2020. Október 20. | Vendel
Előző

XV. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva...

Következő

Kiütöttük a Fonó falát!...

Kalandra Fül Fesztivált

A fesztivál célja, hogy a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokkal szórakoztatva vigye közel a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez. A fesztivál házigazdája az Óbudai Danubia Zenekar, akik innovatív előadásaikkal az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyították, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja.

 

A 2020-as Fesztiválon vendég lesz a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra és az Accord Quartet kifejezetten erre az alkalomra készített produkciójával, Meskó Ilona és Lukácsházi Győző a Fehérlófia című előadással, Lackfi János költő saját meséivel, valamint Dinyés Dániel és „operajátszóháza”.  Dés András és ütőhangszerei régóta a kicsik kedvencei közé tartozik, de érkezik a fesztiválra Fekete János Jammal beatboxos is. A legkisebbeket ingyenes programok várják a BMC legeldugottabb zugaiban is: lesz egy Pagonyos „meseszoba”, a Szigetkék Alkotóműhely művészei festőfoglalkozást tartanak, de lesznek hallásvédelemmel kapcsolatos játékok és hangszerbemutatók is.

 

„A Kalandra Fül Fesztivállal egy valódi családi fesztivált hoztunk létre, ahol a különböző korú gyerekek éppúgy tudnak töltekezni és szórakozni, mint az őket kísérő szülők, felnőttek, erre garancia az a művésznévsor, akiket meghívtunk. Egyedi előadásainkat a legnagyobb odafigyeléssel és szeretettel állítottuk össze annak érdekében, hogy átragaszthassuk életünk legfőbb szenvedélyét, a zene iránti rajongást az utánunk következő generációkra is. Hogy legyen, aki átviszi a szerelmet a túlsó partra... (Hámori Máté vezető karmester)

 

Program:

Zenesztorik – 2020. augusztus 22. szombat 10.00 óra

A Fesztivál első napján az Óbudai Danubia Zenekar egyik saját produkciójával kezdődik a program Zenesztorik címmel, amelyben a zene történetét mutatják be röviden általános iskolásoknak Kr. e. 100.000-től napjainkig Hámori Máté karmester vezetésével.

 

Rímes bál a zenekarban – 2020. augusztus 22. szombat 11.30 óra

A Rímes bál a zenekarban szintén a Danubia zenészeinek produkciója – rímekbe szedett interaktív hangszerbemutató Benjamin Britten műve nyomán.

 

Operajátszóház – 2020. augusztus 22. szombat 15.00 óra

A Danubia produkcióit követően Operajátszóház várja a kicsiket és nagyokat Dinyés Dániel vezetésével. Közreműködik Kolonits Klára (szoprán) és Erdős Attila (bariton), játékmester: Göttinger Pál.

 

Jammal dzsemmel – 2020. augusztus 22. szombat 18.00 óra

Az első nap zárásaként egy új kísérletnek lehetünk tanúi. Fekete János Jammal zenész családban nőtt fel, ahol mindig zene vette körül. Ennek hatására kezdett el először dobolni, majd később beatboxolni, azaz szájdobolni. Jammal egyszemélyes nagyzenekarának hangszerei mind ott lapulnak a torkában.

 

Hangfestett történetek Lackfi Jánossal – 2020. augusztus 23. vasárnap 10.00 óra

A Fesztivál másnapja a Danubia Hangfestett történetek Lackfi Jánossal című előadásával kezdődik.

 

Roll over Beethoven – 2020. augusztus 23. vasárnap 11.30 óra

Egy órában – Szemenyei János színész és Hámori Máté házigazda-karmester segítségével – bemutatják, hogyan is lehet egy kétszáz éves zene ma is kemény, feszes, forradalmi, pörgős és megdöbbentően érzékeny egyszerre.

 

Fehérlófia – 2020. augusztus 23. vasárnap 15.00 óra

Fehérlófia az egyik legismertebb és egyben legarchaikusabb magyar népmese, melyet Dobszay-Meskó Ilona kortárs zeneszerzőnő és Tarr Ferenc szövegíró feldolgozásában láthatnak, hallhatnak a vendégek

 

Jazzikus és Klazz – Modern Art Orchestra – 2020. augusztus 23. vasárnap 18.00 óra

Igazi kuriózum lesz a Kalandra Fül Fesztivál zárókoncertje. A zenekarvezető-trombitaművész, Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult Modern Art Orchestra ezúttal a modern zene iránt elkötelezett Accord Quartettel közösen lép színpadra.

 

Dobterasz

A Fesztivál mindkét napján Dés András ingyenes Dobterasza várja az érdeklődőket, ahol a Danubia Zenekar ütőseivel és hangszereivel, valamint Dés András saját ütőhangszereivel szórakoztatják a gyerekeket.

 

Kísérőprogramok

A Szigetkék Alkotóműhely foglalkozása során az érdeklődők különböző képző- és iparművészeti technikákkal ismerkedhetnek meg. A műhely vezetője Balla Vera képzőművész.

A Pagony Kiadó elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit, valamint „meseolvasói” is segítenek a könyvek megismerésében.  

Zenekarunk gyerekek számára készített eszközök segítségével hívja fel a kicsik és szüleik figyelmét a hallásvédelem fontosságára.

A BMC előterében a Zenekar művészei a két nap során több alkalommal hangszerbemutatókkal fogadják a közönséget.

 

Helyszín és időpont: Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.), 2020. augusztus 22-23.

 

 

 

Előző

XV. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva...

Következő

Kiütöttük a Fonó falát!...

Kövess minket!