt bármit megtehet a többiekkel. Fél évszázaddal később ugyanebben a családban az ötéves Esztert látjuk, aki különleges kapcsolatban áll nagyapjával, Tatusban bízik meg a legjobban a világon. A kislánynak pedig eleinte fel sem tűnik, hogy az öreg ezzel folyamatosan visszaél…

 

Vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő, torz családi mintákat? Az Egyasszony alkotói ismét egy tabutémáról készítettek előadást.

 

Színpadra alkalmazta és rendezte: Tasnádi István,  szereplők: Péterfy Bori és Pataki Ferenc Látvány: Antal-Fógel Adrienn, Plakát: Csáfordi László,  Producer: Orlai Tibor

 

Helyszín és időpont: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, premier: 2020. november 3.

Fotó: Takács Attila

 

Kövess minket!