2020. Október 22. | Előd

Nem csillapul a „fergeteg”

Jelentem, az ExperiDance Társulat Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány történelmi táncshow-ja mit sem vesztett a lendületéből. S nem csak arról van szó, hogy az előadás gerincét adó legenda ébren tartja az érdeklődést.

 

A Sissiként ismert Erzsébet királyné, I. Ferenc József császár felesége 1854-ben, 16 éves korában vált az Osztrák Birodalom első asszonyává. A gyönyörű, érzékeny és vadóc nő egész életében a szerepével járó fullasztó kötöttségek elől menekült. A boldogságot és a szerelmet Magyarországon találta meg, ahol a nemesi udvar rajongott érte, különösen az ország legszebb férfijának tartott Gróf Andrássy Gyula.

 

A táncdráma hősei egy lázadó királyné, egy vakmerő gróf és egy csodaszép cigánylány, akik eltáncolják a soha be nem teljesülő szenvedély hol felfokozott, hol gyötrelmes pillanatait. A szerelmes találkozások és elválások egy pompázatos bálon történnek, ahol a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái (igazából 40 muzsikus) húzzák a talpalávalót. A táncosok mellett a zenekar (mely hivatalosan is hungarikum) a garancia a fergeteges színházi élményre: a legszebb klasszikus dallamok szólaltak meg MontitólBrahmstólLiszttől, amik önmagukban is lendületesek, ebben a miliőben pedig szó szerint magukkal ragadják az embert, elképesztő a varázserejük.

 

A történet színpadra állítása komoly kihívás volt a társulat számára: négyszer írták át a forgatókönyvet, hogy tökéletesen harmonizáljon a zenekar repertoárjával. Ezt követően a 22 táncosnak két hónapja volt arra, hogy megtanulja a koreográfiát Román Sándor művészeti vezetésével. Ezúttal is lenyűgöző az az elegancia, ahogy különböző művészeti ágak találkoznak az előadásban: ennek zseniális momentuma, amikor az önmagában cirkuszi elem gólyalábas epizód itt marionett táncosokkal nemesedik felejthetetlen élménnyé.

 

A jelmezek alapos tervezői és kivitelezői munka eredményei: Sissi kosztümje a császárné magyar koronázási ruhájának mintájára készült, és Andrássy grófé is hű hasonmása a korabeli viseletnek. A Fergeteges igazi különlegessége azonban az, hogy a zenészek nem a közönség elől elrejtve, hanem a színpadon foglalnak helyet, hangsúlyozva a zene meghatározó szerepét a darabban – rendkívül hatásos, ahogy a visszatapsolásnál a prímás búcsúztatja a közönséget.

 

Helyszín és időpont: következő előadás – RaM Colosseum, 2019.november 26.

Kövess minket!