2022. Január 29. | Adél
Előző

Elstartolt a 14. Ördögkatlan Fesztivá...

Következő

A trombita Paganinije...

Kerülj képbe!

Harmadik alkalommal megnyílt a Garten Balaton kortárs művészeti hetek.  

A fesztivál növekvő népszerűségének megfelelően teltház volt a megnyitón, amit Fenyvesi Ottó író, költő, képzőművész tartott. „Szeretem, amikor a művészek hetekre elárasztják a falut. Hangozzon bármilyen patetikusan is, valami nagy-nagy szabadság, öröm, boldogság érkezik velük. Sui generis. Van abban valami felszabadító, ahogyan keresik a saját útjukat az Ismeretlen felé, az Igazság felé, amire megvan a jó okuk, késztetésük, mániájuk, rögeszméjük, amiért vállalnak minden kockázatot, veszélyt. Lehet, hogy belepusztulnak, de lehet, hogy meglátják a fényt. Jó figyelni, együtt mozogni velük, ahogy megérintik Lovas és a környék hétköznapjait a legkülönbözőbb rendezvényekkel képzőművészeti kiállításoktól, a filmen át a koncertekig. A valóság meglepő szemiotikájába cseppenünk a Gartenben, ahol mindenből jel lesz. Összefonódik fikció a valósággal, a hétköznapi élettel.”

 

És ez volt jellemző a nyitó hétvége programjaira, tárlatvezetéseire is – idén a Garten Balaton programjai három észak-balatoni községben, Lovason, Felsőörsön és Csopakon érhetők el. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészet, szobrászat áll a középpontban, de idén először a kortárs fotó is melléjük került. A háromhetes eseménysorozat ideje alatt 4 helyszínen 5 kiállítás és két köztéri installáció valósul meg, melyeket számtalan társművészeti rendezvény kísér.

 

-         Lovason a Nagy Gyula Galéria kiállítótere és kertje szolgál a Garten Bázis Határaink c. kurátori kiállításának színhelyéül (100 kortárs képzőművész közel 300 alkotása szerepel az idei Garten Art Fairen) és itt kap helyet a színpad és a mozivászon, ahol a Garten Kertmozi képzőművészeti témájú filmjeit (legközelebb holnap, azaz kedden a Van Gogh az örökkévalóság kapujában-ot) nézhetik este 9-től az érdeklődők.

 

-         A Zalaszentgróti művésztelep szobrászainak műveiből rendezett szabadtéri kiállítás helyszíne a szintén Lovason található Márffy ház pajtája és a kertje.

 

-         Felsőörsön Fotóudvar néven új helyszínnel bővült az eseménysorozat. A Fotóudvar idei programja egy installatív köztéri fotókiállítás és a Civil házban megrendezett egyéni fotókiállítás köré szerveződik.

 

-         Csopakon a ZM+G galéria ad helyet Robitz Anikó Fény és felület c. kiállításának, melyen a fotóművész elmúlt években készült fotográfiái láthatók. Anikó valóságból konstruált új világaiban a felületek és fények játéka teremt geometrikus rendet, mely felfedi világunk elvont összefüggéseit. A kiállítás hétfő kivételével minden nap 15 és 18 óra között látogatható. A galéria kertjében Zámbó Attila szobrászművész vöröskőből és gránitból készült ironikus állatszobrai között sétálhatnak a látogatók.

 

-         Kiemelt figyelem övezi a tárlatvezetéseket és pódiumbeszélgetéseket. Augusztus 6-án este Wahorn András tart gondolateltérítő tárlat vezetést, egy hét múlva, augusztus 13-án pedig Máriás és utána (Nemzeti konzultáció címmel) az idén 35 éves Tudósok zenekar is a Gartenen ünnepli születésnapját.

 

-         Sokan várják az augusztus 7-én, szombaton este 7-kor kezdődő Gyűjtemények hálózata című pódiumbeszélgetést, aminek vendége Barabási Albert László lesz. De később is szóba kerül a műgyűjtés a vasfüggönyön innen és túl, magyar művészek külföldi bemutatkozásai, a Pécsi Műhely története, vagy a kelet-európai művészet sajátosságai. (Barabási Albert László mellett további vendégek: Antal Péter, Egri János, Szluka Balázs, Vass László műgyűjtők, , Fenyvesi Ottó író, Topor Tünde művészettörténész, Pléh Csaba pszichológus, Gerhes Gábor képzőművész, Kucsora Márta és Gál András festőművészek, Szombat Éva és Czigány Ákos fotográfusok, valamint Csányi Vilmos etológus.)

 

-         A zenei programok között kortárszenei, alternatív és kísérleti koncertek egyaránt megtalálhatók. Fellép Wahorn András és Kopasz Tamás, a David Yengibarian-Vajdovich Árpád duó, a már említett drMáriás és a Tudósok, elhangzanak Ujj Zsuzsi örökérvényű régi dalai Darvas Kristóf kíséretével, a Vodku fiai Cseh Tamás dalaival, a Budapest Improvisers Orchestra és Hermina alkotócsoport, a Snétberger tehetségközpont fiatal gitárosai, valamint fiataloknak szóló kortárs zenei programot is kínálnak a rendezők.

 

-         A Garten kertmoziban a Friss Hús rövidfilm fesztivál animációs válogatása mellett a Szépművészeti Múzeum ’80-as évekbeli műkincsrablásáról szóló dokumentumfilm, a Van Gogh az örökkévalóság kapujában című játékfilm és Forgács Péter Német egység a Balatonnál c. dokumentumfilmje is helyet kap. Az idei ezüstmedve díjas Nagy Dénes Másik Magyarország c. dokumentumfilmjét is vetítik.

 

-         Az E-Mancik Színházi Manufaktúra társulata gyerekkori naplóik, levelezéseik, verseik, és felnőttként megfogalmazott reflexióik segítségével keresi a választ arra, hogyan lettünk a világot tökéletesen értő kislányokból eltévedt kamaszok, majd fogalmatlan felnőttek.

 

-         A lovasi Szőlőhegyen Koronczi Endre látványos land-art installációja készül el, melynek főszereplője a szél és az általa táncoltatott nylonzacskók mozgása.

 

-         A Stefan Osnowski és Végh Eszter által vezetett egyhetes tábor alatt a gyerekek a művészi nyomatkészítési technikák legkülönbözőbb formáit ismerhetik meg. A tábor végén a résztvevők munkáiból berendezett kiállítással tisztelegnek a szervezők a gyerekek szorgalmas munkája előtt.

 

A Garten Kortárs Képzőművészeti Alapítvány idén is kiad egy 30 példányos szitanyomat mappát, mely Garten Balaton VIP támogatói mappa néven kerül forgalomba. Négy nonfiguratív művész, Baráth Áron, Bánki Ákos, Nádler István és Szentgróti Dávid egy-egy szitanyomata kapott helyet a mappában.

Részletes program: www.gartenbalaton.com/programok 2021      

       

Helyszín és időpont: Lovas, Csopak, Felsőörs, megtekinthető: 2021. augusztus 21.

 

Előző

Elstartolt a 14. Ördögkatlan Fesztivá...

Következő

A trombita Paganinije...

Kövess minket!