2021. Január 28. | Károly, Karola

„Melós” menü: a Nagy vacsora

A chicagói Dan LeFranc Nagy vacsora című, Magyarországon ősbemutatóként debütáló darabja a családban betöltött szerepkörök, a szülő-gyerek viszony, a párkapcsolatok törvényszerű elsilányosodásáról szól. Kényszeredetten, de a ráismerést kinevetjük, a komédia végén a közönség a túlzott jóllakottság „terhével” távozik. Nehéz elfogadni, hogy ránk is ez vár, vagy már benne is vagyunk.

 

A történet egy férfi és egy nő találkozásától egyenletesen és egyenes vonalban halad a köréjük terebélyesedő családon keresztül a szereplők végső megfogyatkozásáig. A zseniális humorral megírt dialógusokat sablonos alakok „böfögik” sablonos helyzetekben, miként „üzenete” is a pörkölt egyszerűségével vetekszik: ne ismételd meg a szüleid elrontott életét!

 

Három, egymás mellé rakott büféasztal, körülöttük műanyag székek. Fölötte villogó fényújság, különböző szövegekkel. Minden és mindenki e bútorok körül mozog. Egy fiatal nő és egy fiatal fiú találkozik egymással valami félig gyorsétteremben, majd hihetetlen gyorsasággal és bizarr mozgássorok mentén eljutnak első közös gyermekükig.

 

A helyiségben zajlik a lánykérés, a szülőknek való bemutatkozás és minden nagy családi evés-ivás, gyerekekkel, problémákkal, konfliktusokkal, anyáról lányára és apáról fiúra öröklődő személyiségjegyekkel és viselkedési formákkal. A családi étkezések árnyékában fel-feltörnek az elfojtott érzelmek,  addig ki nem mondott  sérelmek és gondolatok, hirtelen odavágott félszavak. Az egy-egy családi korszak elválasztását jelző, ismertebb popszámok kórusműszerű előadása különleges „köretként” jelenik meg, mintegy értelmezve a lényeget.

 

A jelenetek klipszerűen peregnek, szédületes a tempó, majd a főhősök idősödésével szépen, fokozatosan csökken a ritmus, és a képek egyre hosszabbak, elégikusabbak lesznek. Kifejezetten értő és érzékletes a forma: ahogy az évtizedek során mi magunk, az előadás is lassul. Mindez persze ugyanolyan „melós” ekkor is a színészek számára, akik egy képzeletbeli étlapon ugyanazt az alapanyagot kínálják mindig más és más feldolgozásban. Egyszerű ízek, rafinált tálalásban, mondhatni ennyi a recept, de persze ennél jóval több: igazi csapatmunka.  Jó étvágyat, jó szórakozást hozzá!

 

Stáb:Fordító, dramaturg – Császi Ádám. látványterv – Alvégi Lóci, Németh Saci, jelmeztervező –  Kiss Júlia, koreográfus – Grecsó Zoltán, énektanár– Bakos Bettika, fény- és hangtechnikus – Vida Zoltán, rendezőasszisztens – Beke Anna. rendező – Császi Ádám., Szereplők: Györgyi Anna, Huzella Júlia, Simkó Katalin, Sütő András,Terhes Sándor, Varga Ádám

 

Helyszín és időpont: Jurányi Közösségi Produkciós Inkubátorház, előadások: 2020.jan.16, 17

Kövess minket!